پس از دستور رئيس جمهور ترکیه برای اخراج ۱۰ سفیر کشورهای غربی، ارزش لیر ترکیه ۱.۶ درصد دیگر کاهش یافت و برای ساعاتی به ۹.۷۵ لیر در برابر یک دلار رسید.
لیر ترکیه پیش از این نیز تحت تاثیر اقدامات بانک مرکزی ترکیه که اقدام به افزایش نرخ بهره کرده بود، سیر نزولی داشت.
رجب طیب اردوغان، دو روز پیش، پس از آنکه ده سفیر کشورهای غربی خواستار آزادی عثمان کاوالا، فعال مدنی ترک، شدند، از وزیر خارجه دولت خود خواست که این سفیران را «عنصر نامطلوب» اعلام کند.
اصطلاح «عنصر نامطلوب» در حقوق بینالملل معمولاً علیه شهروندان دیگر کشورها و بهویژه دیپلماتهایی بهکار میرود که مصونیت دیپلماتیک دارند. دولتها میتوانند بدون محاکمه و تعقیب قضایی، فردی را که به عنوان «عنصر نامطلوب» تشخیص دادهاند، از خاک خود اخراج کنند.
عثمان کاوالا، فعال مدنی و تاجر نیکوکار، بدون آن که در دادگاه محکوم شده باشد و بهرغم حکم دادگاه حقوق بشر اروپایی برای آزادی او، از چهار سال پیش در زندان بهسرمیبرد. گروههای مدافع حقوق بشر جریان محاکمه عثمان کاوالا را نمونهای بارز از سرکوب مخالفان در ترکیه تحت رهبری رجب طیب اردوغان میدانند.
علاوه بر این بحران دیپلماتیک، گروه ویژه اقدام مالی، نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که ترکیه را در فهرست «خاکستری» خود قرار داده است.
گروه ویژه اقدام مالی، «افایتیاف»، گروهی بینالمللی که با هدف مبارزه با پولشویی در سطح جهانی فعالیت میکند.
مارکوس پیلر، رئيس این گروه گفته است ترکیه میبایست «به مسائل جدی نظارتی» در بخشهای بانکی٬ مسکن و املاک٬ معاملات طلا و سنگهای قیمتی رسیدگی کند.
او تصریح کرده است که ترکیه باید نشان دهد که به طور موثر با پروندههای پیچیده پولشویی مقابله میکند و نشان دهد که شبکههای مالی «تروریستها»٬ به ویژه گروههایی که سازمان ملل تعیین کرده مانند القاعده و داعش٬ را تحت پیگرد قرار میدهد.
به گزارش رویترز قرار گرفتن ترکیه در فهرست خاکستری گروه ویژه اقدام مالی بر کاهش ارزش لیر تاثیر خواهد گذاشت.
طی پنج سال گذشته لیر ترکیه با تلاطمهایی همواره ارزش خود را از دست داده است. سال ۲۰۱۵ هر دلار آمریکا معادل ۲.۵ لیر ترکیه بود و از آن زمان تاکنون ارزش لیر کمتر از یک چهارم شده است.
رئيس جمهور ترکیه در طول دو سال گذشته دو بار اقدام به برکناری رئيس بانک مركزی ترکیه است ولی این اقدامات تاثیری در بهبود روند نزولی ارزش پول ملی این کشور نگذاشته است.