لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۴

جرمی هانت: نفتکش ایرانی در جبل‌الطارق می‌تواند آزاد شود


جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز شنبه در گفت‌وگو با همتای ایرانی‌اش درباره توقیف نفکش ایران و همچنین موضوع نازنین زاغری گفت‌و‌گو کرد
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز شنبه در گفت‌وگو با همتای ایرانی‌اش درباره توقیف نفکش ایران و همچنین موضوع نازنین زاغری گفت‌و‌گو کرد

جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، می‌گوید اگر جمهوری اسلامی تضمین دهد که نفتکش توقیف‌شده در جبل‌الطارق به سوریه نخواهد رفت، لندن به آزاد شدن آن کمک خواهد کرد.

وزیر خارجه بریتانیا در چند پیام توئیتری اعلام کرد که روز شنبه، ۲۲ تیر، در تماسی تلفنی با محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود، «گفت‌وگویی سازنده» درباره نفتکش توقیف‌شده و همچنین درباره نازنین زاغری داشته است.

آقای هانت در یکی از پیام‌هایش نوشت که به همتای ایرانی‌اش تأکید کرده است نگرانی بریتانیا مقصد نفتکش گریس ۱ بوده است نه مبدأ آن و «اگر تضمین‌هایی دریافت کنیم که این نفتکش به سوریه نخواهد رفت، پس از فرایندها در دستگاه قضایی جبل‌الطارق، بریتانیا آزاد شدن این نفتکش را تسهیل خواهد کرد».

به گفته جرمی هانت، محمدجواد ظریف نیز گفته است که «ایران می‌خواهد این موضوع را حل کند و در پی تشدید تنش نیست».

وزیر خارجه بریتانیا همچنین از گفت‌وگویش با فابین پیکاردو، رئیس دولت محلی جبل‌الطارق، در این زمینه خبر داد.

براساس گزارش وزارت خارجه ایران، محمد جواد ظریف نیز در تماس تلفنی خود با همتای بریتانیایی‌اش گفته است که جمهوری اسلامی ایران «به صادرات نفت خود در هر شرایطی ادامه خواهد داد».

وی ابراز امیدواری کرد که «نتایج بررسی‌های حقوقی و قضائی در جبل‌الطارق موجب رهاسازی هر چه زودتر نفتکش گریس وان که حامل نفت ایران بود، شود».

دولت جبل‌الطارق که زیر نظر بریتانیا اداره می‌شود روز ۱۳ تیر در بیانیه‌ای رسمی از توقیف یک ابرنفتکش به نام «گریس ۱» در آب‌های خود خبر داد. جبل‌الطارق تحت حاکمیت بریتانیا اداره می‌شود و در توقیف ابرنفتکش نیروی دریایی بریتانیا نیز مشارکت داشت.

مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کرده‌اند که این نفتکش عازم سوریه نبوده و به مقصد «جایی دیگر» در حرکت بوده است؛ با این حال دولت جبل‌الطارق می‌گوید شواهد نشان می‌دهد که مقصد این ابرنفتکش بندر بانیاس سوریه بوده است.

در روزهای گذشته گمانه‌ای در شبکه‌های اجتماعی درباره مبادله نازنین زاغری،‌ شهروند زندانی ایرانی بریتانیایی، با این نفتکش مطرح شده است. با این حال محمدجواد ظریف روز چهارشنبه گفته بود که «پیشنهادی برای مبادله زاغری با نفتکش مطرح نشده است».

با این حال جرمی هانت در توئیتر خود نوشت که با وزیر خارجه ایران درباره «تداوم نگرانی» بریتانیا نسبت به وضعیت نازنین زاغری و دیگر زندانیان دو‌تابعیتی نیز سخن گفته است.

بنابر همین گزارش، محمدجواد ظریف در پاسخ گفته است که به تلاش‌هایش «برای جست‌وجوی یک راه‌حل ادامه خواهد داد».

دولت بریتانیا روز پنج‌شنبه رسما اعلام کرده بود که سه قایق متعلق به ایران تلاش کرده‌اند در آب‌های خلیج فارس راه را بر یک نفتکش این کشور ببندند؛ نیروی دریایی سپاه پاسداران اما این موضوع را تکذیب کرد.

در همین حال حمید بعیدی‌نژاد، سفیر ایران در لندن، روز شنبه در توئیترش نوشت که «اگر نفتکش و محموله ایران آزاد نشود، اقدام انگلیس بی‌پاسخ نمی‌ماند».

پیش از این محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، و همچنین امیر حاتمی، وزیر دفاع، نیز گفته بودند که توقیف این نفتکش «بدون پاسخ نخواهد ماند».

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، حسین شریعتمداری، نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان، و همچنین چند نماینده مجلس نیز خواستار توقیف یک نفتکش بریتانیایی شده‌اند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، نیز خطاب به مقام‌های بریتانیا گفته بود: «شما آغازگر ناامنی هستید و تبعات آن را بعداً درک خواهید کرد».

در همین حال خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده که یک نفتکش متعلق به شرکت بریتیش پترولیوم «از بیم توقیف شدن» از سوی ایران در آب‌های عربستان در خلیج فارس لنگر انداخته و قصد حرکت به سمت تنگه هرمز را ندارد.

منابع: رویترز، توئیتر و رادیو فردا/ ا.م/ج
XS
SM
MD
LG