چهار وزارتخانه آمریکا طی بیانیهای مشترک در مورد تهدیدهای فزایندۀ ناشی از اقدامات «بیثباتکنندۀ» جمهوری اسلامی در خصوص تولید پهپادها، برای احتراز شرکتهای خارجی از معاملاتی که میتواند به صنعت پهپادی ایران کمک کند، دستورالعمل صادر کردند.
بر اساس این بیانیه که جمعه ۱۹ خرداد منتشر شد، حکومت ایران برای به دست آوردن قطعات پهپادی که قادر به تولید آن در داخل نیست، به تدارکات خارجی متکی بوده و اغلب، فناوریهای آمریکایی را ترجیح میدهد.
در این بیانیه تصریح شده که ایران برای دستیابی به فناوریهایی که منشأ اصلی آنها ایالات متحده است از کشورهای ثالث استفاده میکند.
واشینگتن فهرست بلندبالایی از اقلام الکترونیکی مانند ماژولهای فرستنده، گیرنده به همراه پردازندهها، کنترلکنندهها، حافظه و سایر مدارهای الکترونیکی پیچیده، تجهیزات هدایت و ناوبری را با نامهای تجاری آمریکایی منتشر کرده و به شرکتهای خارجی هشدار داده است که از فروش آنها به ایران اجتناب کنند.
این بیانیه با اشاره به «پیشنهاد ایران به روسیه و تاجیکستان برای انتقال فنآوری تولید پهپاد به این کشورها»، تصریح میکند که ایالات متحده متعهد به مقابله با برنامههای پهپادی ایران، از جمله از طریق جلوگیری از سوء استفاده از سیستم مالی ایالات متحده و ایجاد اختلال در خرید قطعات خارجی است.
دیماه پارسال، شبکه تلویزیونی «سیانان» از کشف ۴۰ قطعه ساخت شرکتهای آمریکایی در پهپاد ایرانی سرنگونشده توسط اوکراین خبر داد.
وزارت خارجه، خزانهداری، دارایی و دادگستری آمریکا یادآور شدهاند که توسعه، تولید و تکثیر پهپادهای ایران، منطقه خاورمیانه و فراتر از آن را «بیثبات» میکند.
بر اساس بیانیۀ اخیر، طی ده سال گذشته، ایران موجودی پهپادهای مسلح و غیرمسلح خود را افزایش داده است. همزمان «هزینه پایین، سادگی تولید و سهولت استفاده» از پهپادهای ایرانی، کشورهایی که جمهوری اسلامی ظرفیت ارسال محموله به آنها را دارد به خود جذب کرده است.
این بیانیه مشخصاً به نام روسیه و شبه نظامیان حوثی اشاره کرده و گفته است ایران دستکم از اواخر اوت ۲۰۲۲، صدها پهپاد از مجموعه شاهد و مهاجر را به روسیه منتقل کرده: «مسکو از این پهپادها برای ضربه زدن به زیرساختهای حیاتی در طول جنگ وحشیانه خود علیه اوکراین استفاده کرده است».
در همین زمینه، یک مقام ارشد کاخ سفید روز جمعه اسناد تازهای از مشارکت نظامی ایران و روسیه در جنگ با اوکراین منتشر کرد و گفت که مسکو در حال آماده شدن برای تأسیس کارخانه تولید پهپاد در خاک خود با کمک ایران است.
آمریکا به همراه اتحادیه اروپا و بریتانیا چندین فرد و نهاد ایرانی و خارجی را که در تولید و انتقال پهپادهای ایران به روسیه دخیل هستند، تحریم کردهاند.
ایران برای ماهها ارسال پهپاد به روسیه را انکار کرد، اما با ارائه شواهد و مدارک کشورهای غربی، نهایتاً حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران آبان پارسال با تایید این موضوع، مدعی شد ارسال پهپاد قبل از جنگ روسیه و اوکراین و در شمار محدود بوده است.
اوکراین با «دروغ» خواندن ادعای مقامات جمهوری اسلامی گفته است تاکنون صدها پهپاد ایرانی را سرنگون کرده است.
بیانیه مشترک چهار وزارتخانه آمریکا در ادامه میافزاید ایران به فعالیتهای بیثباتکننده خود در یمن، از جمله ارسال محمولههای غیرقانونی پهپاد و سایر تسلیحات برای حوثیها که از آنها برای انجام حملات در داخل کشور و کشورهای همسایه مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی استفاده شده است، ادامه میدهد.
با استفاده از وبسایت خزانهداری آمریکا و رادیو فردا/د.خ/آ.ت.