سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز پنجشنبه ۱۸ فروردین گفت پیشنویس توافقنامه صلحی که اوکراین ارائه کرده، حاوی عناصر «غیرقابل قبول» است و با پیشنهادهایی که مذاکرهکنندگان دو کشور پیشتر بر آن توافق کرده بودند، مغایرت دارد.
کرملین میگوید مذاکرات با اوکراین به آن سرعتی که میخواهد پیش نمیرود و غرب را متهم کرده است که با طرح اتهامات جنایات جنگی علیه سربازان روسیه در اوکراین «تلاش میکند تا مذاکرات را از مسیر خود خارج کند».
به گفته لاوروف، در پیشنویس جدید طرح اوکراین آمده است وضعیت کریمه که مسکو در سال ۲۰۱۴ کنترل آن را از دست اوکراین درآورد، باید در نشستی بین روسایجمهوری دو کشور مطرح شود.
به گفته او، در این پیشنویس همچنین آمده است که اوکراین میتواند بدون دریافت مجوز از روسیه، رزمایش نظامی با کشورهای خارجی برگزار کند. مسکو اعلام کرده است که با هر دو این پیشنهادها مخالف است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کییف در واکنش به اظهارات تازه وزیر خارجه روسیه آن را «تبلیغات محض» و مردود دانسته است.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که کشورش تاکنون میزبان دو نشست بین اوکراین و روسیه بوده است، روز پنجشنبه در حاشیه مذاکرات ناتو به خبرنگاران در بروکسل گفت که گزارشهای مربوط به کشتار دستهجمعی در شهر بوچا، مذاکرات صلح بین روسیه و اوکراین را تحتالشعاع قرار داده است.
ارتش روسیه اکنون از مناطقی در حومه پایتخت اوکراین عقبنشینی کرده است و میگوید قصد دارد تمرکز اصلی خود را بر تصرف مناطق بیشتری در شرق اوکراین، از جمله دونباس و دونِتسک قرار دهد.
سازمان اطلاعات خارجی آلمان روز پنجشنبه گفت ارتباطاتی رادیویی را ردیابی کرده که در آن سربازان روسی درباره انجام قتلهای بدون هدف مشخص در اوکراین بحث میکنند:
ژنرال میلی: نبرد مهمی در جنوب شرق اوکراین در پیش است
ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، روز پنجشنبه گفت نیروهای اوکراینی با موفقیت توانستهاند که با تلاش روسیه برای تصرف کییف مقابله کنند، اما نبرد مهمی در جنوب شرق این کشور همچنان در پیش است.
این ژنرال ارشد آمریکایی در جریان یک جلسه استماع به قانونگذاران کشورش گفت: «هنوز یک نبرد مهم در جنوب شرق، در اطراف دونباس و منطقه دونتسک وجود دارد، جایی که روسها قصد دارند نیروهای خود را سازماندهی کنند و به حملات ادامه دهند».
مارک میلی گفت: «فکر میکنم در حال حاضر اینکه این موضوع چگونه به پایان میرسد، یک سؤال باز است».
درخواست «توقف فوری» واردات انرژی از روسیه از سوی پارلمان اروپا
پارلمان اروپا روز پنجشنبه خواستار توقف فوری واردات نفت، زغال سنگ، گاز و سوخت هستهای از روسیه و همچنین کنار گذاشتن کامل خطوط لوله گاز نورد استریم ۱ و نورد استریم ۲ شد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، اکثریت اعضای پارلمان اروپا به اصلاحیه مربوطه رای مثبت داده و همچنین از کمیسیون اروپا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواستند تا طرحی را برای تضمین منابع انرژی این اتحادیه در کوتاهمدت ارائه کنند.
پیتر لیز، نماینده دموکرات مسیحی آلمان در پارلمان اروپا، گفت: «قتل عام بوچا و سایر جنایات ارتش پوتین [رئیسجمهوری روسیه] نباید بدون عواقب باقی بماند. ما باید به پوتین و الیگارشهایش در جایی که بیشتر از همه به آنها آسیب میرساند ضربه بزنیم. اتفاقاً این بخش انرژی است».
در پیشنویس قبلی این قطعنامه، پارلمان اروپا خواستار محدودیت صادرات اصلی روسیه به اتحادیه اروپا مانند نفت و گاز شد. با این حال، پارلمان اروپا قدرت اعمال تحریمها را ندارد و این امر تنها با توافق همه کشورهای عضو امکانپذیر است.
میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه، روز پنجشنبه گفت که روسیه به دلیل تحریمهای بیسابقه غرب با سختترین وضعیت خود در سه دهه اخیر مواجه است، اما به باور او، تلاشهای خارجی برای جدا کردن این کشور از اقتصاد جهانی «با شکست مواجه خواهد شد».
آمادگی برای تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در حال آماده شدن برای رایگیری در مورد قطعنامهای به ابتکار آمریکا برای تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر این سازمان جهانی است.
به گزارش رویترز، مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه در مورد تلاش ایالات متحده برای تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر ملل متحد به دلیل گزارشهای مربوط به «نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر» توسط ارتش روسیه در اوکراین رأی خواهد داد.
اکثریت دو سوم اعضای رایدهنده میتواند عضویت کشورها را از این شورای ۴۷ عضوی تعلیق کند.
در همین روز اعضای گروه هفت کشور صنعتی، جی۷، در بیانیهای مشترک گفتند: «زمان آن رسیده است که روسیه به دلیل اقدامات فجیع و جنایاتی که در اوکراین انجام داده است از شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شود».
وزیران خارجه این گروه شامل کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده اعلام کردند: «تصاویر دلخراش از مرگ غیرنظامیان، قربانیان شکنجه و اعدامهای آشکار، و همچنین گزارشهای خشونت جنسی و تخریب زیرساختهای غیرنظامی، چهره واقعی جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اوکراین و مردم آن را نشان میدهد».
پیش از این لیبی در سال ۲۰۱۱ به دلیل خشونت علیه معترضان توسط نیروهای وفادار به معمر قذافی از شورای حقوق بشر سازمان ملل تعلیق شد.
با وجود گزارشهای پرشمار خبرنگاران رسانههای گوناگون جهانی از کشتار غیرنظامیان در بوچا و وجود شواهد ماهوارهای از بر زمین ماندن شمار زیادی جسد افراد غیرنظامی در خیابانهای آن شهر طی اشغال آن توسط نیروهای روسی، مسکو همچنان منکر این گزارشها است.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، روز سهشنبه مدعی شد: در زمانی که بوچا تحت کنترل روسیه بود «هیچ غیرنظامی از هیچ نوع خشونت رنج نبرده است».