ایلان ماسک روز دوشنبه پنجم اردیبهشت با شرکت توئیتر بر سر خرید کل سهام آن به ارزش ۴۴ میلیارد دلار به توافق رسید که این باعث خواهد شد تا کنترل این شبکه اجتماعی در دست ثروتمندترین فرد جهان قرار گیرد.
مذاکرات برای انجام این معامله، که تا هفته پیش قطعی به نظر نمیرسید، در تعطیلات آخر هفته و پس از اینکه ایلان ماسک با ارائه جزئیات مالی پیشنهاد خود سهامداران را اغوا کرد، سرعت گرفت.
آقای ماسک پیشنهاد کرده بود که توئیتر را به ازای هر سهم ۵۴ دلار و ۲۰ سنت خریداری کند.
معامله روز دوشنبه به وضعیت توئیتر به عنوان یک شرکت سهامی که در سال ۲۰۱۳ وارد بورس شد، پایان خواهد داد.
ماسک در بیانیهای که پس از این توافق منتشر کرد، گفت: «آزادی بیان بستر یک دمکراسی کارآمد است و توئیتر میدان دیجیتال شهر بهشمار میرود که در آن موضوعات حیاتی برای آینده بشریت به بحث گذاشته میشود».
گزارش خبرگزاری رویترز حاکی است که ارزش سهام توئیتر پس از اعلام خبر خرید آن از سوی ایلان ماسک، بیش از شش درصد جهش کرد.
آقای ماسک حدود ده روز پیش در نامهای خطاب به هیات مدیره توئیتر گفته بود که قیمت پیشنهادی او «رقم نهایی» است.
آقای ماسک گفته بود که شخصا و با پول نقد خود توئیتر را میخرد و شرکتهای دیگر نظیر تسلا و یا اسپیسایکس که او در آنها سهم دارد در این معامله دخیل نخواهند بود.
آقای ماسک حدود ده روز پیش که پیشنهاد خرید توئیتر را مطرح کرد گفته بود که این شبکه اجتماعی باید از حالت شرکت سهامی درآید و به یک پلتفرم واقعی آزادی بیان بدل شود.
آقای ماسک چهار روز پیش جزئیات بسته مالی برای خرید شخصی شرکت توئیتر را منتشر کرد. این باعث شد که هیات مدیره توئیتر پیشنهاد آقای ماسک را جدی بگیرد و بسیاری از سهامداران از هیات مدیره خواستند که این فرصت خوب را از دست ندهد.
پذیرش پیشنهاد آقای ماسک نشان میدهد که هیات مدیره شرکت توئیتر احتمالا از عملکرد پاراگ آگراوال، مدیرعامل جدید این شرکت که فعالیت خود را از ماه نوامبر آغاز کرد، چندان راضی نیست. هر چند تحت ریاست او شرکت توئیتر از نظر مالی پیشرفت محسوسی داشته ولی تا رسیدن به اهداف بلندپروازانهای که برای سال ۲۰۲۳ تعیین کرده بود فاصله زیادی دارد.
در همین حال، جیم جردن، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، روز دوشنبه از انتشار اخبار فروش این شبکه اجتماعی به ایلان ماسک استقبال کرد و گفت این معامله هم به نفع سهامداران و هم به نفع آزادی بیان است.
آقای جردن در مصاحبهای با شبکه خبری فاکسنیوز گفت: «به نظرم، در درجه اول این معامله به نفع سهامداران است و در درجه دوم برای آزادی بیان نیز خوب است. برای متمم اول قانون اساسی آمریکا هم خوب است».
جیم جردن و سایر نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا با سیاست توئیتر در زمینه ممنوع کردن فعالیت دونالد ترامپ و سایر سیاستمداران جمهوریخواه و محافظهکار در این شبکه اجتماعی مخالفند.
توئیتر پس از حمله گروهی از هواداران خشونتطلب دونالد ترامپ به ساختمان کنگره در ششم ژانویه سال ۲۰۲۱، برای جلوگیری از انتشار سخنان تحریکآمیز و دامن زدن به خشونت، حساب آقای ترامپ را مسدود کرد.
در همین حال، دونالد ترامپ به شبکه فاکس نیوز گفت به توئیتر بازنخواهد گشت حتی اگر حساب کاربریاش در این شبکه پس از در اختیار گرفتن آن توسط ایلان ماسک، به او بازگردانده شود.
رئیسجمهوری سابق آمریکا اظهار داشت ظرف چند روز آینده بهطور رسمی به شبکه اجتماعی خود به نام «تروث» ملحق خواهد شد.
آقای ترامپ گفت: «قرار نیست به توئیتر بروم، قرار است در تروث بمانم».
هفته گذشته هجده عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا از هیات مدیره توئیتر خواستند تمامی مکاتبات و اسناد مالی مربوط به پیشنهاد ایلان ماسک برای خرید این شرکت را با دقت نگهداری کنند. چنین درخواستی ممکن است مقدمهچینی برای تحقیق دستگاه قانونگذاری آمریکا در مورد این معامله باشد.