روسیه با انجام یکی از بزرگترین حملات هوایی خود، زیرساختهای انرژی اوکراین را هدف قرار داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز یکشنبه ۲۷ آبان اعلام کرد که روسیه در یک حمله گسترده در سراسر اوکراین، ۱۲۰ موشک و ۹۰ پهپاد را به سمت زیرساختهای انرژی این کشور شلیک کرده است.
زلنسکی گفت که روسیه از انواع مختلف پهپادها، از جمله پهپادهای شاهد، موشکهای کروز، موشکهای بالستیک و موشکهای آئروبالستیک استفاده کرده است.
او این اظهارات را در بیانیهای در شبکه اجتماعی تلگرام بیان کرد و گفت که نیروهای دفاعی اوکراین موفق شدند ۱۴۰ هدف هوایی را سرنگون کنند.
وی افزود: «هدف دشمن زیرساختهای انرژی ما در سراسر اوکراین بود. متأسفانه در اثر برخوردها و سقوط آوار، خساراتی به تأسیسات وارد شده است. در شهر میکولایف، بر اثر حمله یک پهپاد، دو نفر کشته و شش نفر دیگر زخمی شدند که دو کودک نیز در میان آنها هستند.»
رئیسجمهور اوکراین اعلام کرده است که بمبارانهای مداوم روسیه تاکنون نیمی از ظرفیت تولید انرژی اوکراین را نابود کرده است. کییف از متحدان غربی خود درخواست کمک فوری برای بازسازی شبکه انرژی و تأمین تجهیزات دفاع هوایی کرده است.
این حملات در شرایطی صورت میگیرد که زمستان سخت اوکراین نزدیک است و این کشور با کمبودهای جدی در انرژی مواجه است.
آندری سیبیگا، معاون وزیر امور خارجه اوکراین نیز روز یکشنبه اعلام کرد که این حمله یکی از بزرگترین حملات هوایی روسیه علیه اوکراین بود و زیرساختهای حیاتی را هدف قرار داد.
در پی این حمله، شرکت انرژی اوکراین، اعلام کرد که برق در کییف و مناطق دونتسک و دنیپروپتروفسک به دلیل حملات گسترده هوایی قطع شده است. همچنین، هرمان گالوشچنکو، وزیر انرژی اوکراین، اعلام کرد که نیروهای روسیه تأسیسات تولید و انتقال برق در سراسر اوکراین را مورد هدف قرار دادهاند.
خبرنگاران خبرگزاری فرانسه از وقوع انفجارهایی در ساعات اولیه صبح در کییف و نزدیکی شهر اسلوویانسک در منطقه دونتسک خبر دادند.
زلنسکی: امیدواریم جنگ با روسیه سال آینده از طریق مذاکرات پایان یابد
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، روز شنبه اعلام کرد که کییف امیدوار است جنگ با روسیه تا سال آینده از طریق «راههای دیپلماتیک» پایان یابد و افزود که اوکراین باید تمام تلاش خود را در این مسیر انجام دهد.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که هر دو کشور خود را برای بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید آماده میکنند.
آقای زلنسکی این مطالب را در شرایط حساسی عنوان کرده است؛ شرایطی که در آن دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا پیروز شده و پیشرویهای تدریجی روسیه در میدان جنگ ادامه دارد.
رئیسجمهور اوکراین روز شنبه ۲۶ آبان در گفتوگویی رادیویی که از رادیو اوکراین پخش شد این سخنان را گفت.
بازگشت ترامپ به قدرت نیز ابهاماتی را دربارهٔ آینده این جنگ ایجاد کرده است، زیرا رئیسجمهور منتخب جمهوریخواه بهطور مکرر از کمک نظامی آمریکا به اوکراین انتقاد کرده است.
زلنسکی اظهار داشت که پایان جنگ با بازگشت ترامپ به قدرت ممکن است زودتر از پیشبینیها رخ دهد. این اظهارات یک روز پس از تماس تلفنی ولادیمیر پوتین با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، انجام شد. این اولین تماس پوتین با یک رهبر غربی در نزدیک به دو سال گذشته بود و علیرغم اعتراضات کییف، به ابتکار شولتز انجام شد.
زلنسکی در مصاحبهای با رادیوی اوکراین گفت: «از جانب ما، باید هر کاری انجام دهیم تا این جنگ سال آینده پایان یابد. ما باید آن را از طریق دیپلماتیک خاتمه دهیم. و این، به نظر من، بسیار مهم است.»
پوتین شرط مذاکرات را تسلیم اوکراین و واگذاری مناطقی که روسیه اشغال کرده، اعلام کرده است. کرملین تأیید کرد که پوتین در گفتوگوی تلفنی با شولتز این درخواست را تکرار کرده است. زلنسکی، اما، شرایط پوتین را رد کرده است.
ادامه پیشروی آهسته روسیه در خاک اوکراین
پس از نزدیک به سه سال جنگ، روسیه با استفاده از تسلیحات و تلفات انسانی سنگین، در حال کسب پیشرویهای تدریجی در شرق اوکراین است. این در حالی است که اوکراین با کمبود مهمات، کاهش روحیه و تلاش برای حفظ حمایت غرب مواجه است.
در سال اول جنگ، اوکراین با مقاومت شدید خود توانست بخشهایی از سرزمینهای اشغالشده را بازپس بگیرد، اما در سال دوم با از دست دادن باخموت و شکست در ضدحملات، جنگ به نوعی بنبست رسید. در آغاز سال سوم، اوکراین با سقوط شهر آودیئیفکا و حمله به خارکیف با بحران دفاعی جدی روبهرو شد.
اگرچه اوکراین در یک حمله غافلگیرانه به منطقه کورسک روسیه پیشرویهایی داشته و بخشهایی از این منطقه را همچنان در کنترل خود دارد، این موفقیتها نتوانسته از پیشرویهای مداوم روسیه در شرق اوکراین جلوگیری کند.
روسیه در سال جاری حدود ۲۴۵۵ کیلومتر مربع از اوکراین را تصرف کرده است، رقمی که کمتر از یک درصد از خاک پیش از جنگ اوکراین است، اما تأثیر روانی آن قابل توجه است.
همزمان، هر دو کشور به شدت به حمایت خارجی وابستهاند. روسیه از ایران پهپاد و از کره شمالی مهمات و نیرو دریافت میکند، در حالی که اوکراین نیازمند کمک نظامی و اقتصادی غرب است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، گفته است که میتواند جنگ را به سرعت پایان دهد، اما مشخص نیست که این اقدام چگونه و به نفع چه طرفی انجام خواهد شد.
با نزدیک شدن زمستان و بحران انرژی اوکراین، چشمانداز جنگ همچنان تاریک باقی مانده است.