حزب دموکراتیک خلقها میگوید دولت ترکیه تصمیم گرفته به این حزب حامی کردها در پارلمان اجازه دهد تا با عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه موسوم به پکاکا، در زندان گفتوگوهای رودرو داشته باشد.
این حزب روز جمعه هفتم دیماه اعلام کرد که این نخستین دیدار از این نوع در تقریباً یک دهه اخیر خواهد بود.
حزب دموکراتیک خلقها در خواست این دیدار را ماه پیش و بلافاصله پس از آن مطرح کرد که دولت باغچهلی، رهبر حزب حرکت ملی ترکیه، از متحدان کلیدی رجب طیب اردوغان طرحی برای پایان دادن به درگیری ۴۰ ساله میان آنکارا و پکاکا که از سوی دولت ترکیه غیرقانونی اعلام شده است، ارائه داد.
آقای اردوغان در آن زمان این پیشنهاد دولت باغچهلی را «یک فرصت طلایی تاریخی» خواند و اعلام کرد که در تمام مسائل با آقای باغچهلی موافق است اما تاکید کرد که شرایط کنونی به نحوی است که نمیتوان امیدوار بود.
او تاکید کرد که باید به راهحلهای بلند مدت فکر کرد و آینده را نیز در نظر داشت.
عبدالله اوجالان، رهبر حزب کارگران کردستان ترکیه، پکاکا، از ۲۵ سال پیش در زندانی در جزیره ایمرالی در جنوب استانبول دوره حبس ابد خود را سپری میکند.
حزب دموکراتیک خلقها از یک دهه پیش در مذاکرات صلح بین آنکارا و اوجالان مشارکت داشت و آخرین بار نیز آوریل ۲۰۱۵ با او دیدار کرد. روند صلح و آتشبس اما از آن پس شکست خورد و مرگبارترین مرحله این درگیری آغاز شد.
حالا نمایندگان حزب دموکراتیک خلقها، پروین بولدان و سری ثریا اوندر، به زودی به جزیره ایمرالی میروند و قرار است با عبدالله اوجالان ملاقات حضوری کنند. هر دوی این افراد در مذاکرات صلح آن زمان با اوجالان، رهبر پکاکا دیدار کرده بودند.
ترکیه و متحدان غربی آن، پکاکا را به عنوان یک گروه تروریستی میشناسند.
آنکارا پس از سقوط بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، بارها تأکید کرده است که فعالیت «یگانهای مدافع خلق» کرد موسوم به یپگ در خاک سوریه باید «فوراً متوقف شود».
ترکیه شبهنظامیان کُرد «یگانهای مدافع خلق» را که متحد «نیروهای سوریه دموکراتیک» هستند، امتداد حزب کارگران کردستان ترکیه، موسوم به پکاکا میداند.
نیروهای یپگ متحد «نیروهای سوریه دموکراتیک»، موسوم به «قسد» هستند که مورد حمایت آمریکا قرار دارند. این نیروها با یاری آمریکا در سرکوب داعش در سوریه نقش عمده ایفا کردند.
هفته گذشته برای نخستینبار مظلوم عبدی، فرمانده نیروهای سوریه دموکراتیک، در گفتوگو با رویترز حضور نیروهای پکاکا در سوریه را تأیید کرد و گفت که آنها در مبارزه با داعش کمک کردهاند و وعده داد اگر آتشبس کامل با ترکیه برقرار شود، این نیروها به خانه بازخواهند گشت.
وزیر خارجه ترکیه چندی پیش اعلام کرد اگر دولت جدید سوریه نتواند به نگرانیهای آنکارا در مورد گروههای کُرد فعال در سوریه رسیدگی کند، ترکیه برای تضمین امنیت خود به «هر کاری که لازم باشد» دست خواهد زد.