لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۵

گوترش می‌گوید دو پرتاب‌گر موشک که در یمن پیدا شده ظاهرا ایرانی هستند


حوثی‌ها کنترل صنعا را در دست دارند و در حدیده درگیر نبردهایی با نیروهای مورد حمایت ائتلاف به رهبری عربستان هستند
حوثی‌ها کنترل صنعا را در دست دارند و در حدیده درگیر نبردهایی با نیروهای مورد حمایت ائتلاف به رهبری عربستان هستند

به گزارش رویترز در گزارش محرمانه تازه‌ای از سوی دبیر کل سازمان ملل گفته شده دو پرتاب‌گر موشک ضد تانک که ائتلاف عربی در یمن پیدا کرده، ظاهرا ساخت ایران هستند و زمان تولید آن‌ها نیز به سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ باز می‌گردد.

آن‌طور که خبرگزاری رویترز ۲۰ آذر گزارش داده آنتونیو گوترش در گزارش خود مشخص نکرده آیا کشفیات اخیر در تناقض با تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل هستند یا نه.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در آوریل ۲۰۱۵ قطعنامه‌ای را تصویب کرد که بر پایه آن نیروهای نظامی در یمن تحریم تسلیحاتی شده‌اند. این قطعنامه که از ژانویه ۲۰۱۶ اجرایی شده، در عین حال از ریاست‌جمهوری عبد ربه منصور هادی حمایت کرده‌است.

کارشناسان سازمان ملل، در دی ماه ۱۳۹۶، با استناد به بند ۱۴ همین قطعنامه، در پیوند با منع ارسال مستقیم یا غیرمستقیم جنگ‌افزار برای حوثی‌ها و متحدین آنها، اظهار داشتند، تهران این بند را زیر پا گذاشته‌است. در آن زمان گفته شده بود جمهوری اسلامی احتیاط لازم را در خودداری از فروش یا انتقال موشک و پهپاد به حوثی‌ها و حامیان علی عبدالله صالح نشان نداده است.

در گزارش تازه آقای گوترش به شورای امنیت سازمان ملل گفته شده «دبیر کل [سازمان ملل] به این نتیجه رسیده است که آن‌ها (پرتاب‌گرهای موشک ضد تانک) مشخصات ادوات تولیدی در ایران را دارند و نشانه‌ها حاکی‌ست سال تولیدشان به ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ باز می‌گردد».

در این گزارش در عین حال گفته شده سازمان ملل یک موشک سطح به هوا که بخش‌هایی از آن بین رفته و توسط ائتلاف به رهبری عربستان سعودی در اختیار این نهاد قرار گرفته را آزمایش کرده و به این نتیجه رسیده است که جزئیات آن، به جزئیات موشک‌های ساخت ایران شبیه است.

در بخش دیگری از این گزارش گوترش گفته تحقیقات از سه موشک بالیستیک پرتاب‌شده به سوی عربستان سعودی حاکی‌ست آن‌ها شباهت‌های اساسی به موشک‌های کوتاه‌برد بالیستیک قیام-۱ دارند، اما نمی‌توان با قاطعیت در مورد نقض تحریم شورای امنیت نظر داد، چون تاریخ ارسال آن‌ها به یمن مشخص نیست.

به گفته دیپلمات‌ها، شورای امنیت سازمان ملل قرار است روز چهارشنبه ۲۱ آذر (به وقت نیویورک) در مورد گزارش تازه آقای گوترش بحث و مذاکره کند.

رویترز می‌گوید انتظار می‌رود مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در نشست روز چهارشنبه شرکت کند.

آمریکا از جمهوری اسلامی به‌دلیل آن‌چه ایجاد بی‌ثباتی و اقدامات مخرب در منطقه خاورمیانه می‌نامد، اتهام‌های مربوط به ارسال تسلیحات و نیرو برای حوثی‌ها و دولت سوریه، انتقال تجهیزات و امکانات مالی برای گروه‌های مختلف از جمله حزب‌الله لبنان و مسائل شبیه به این، شدیدا انتقاد کرده‌است.

مقام‌های ایران ارسال جنگ‌افزار برای شورشیان حوثی یمن را همواره تکذیب کرده‌اند، هرچند حمایت خود از شورشیان را هرگز پنهان نمی‌کند. تهران، آمریکا را به ارائه «شواهد ساختگی» در جریان موشک یا موشک‌های شلیک‌شده به عربستان متهم کرده‌است.

در مرداد ماه سال جاری هیئت سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت گفته بود بنا بر تحقیقات از لاشه ۱۰ موشک پرتاب‌شده به‌سوی عربستان سعودی و پهپادهای استفاده‌شده توسط شورشیان حوثی، «شباهت‌های مشخصی بین این جنگ‌افزارها و جنگ‌افزارهای ساخت ایران وجود دارد». این هیئت ناظر در عین حال اظهار کرده بود که ایران احتمالا تمایل پیدا کرده به ایجاد آتش‌بس در یمن یاری برساند.

در حال حاضر نمایندگان حوثی‌ها و نمایندگان دولت در سوئد در حال مذاکره هستند. یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا اخیرا گفته است واشینگتن به حمایت از ائتلاف تحت رهبری عربستان در جنگ یمن ادامه می‌دهد و یمن پس از جنگ نباید دربرگیرنده تهدیدی علیه عربستان و امارات متحده عربی باشد.

رویترز، اسوشیتدپرس، رادیو فردا|ت|خ
XS
SM
MD
LG