مقامهای قضائی ایالات متحده، ماریا بوتینا، زن روس بازداشتشده در آن کشور را به انجام «ماموریت سری» برای دولت روسیه و توطئه علیه آمریکا متهم کردهاند. اتهامها علیه بوتینا، در پی دیدار روسای جمهوری دو کشور مطرح شدهاست.
هیئت منصفه عالی آمریکا، ماریا بوتینا، زن ۲۹ ساله روس، دانشجوی دانشگاه «امریکن» در واشینگتن و موسس یک گروه روسی حامی مالکیت سلاح را، به انجام توطئه و ماموریت مخفی برای دولت روسیه متهم کردهاست.
هیئت منصفه عالی آمریکا یک نهاد قضائیست که میتواند در مورد اتهامهای جنایی تحقیق کند، و در مورد طرح رسمی آنها علیه شخصیتهای حقوقی و حقیقی تصمیمگیری کند.
در صورتیکه اتهامهای وارد شده به خانم بوتینا در دادگاه ثابت شود، او ممکن است به حداکثر ۱۰ سال زندان محکوم شود. در حال حاضر اتهام عضویت در سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی روسیه و یا «خرابکاری» علیه او مطرح نیست.
شهروند روس ساکن آمریکا در ۱۵ ژوئیه، ۲۴ تیر ماه، بازداشت شد و قرار است امروز در دادگاهی در واشینگتن حاضر شود.
دادستانی آمریکا، بوتینا را متهم کرده در تلاش برای نفوذ به نهادهای سیاسی و رابطه با شماری از سیاستمداران و نامزدهای محافظهکار در ایالات متحده بود. به گفته دادستانی او طی مدتی که مشغول انجام فعالیتهای خود بود، نه تنها با سیاستمداران دیدار کرده بود، که در مراسم مورد حمایت لابیهای آمریکایی، مانند «صبحانه دعای ملی» نیز شرکت کرده بود.
رسانههای ایالات متحده میگویند او برای الکساندر تورشین، قائممقام بانک مرکزی روسیه، کار میکرد. آقای تورشین در این مورد اظهار نظری نکردهاست.
وکیل این شهروند روس میگوید او مامور دولت روسیه نیست. خبرگزاری روسی اینترفکس به نقل از آندری کولیادین، یک «کارشناس سیاسی» میگوید در جریان حضور او در مراسم «صبحانه دعای ملی»، ماریا بوتینا کار ترجمه را برایش انجام میداد.
«صبحانه دعای ملی» مراسمی سالیانه است که در واشینگتن برگزار میشود، مقامهای ارشدی مانند رئیسجمهوری در آن سخنرانی میکنند، و در جریان آن نیز دیدارها و گفتوگوهایی میان شرکتکنندگان صورت میگیرد. مراسمی که آندری کولیادین از آن سخن گفته با حضور دونالد ترامپ برگزار شده بود.
وزارت دادگستری ایالات متحده میگوید خان بوتینا با دو شهروند آمریکایی که نامشان فاش نشده و رئیسش در مسکو، برای تاثیرگذاری بر سیاستمداران آمریکایی و نفوذ به «انجمن ملی سلاح» همکاری میکرد. «انجمن ملی سلاح»ِ آمریکا سازمان و لابی قدرتمندیست، که مالکیت سلاحهای گرم را ترویج میکند.
نیکلای کووالیف، معاون رئیس دومای روسیه و رئیس پیشین «سازمان امنیت فدرال» آن کشور، مقامهای قضائی آمریکا را متهم کرده که هدف آنها، «ضربهزدن» به مذاکرات ولادیمیر پوتین و دونالد ترامپ در فنلاند و تلاشهای دو رهبر برای بهبود روابط واشینگتن و مسکو، است. مقامهای قضائی آمریکا هنوز به این اتهامها واکنشی نشان ندادهاند، اما آنها در بازههای زمانی مختلف، اتهامهای سیاسی به این نهاد را رد کرده و بر استقلال آن از دولت تاکید کردهاند.
دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین ۲۵ تیر ماه در پایتخت فنلاند دیدار کردند.