لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۴۴

نگرانی آلمان و فنلاند در پی قطع‌ِ «مشکوکِ» دو کابل‌ دریایی مشترک


نشت گاز از خط لوله نورد استریم پس از انفجارهای سال ۲۰۲۲
نشت گاز از خط لوله نورد استریم پس از انفجارهای سال ۲۰۲۲

قطع‌شدن مشکوک و پیاپی دو کابل فیبر نوری زیر دریایی در دریای بالتیک، باعث بروز نگرانی‌هایی دربارۀ احتمال «خرابکاری» شده است.

یکی از این دو کابل به طول نزدیک به ۱۲۰۰ کیلومتر، هلسینکی پایتخت فنلاند را به بندر روستوک در آلمان متصل می‌کرد و به گزارش شرکت دولتی ارتباطات و امنیت سایبری فنلاند،‌ در نخستین ساعات دوشنبه ۲۸ آبان‌ماه از کار افتاد. کارشناسان دو کشور می‌گویند تعمیر آن‌، دست‌کم پانزده روز به طول خواهد انجامید.

یک روز پیش از این حادثه، یک کابل ۲۱۸ کیلومتری اینترنتی بین لیتوانی و جزیره «گوتلند» سوئد هم قطع شده بود.

دولت‌های آلمان و فنلاند در بیانیه‌ای مشترک، با اشارۀ تلویحی به بالا‌گرفتن تنش‌ها با روسیه، نسبت به آنچه که «تهدید ناشی از جنگ‌افزارهای ترکیبی» خوانده‌اند، هشدار داده و از ادامۀ تحقیقات دربارۀ منشاء حادثه خبر دادند.

در این بیانیه،‌ دو طرف تأکید کرده‌اند ‌که امنیت اروپا به‌دلیل جنگ روسیه با اوکراین و «فعالیت بازیگران شرور» به خطر افتاده، و حفاظت از زیرساخت‌های حساس و مشترک، برای امنیت و پویایی جوامع،‌ ضروری است.

همزمان کارل اسکار بوهلین، وزیر دفاع مدنی سوئد هم با اشاره به این حوادث پی‌درپی گفت: «روشن‌شدن دلیل از کار افتادن همزمان این دو کابل در دریای بالتیک، از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است».

نیروی دریایی لیتوانی هم از افزایش گشت‌زنی در منطقه برای ممانعت از «خرابکاری‌های احتمالی» خبر داده و گفته در کنار شرکای منطقه‌ای، در حال بررسی و ارزیابی وضعیت است.

حوادث مشکوک قبلی

دریای بالتیک در شمال اروپا،‌ یکی از مسیرهای پرتردد کشتی‌های تجاری است و در میان حلقه‌ای شامل ۹ کشور از جمله روسیه قرار گرفته است.

قطع‌شدن این دو کابل زیردریایی، نخستین حوادث «مشکوک» در دریای بالتیک محسوب نمی‌شود. سال گذشته یک خط لولۀ گاز و چندین کابل زیر آبی دیگر هم آسیب دیده بودند و در سال ۲۰۲۲ هم، انفجارهای بزرگ خط لولۀ گاز «نورد‌ استریم» خبرساز شده بود.

کارشناسان فنلاندی، یک کشتی باربری چینی را عامل حوادث سال گذشته در فنلاند و استونی می‌دانند و می‌گویند این کانتینربر، لنگر خود را جمع نکرده بوده و آن‌را کف دریا به‌دنبال خود می‌کشیده است. این کارشناسان اما در مورد «تعمدی یا اتفاقی» بودن این موضوع، اظهار نظر نکرده‌اند.

دو سال پیش هم خطوط لولۀ گاز «نورد استریم» که با عبور از دریای بالتیک، روسیه و آلمان را به هم متصل می‌کرد، بر اثر وقوع چندین انفجار از بین رفت. پروندۀ این حادثه همچنان باز است و کارشناسان آلمانی در حال تحقیق در این زمینه هستند.

در پرونده «نورد استریم» از چندین کشور، از جمله ایالات متحده آمریکا، اوکراین و چین، به‌عنوان عوامل احتمالی خرابکاری و انفجار نام برده‌شده؛ اما هنوز هیچ کشور یا گروهی به طور رسمی متهم نشده است.

XS
SM
MD
LG