در حالی که ساعتها از مهلت تعیینشده روسیه برای تسلیم شدن نیروهای اوکراینی باقیمانده در شهر ماریوپل میگذرد، ولودیمیر زلسنکی، رئيسجمهور اوکراین، تاکید کرده است که «نیروهای اوکراینی تسلیم نخواهند شد».
او همچنین گفته است که روسیه در حال نابود کردن این شهر است و پس از آن به دنبال نابود کردن منطقه دونباس است. منطقه دونباس در شرق اوکراین واقع شده و هم مرز با روسیه است.
نیروهای اوکراینی در منطقهای که شامل کارخانه بزرگ فولاد آزوفاستال است، تحت محاصره نیروهای روسیه قرار دارند و دنیس شمیهال، نخستوزیر اوکراین، تاکید کرده است که «آنها تا آخر نفس خواهند جنگید».
پیش از این گزارشهایی منتشر شده بود که ممکن است اوکراین برای رسیدن به صلح، به تسلیم شدن شهر ماریوپل راضی باشد ولی رئيسجمهور اوکراین تاکید کرده است که اوکراین حاضر نیست برای پایان دادن به جنگ، خاک اوکراین را به روسها تسلیم کند.
همزمان با تشدید جنگ در شرق اوکراین، گزارشها حکایت از اصابت چهار موشک به شهر لویو در غرب اوکراین در نزدیکی مرز لهستان دارد.
روسیه همچنین حملات خود را به اطراف کییف، پایتخت اوکراین، تشدید کرده و میگوید یک کارخانه مهماتسازی در حومه کییف را هدف قرار داده است.
دیمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین، روز گذشته در مصاحبه با تلویزیون سیبیاس وضعیت ماریوپل را وخیم و محنتبار خواند و گفت که ادامه حملات روسیه به این شهر میتواند یک «خط قرمز» باشد که به تمام تلاشها برای دستیابی به صلح از طریق گفتوگو پایان خواهد داد.
مقامهای اوکراینی میگویند دولت روسیه قصد دارد از امروز گذرگاههای ورودی و خروجی شهر را مسدود کند و برای ساکنان باقیمانده در ماریوپل کارت تردد صادر کند.
دعوت زلنسکی از بایدن و مکرون برای سفر به کییف
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از جو بایدن، رئيسجمهور آمریکا، و امانوئل مکرون، رئيسجمهور روسیه، برای سفر به کییف دعوت کرده است.
او گفته است بایدن باید به اوکراین بیاید تا ویرانیهای ناشی از تهاجم روسیه را ببیند. جو بایدن ماه گذشته در جریان سفر به لهستان با مقامات ارشد و پناهجویان اوکراینی در مرز لهستان و اوکراین دیدار کرد.
رئیسجمهور ایالات متحده هنگام بازدید از پناهندگان اوکراینی در ورشو، پوتین را «قصاب» خواند و در سخنرانی خود از او به عنوان یک ظالم یاد کرد.
جک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، هفته گذشته اعلام کرد که فعلا هیچ برنامهای برای سفر به اوکراین ندارد و در حال هماهنگی جهانی برای تحویل سلاح و کمک به اوکراین است.
آقای زلسنکی همچنین از امانوئل مکرون، رئيسجمهور فرانسه، دعوت کرده است که به اوکراین سفر کند تا متوجه شود که نیروهای روسیه «نسلکشی» انجام دادهاند.
پیش از این برخی مقامهای ارشد اروپایی از جمله رئيس کمسیون اتحادیه اروپا، روسای جمهور استونی، لهستان، لتونی و لیتوانی و نخست وزیران جمهوری چک، لهستان و اسلوونی به اوکراین سفر کردهاند.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، نیز روز ۲۰ فروردین در سفری غیرمنتظره به کییف رفت و با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، دیدار کرد.
شروع پروسه تصمیمگیری درباره پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا
مقامهای دولت اوکراین همچنین روز گذشته از تکمیل پرسشنامه اولیه پیوستن به اتحادیه اروپا خبر دادهاند و آن را «نقطه شروع پروسه» تصمیمگیری در این زمینه توصیف کردهاند.
مقامهای ارشد اتحادیه اروپا از جمله روبرتا متسولا، رئیس پارلمان اروپا و اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، که در هفتههای گذشته به کییف سفر کردهاند، از پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا حمایت کردهاند.
اوکراین در سال ۲۰۱۴ در پی سرنگونی دولت متمایل به روسیه که قصد داشت مناسبات با مسکو را توسعه دهد، پیمان همکاری نزدیک با اتحادیه اروپا را امضا کرد و در دو ماه گذشته درخواست پیوستن سریع به اتحادیه را مطرح کرده است.
مقامهای اتحادیه اروپا از جمله رئیس کمیسیون اروپا، در واکنش به این درخواست اوکراین، مهلت زمانی خاصی را تعیین نکردهاند و تاکید کردهاند که «هنوز راه زیادی در پیش است».