قانونگذاران موسوم به «شورشی» در حزب محافظهکار و دیگر مخالفان دولت در پارلمان بریتانیا، در نخستین مرحله از تلاش بوریس جانسون برای خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا، دولت را شکست دادند.
رسانهها رخدادهای پارلمان را «شکستی سخت» و «روزی تحقیرآمیز» برای آقای جانسون، نخستوزیر بریتانیا، توصیف کردهاند.
این وقایع سبب شده تا بوریس جانسون در واکنش بگوید طرح برگزاری انتخابات زودهنگام را مطرح خواهد کرد.
طرح مخالفان دولت و نیز قانونگذاران حزب محافظهکار که به بوریس جانسون پشت کردهاند، با ۳۲۸ رای در برابر ۳۰۱ رای موفق شد کنترل بحث درباره خروج بدون توافق را از دست دولت خارج کند.
جانسون خواستار خروج با توافق و یا بدون توافق از اتحادیه اروپا در روز ۳۱ اکتبر است. رایگیری روز سهشنبه و موفقیت مخالفان به آنها فرصت میدهد با ارائه طرحی خواستار تاخیر در خروج تا ۳۱ ژانویه شوند.
هرچند این در واقع نقطه آغازیست برای کسانی که مخالف خروج هستند و یا نمیخواهند خروج از اتحادیه اروپا بدون یک توافق جامع صورت گیرد؛ آنچه آقای جانسون وعده آن را در صورت لزوم داده، و با حمایت کسانی مانند دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، نیز روبهرو شدهاست.
بوریس جانسون پیش از این از مخالفان همحزبی خود در حزب محافظهکار خواسته بود تا با اپوزیسیون همراه نشوند و به پیشنویس طرحی که به منظور عقب انداختن برگزیت ارائه شده، رای ندهند.
آقای جانسون گفته بود چنین اقدامی مذاکراتش با بروکسل برای دستیابی به توافقی تازه را به خطر خواهد انداخت.
نخستوزیر بریتانیا ۱۱ شهریور ماه نیز گفته بود نمیخواهد انتخابات زودهنگام پارلمانی برگزار کند و بهتر است روند «برگزیت»، یعنی خروج از اتحادیه اروپا، بدون برگزاری انتخابات پیش برود.
با این حال او اکنون برگزاری انتخابات زودهنگام را مطرح کردهاست. دولت نیز تهدید کرده نمایندگانی که علیه آن رای دهند را از حزب اخراج میکند.
اکنون سه سال از همهپرسی خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا که با رای اندکی به سود هواداران خروج پایان یافت، میگذرد. با این حال هنوز مشخص نیست، چه زمانی و چگونه، صورت خواهد گرفت و رخدادهای روز سهشنبه نیز بر این پیچیدگیها افزوده است.