رئیس ستاد نیروهای مسلح اوکراین میگوید نیروی هوایی این کشور یک هواپیمای شناسایی مدل «برییف آ-۵۰» و یک هواپیمای فرماندهی مدل «ایلوشین ال - ۲۲» روسیه را سرنگون کرده است.
ژنرال والری زالوژنی نگفت این دو فروند هواپیما چگونه و با چه سلاحی سرنگون شدهاند، اما اوکراین سامانههای ضدهوایی بسیار پیشرفتهای از حامیان غربی خود دریافت کرده است.
این نوع هواپیماهای شناسایی و فرماندهی در هماهنگ کردن تحرکات نظامی روسیه در جبهههای جنگ نقش مهمی ایفا میکنند. سرنگون کردن آنها در شرایطی که نبرد زمینی در یک سال گذشته به جنگ فرسایشی و شلیک توپخانه محدود شده است برای اوکراین پیروزی مهمی تلقی میشود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز مشخص نکرد که رهگیری و هدف گرفتن این هواپیماها دقیقا در چه نقطهای روی داده است اما روز دوشنبه ۲۵ دیماه همراه با پیام خود در شبکههای اجتماعی یک ویدئوی کوتاه منتشر کرد.
در این ویدئو می توان دید که دو هواپیمای روسی بر فراز دریای آزوف، واقع در شمال شبهجزیره کریمه و دریای سیاه، رهگیری شده و سپس ناپدید میشوند.
روسیه تاکنون در مورد این رویداد اظهارنظر نکرده است. وبلاگنویسان نظامی در روسیه ادعا کردند که هر دو هواپیما هدف آتش خودی قرار گرفتهاند ولی برای اثبات فرضیه خود شواهدی ارائه نداده و میگويند هواپیمای «ایلوشین ال- ۲۲» آسیب دیده ولی توانسته است با موفقیت فرود بیاید.
«برییف آ-۵۰» هواپیمای هشدار زودهنگام و رهگیر است و رادار بزرگ آن میتواند اهداف هوایی را در فاصله ۶۵۰ کیلومتری شناسایی کند. معمولا ۱۵ خدمه دارد و گزارشها حاکی است که نیروی هوایی روسیه دستکم ۹ فروند از این هواپیماها را در اختیار دارد.
در فوریه ۲۰۲۳ بر اثر حملات پهپادی به یک پایگاه هوایی در بلاروس یک هواپیمای «برییف آ-۵۰» روی باند آسیب دید ولی مقامات روسیه و بلاروس گفتند خسارات وارد شده به آن ناچیز بوده است.
«ایلوشن ال -۲۲» یک هواپیمای فرماندهی است که برای نظارت و هماهنگی عملیات و مخابره پیامهای رادیویی به نیروی زمینی در خطوط مقدم جبهه مورد استفاده قرار میگیرد. تخمین زده میشود که نیروی هوایی روسیه دهها فروند از این هواپیماها را در اختیار دارد.
ارتش اوکراین تلاش میکند به حامیان غربی خود ثابت کند که قابلیت استفاده از تسلیحات پیشرفتهای که دریافت کرده است را دارد.
ولودیمیر زلنسکی که برای شرکت در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد به داووس رفته است عصر روز دوشنبه با رئیس جمهور سوئیس دیدار کرد.
در شرایطی که به نظر میرسد جنگ در اوکراین در مقایسه با سایر بحرانهای بینالمللی تا حدی اهمیت خود را از دست داده است، اما مقامات اوکراینی تلاش میکنند توجه جامعه جهانی و به خصوص کشورهای غربی را به جنگ علیه روسیه حفظ کنند.
سازمان ملل روز دوشنبه برای کمک به مردم در اوکراین و مهاجران اوکراینی که ناگزیر شدهاند کشور را ترک کنند ۴.۲ میلیارد دلار تقاضای کمک کرد.
مارتین گریفیث، هماهنگکننده فعالیت های بشردوستانه سازمان ملل، اذعان کرد که تحت تاثیر وقوع بحرانهای بشری دیگر از جمله حملات اسرائیل به نوار غزه «رقابت برای دریافت کمک» تشدید شده است.
همزمان با این تحولات، روسیه در حال گسترش همکاری با کره شمالی است که وزیر خارجه آن روز دوشنبه برای یک دیدار سه روزه وارد مسکو شد.
یکی از دلایل مهم گسترش همکاریهای نظامی روسیه با کره شمالی و ایران، تامین تسلیحات و مهمات برای ادامه جنگ در اوکراین است.
مقامات آمریکا و متحدان غربی آن میگويند که دولت کره شمالی علاوه بر مهمات و گلولههای توپ به احتمال فراوان چندین نوع موشک نیز به روسیه فروخته است.
پژوهشکده آمریکایی «مطالعات جنگ» میگوید دولت اوکراین نیز تلاش میکند برای تداوم یک جنگ طولانی مهمات بیشتری فراهم کند و «در حد قابل توجهی» ظرفیت صنایع داخلی برای تولید اسلحه و مهمات را افزایش دهد.
این پژوهشکده ارزیابی میکند اوکراین اکنون در موقعیتی قرار دارد که با تکیه بر تولیدات داخلی میتواند کاهش ارسال تسلیحات از سوی غرب را جبران کند.
پژوهشکده «مطالعات جنگ» درگزارشی که روز یکشنبه منتشر شد گفت: «اوکراین کشوری دارای صنایع سنگین و جمعیتی تحصیلکرده است. در دوران اتحاد شوروی صنایع نظامی بزرگی داشت و پس از استقلال نیز یک صادرکننده مهم تسلیحات بود.»