رجب طیب اردوغان روز سه شنبه اول اسفند گفت، با روسیه به توافقی دست یافته که از ورود نیروهای شبه نظامی حامی حکومت سوریه به عفرین برای کمک به نیروهای کرد جلوگیری می کند.
ترکیه از ماه گذشته عملیاتی نظامی به نام شاخه زیتون در شمال سوریه و برای مقابله با نیروهای «یگان های مدافع خلق» که آن ها را «تروریست» می نامد، شروع کرده است.
یگان های مدافع خلق که از کمک آمریکا برخوردار بوده و به لحاظ سیاسی مخالف دولت مرکزی دمشق محسوب می شوند، از دولت سوریه خواست نیروهای نظامی به این منطقه بفرستد تا جلوی حمله نظامی ترکیه را بگیرند.
یک مقام رسمی کرد روز یکشنبه گفت توافق با دولت مرکزی نهایی شده و نظام حاکم سوریه نیروهای نظامی را در عفرین پیاده خواهد کرد.
رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه روز سه شنبه گفت: «پیاده شدن نیروها به طور جدی روز گذشته (دوشنبه) متوقف شد.» آقای اردوغان گفته پس از گفت وگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه این توافق دو طرفه حاصل شده است.
ترکیه و روسیه دو قدرت اصلی مرتبط با بازیگران سیاسی در جنگ داخلی سوریه محسوب می شوند. ترکیه مخالف حاکمیت بشار اسد است و به نیروهای مخالف کمک می کند و روسیه برای حفظ حاکمیت فعلی سوریه، نیروهای نظامی به این کشور فرستاد.
در ماه های گذشته ترکیه به مواضع روسیه نزدیک شده و از تلاش های دیپلماتیک مسکو برای پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه حمایت کرده است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز دوشنبه گفت بحران عفرین باید از راه گفت وگوهای مستقیم میان دمشق و آنکارا حل و فصل شود.
حضور در عفرین
گزارش شده نیروهای شبه نظامی کرد روز سه شنبه حضور نیروهای سوریه در عفرین را تایید کرده اند. تلویزیون دولتی سوریه هم روز سه شنبه گزارش داده نیروهای ترکیه، مواضع نیروهای حامی دولت در عفرین را زیر آتش ادوات سنگین قرار داده اند.
دولت حاکم در سوریه به اظهارات مطرح شده از سوی رییس جمهوری ترکیه واکنش نشان نداده است. تلویزیون دولتی سوریه روز دوشنبه گزارش داد نیروهای شبه نظامی موسوم به «دفاع وطنی» به سرعت در عفرین پیاده خواهند شد تا جلوی حمله نظامی ترکیه را بگیرند.
دیگر رسانه های همسو با دولت در سوریه هم روز سه شنبه گزارش دادند انتقال نیروها به عفرین شروع شده و برخی از این نیروهای موفق شدند در منطقه پیاده شوند.
شماری از مقامات های رسمی کرد در سوریه در روزهای گذشته گفته بودند مظنون به تلاش روسیه برای جلوگیری از توافقی که با دولت مرکزی دارند، هستند.
فوزا یوسف، سیاستمدار کرد و رییس مشترک شورای اداری فدراسیون دمکراتیک شمال سوریه گفته است: «روسیه در این قضیه نقش اصلی را برعهده دارد.»
خانم یوسف گفت: «این روسیه است که به ترکیه اجازه داد تخاصم نظامی خود را شروع کند. حالا روسیه یا باید توافق خود با ترکیه را متوقف کند و یا با پیاده کردن نیروهای نظامی دولتی سوریه در عفرین همگام شود.»
گزارش شده که نیروهای ترکیه توانسته اند چند کیلومتر از خاک عفرین را در اختیار بگیرند. با این حال هنوز یگان های مدافع خلق کنترل بیشتر بخش ها از جمله شهری به نام عفرین را در دست دارند.
رجب طیب اردوغان گفته است: «در روزهای آتی و به سرعت محاصره شهر عفرین شروع خواهد شد. گروه تروریستی، ابزار هیچ گونه مذاکره ای با هیچ کس را نخواهد داشت.»
سیاستمداران کرد گفته اند تمامی راه ها را امتحان کردند ولی از آن جایی که هیچ کمکی به آن ها نرسیده، مجبور شدند از نیروهای نظامی بشار اسد کمک بخواهند.
روسیه سال پیش نیروهای نظامی خود را در عفرین پیاده کرد تا جلوی حملات ترکیه به مبارزان کرد را بگیرد. اما نیروهای روسیه یک ماه پیش و قبل از شروع عملیات شاخه زیتون، از عفرین خارج شدند.
ایالات متحده آمریکا یگان های مدافع خلق را به عنوان بخشی از ائتلاف علیه نیروهای حکومت اسلامی یا داعش، مسلح کرد. در دیگر نقاط سوریه که دولت محلی کرد آن را اداره می کند، نیروهای نظامی آمریکایی – به جز عفرین - حضور دارند.
حمایت آمریکا از یگان های مدافع خلق یکی از محورهای تنش در روابط میان واشینگتن و آنکارا است. در مورد عملیات نظامی در عفرین، آمریکا گفته از حق ترکیه برای دفاع از خود حمایت می کند در همین حال از آنکارا خواسته خویشتنداری پیشه کند.
وزارت خارجه ترکیه روز دوشنبه گفت عملیات نظامی در عفرین ادامه خواهد داشت. وزیر خارجه ترکیه گفت مانعی ندارد نیروهای سوریه در منطقه پیاده شوند به شرطی که برای بیرون راندن یگان های مدافع خلق باشد. مولود چاووش اوغلو افزوده اگر دمشق بخواهد به کمک نیروهای کرد بیاید، با آن ها روبرو خواهیم شد.