لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۹

تحریم‌های جدید بریتانیا علیه ایران؛ «سپاه فعلا در فهرست گروه‌های تروریستی قرار نمی‌گیرد»


نمایی از سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن
نمایی از سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن

بریتانیا تحریم‌های جدیدی علیه برخی مقامات جمهوری اسلامی در آستانه سالگرد جان‌باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد اعمال کرد، اما کماکان از قرار دادن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی اجتناب می‌کند.

وزارت خارجه بریتانیا با انتشار بیانیه‌ای در روز جمعه ۲۴ شهریور اعلام کرد تحریم‌های جدید، مقامات ارشد تصمیم‌گیرنده در رابطه با قانون حجاب اجباری را هدف قرار می‌دهد و با اقدامات مشابهی از سوی ایالات متحده، کانادا و استرالیا هماهنگ شده است.

بر اساس بیانیه وزارت خارجه بریتانیا، محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد هاشمی معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد، علیرضا زاکانی شهردار تهران و سعید منتظرالمهدی سخنگوی پلیس به فهرست تحریم‌ها اضافه شده‌اند.

این بیانیه می‌افزاید تحریم‌های روز جمعه پیامی آشکار برای مقامات مسئول ایران در تدوین قوانین ظالمانه است که نشان می‌دهد بریتانیا و شرکای آن همچنان در کنار زنان ایرانی خواهند ایستاد و سرکوبی را که جمهوری اسلامی بر مردم خود تحمیل می‌کند، مد نظر قرار می‌دهند.

وزارت خارجه بریتانیا می‌افزاید قوانین جمهوری اسلامی، زنان و دختران را از انتخاب لباس خود منع می‌کند و برای امتناع از پوشیدن حجاب حکومتی، مجازات‌هایی از جمله زندان و جریمه‌های سنگین در نظر گرفته است.

بر اساس بیانیه وزارت خارجه بریتانیا، محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد هاشمی معاون حقوقی، امور مجلس و استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد، علیرضا زاکانی شهردار تهران و سعید منتظرالمهدی سخنگوی پلیس به فهرست تحریم‌ها اضافه شده‌اند.

تحریم‌های جدید بریتانیا همچنین شامل شرکت «ابرآوران/آروان کلود» می‌شود که پیشتر به خاطر ارتباط با نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و نقش داشتن در اعمال محدودیت‌های اینترنتی در ایران برای سرکوب بیشتر معترضان، از سوی آمریکا مورد تحریم قرار گرفته بود.

«سپاه فعلا در فهرست گروه‌های تروریستی قرار نمی‌گیرد»

ساعاتی قبل از اعلام تحریم‌های جدید، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرد لندن در حال حاضر قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی را در راستای منافع خود نمی‌داند، اما گزینه‌ها در این زمینه را روی میز نگه می‌دارد.

جیمز کلِوِرلی در پایان سفر سه روزه خود به اسرائیل و مذاکراتی که از جمله در زمینه مقابله با تهدیدات ناشی از ایران برای اسرائیل و متحدان غربی‌اش داشت، در گفت‌وگو با نشریه بریتانیایی «جوئیش کرونیکل» گفت: نظر به تحریم‌هایی که بریتانیا در این زمینه برقرار کرده بسیاری از خواسته‌ها در این خصوص «عملاً محقق شده» است.

او افزود: «ما همیشه گزینه‌های خود را باز نگه داشته و در راستای منافع کشور عمل می‌کنیم.»

وزیران کشور و امنیت بریتانیا حامی تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران هستند، اما وزیر خارجه بریتانیا اتخاذ این نوع تصمیمات را منوط به حمایت تمام دولت دانست.

اتحادیه اروپا نیز رویکرد مشابهی با بریتانیا در پیش گرفته است.

پارلمان اروپا بهمن‌ماه پارسال رأی داد که سپاه پاسداران در سیاهه تروریستی قرار گیرد.

اما رأی پارلمان اروپا الزام‌آور نیست و عملی شدن آن یا مشروط به تصمیم مستقل دولت‌های عضو اتحادیه یا تصمیم مشترک کشورهای این نهاد است.

جوزپ بورل، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، همان زمان گفته بود: «به صرف این‌که شما از کسی خوش‌تان نیاید، نمی‌توانید او را تروریست بنامید».

با استفاده از بیانیه وزارت خارجه بریتانیا، جوئیش کرونیکل و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ د.خ/ک.ر
XS
SM
MD
LG