عملیات نظامی ترکیه در شمال شرق سوریه موج واکنشهای منفی رهبران اروپا، آمریکا و برخی دیگر از کشورهای جهان را به دنبال داشت و از جمله دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، آن را «تدبیری بد» خواند.
ترکیه روز چهارشنبه ۱۷ مهر به دنبال اعلام عقبنشینی نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه، حملات زمینی و هوایی گستردهای را در این منطقه علیه گروههای کرد موسوم به «یگانهای مدافع خلق» آغاز کرد.
بر اساس اعلام کاخ سفید، دونالد ترامپ اظهار داشت: «ایالات متحده این حمله را تایید نمیکند و به ترکیه خاطرنشان ساخته که این عملیات تدبیری بد است».
رئیسجمهوری آمریکا در ادامه افزود: «ترکیه متعهد به حفاظت از غیرنظامیان و حفاظت از اقلیتهای دینی از جمله مسیحیان است و باید اطمینان دهد که هیچ بحران انسانی رخ نخواهد داد. ما از آنها میخواهیم که نسبت به این تعهدات پاسخگو باشند».
آقای ترامپ در روزهای اخیر با اعلام خروج نیروهای آمریکا از شمال سوریه موج انتقادات را در میان سیاستمداران این کشور و نیروهای کُرد و برخی دیگر گروههای اپوزیسیون سوریه برانگیخت که معتقدند واشینگتن با این تصمیم راه عملیات نظامی برای ترکیه علیه کردها را هموار ساخت.
حمله ترکیه به شمال شرق سوریه را وزیر خارجه آلمان نیز محکوم ساخت و از آنکارا خواست که به این عملیات نظامی پایان دهد.
هایکو ماس اظهار داشت: «ما تهاجم ترکیه به شمال شرق سوریه را به شدیدترین شکل ممکن محکوم میکنیم».
به گفته وی، ترکیه با این اقدام خود «به بیثباتی در منطقه دامن میزند و داعش را تقویت میکند».
آقای ماس در نهایت عنوان کرد: «ما از ترکیه میخواهیم که به این تهاجم پایان دهد و به شیوه مسالمتآمیز تلاش کند که امنیت خود را برقرار سازد».
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، هدف از این عملیات را نابودی «تروریسم» در جنوب ترکیه و «ایجاد یک منطقه امن» خوانده که زمینه بازگشت پناهجویان سوری به کشور خود را نیز فراهم میکند.
اما از سوی دیگر ناتو و اتحادیه اروپا خواستار توقف عملیات نظامی ترکیه شدهاند.
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، روز چهارشنبه گفت که این نهاد از ترکیه میخواهد با عملیات نظامی خود باعث بیثباتی بیشتر در منطقه نشود.
به گفته او، البته این «حق مشروع» ترکیه است که نگران تامین امنیت خود باشد چرا که این کشور «از حملات شدید تروریستی آسیب دیده» و اکنون میزبان هزاران پناهجوست، اما ترکیه باید «از اقداماتی که ثبات منطقه را به خطر بیشتری میاندازد و باعث افزایش تنشها و مصائب بیشتری میشود، خودداری کند».
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا، نیز هشدار داد که اتحادیه اروپا هیچ پولی جهت برقراری منطقه امن به ترکیه کمک نخواهد کرد.
وی اظهار داشت: «من از ترکیه و دیگران میخواهم که خویشتنداری به خرج دهند و عملیاتی را که هماکنون آغاز شده است، متوقف کنند».
این مقام اتحادیه اروپا ضمن اذعان به این امر که ترکیه نگرانیهای امنیتی در مرز سوریه دارد، خاطرنشان ساخت که اما ترکیه با این اقدام نباید انتظاری از اتحادیه اروپا برای کمک مالی جهت برقراری منطقه امن داشته باشد.
اتحادیه اروپا شش میلیارد دلار به ترکیه کمک میکند تا بتواند از چهار میلیون پناهجوی سوری در خاک خود میزبانی کند، اما ترکیه این مبلغ را کم میداند.
وزارت خارجه مصر هم حمله ترکیه را به شدت محکوم کرده و از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواسته که مانع «هر گونه تلاشی برای اشغال خاک سوریه» شود.
مصر همچنین خواستار تشکیل نشست اضطراری اتحادیه عرب شده است.
عربستان سعودی نیز دیگر کشور عربی است که حمله یاد شده را محکوم کرده است.
هلند هم ضمن اتخاذ موضع مشابهی، سفیر ترکیه در این کشور را به وزارت خارجه احضار کرد.