دبیرکل سازمان ملل متحد تدوام دسترسی گروه شبه نظامی حزبالله به «امکانات نظامی پیشرفته و قابل ملاحظه خارج از کنترل دولت لبنان» را همچنان مایه «نگرانی جدی» دانست.
آنتونیو گوترش روز چهارشنبه، ۱۴ اردیبهشت، در گزارش خود به شورای امنیت تصریح کرد که خواستههای کلیدی ذکر شده در قطعنامه ۲۰۰۴ مبنیبر خلع سلاح کلیه شبه نظامیان لبنانی و برقراری حاکمیت دولت لبنان در سراسر این کشور، هنوز برآورده نشده است.
او در آستانه انتخابات پارلمانی لبنان تاکید کرد که ادامه دخالت حزبالله در جنگ سوریه همچنین خطر گرفتار شدن لبنان در درگیریهای منطقهای و تضعیف ثبات آن را به دنبال خواهد داشت.
آقای گوترش با ارجاع به بیانیه حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، گفت که این گروه شبه نظامی، اکنون قادر است هزاران موشک خود را به «موشکهای نقطهزن» تبدیل کند و از مدتها پیش دست به کار تولید پهپادهای نظامی شده است.
دبیرکل سازمان ملل با تاکید بر اینکه تداوم این وضعیت ناقض قطعنامههای شورای امنیت است، از دولت لبنان خواست تا برای «جلوگیری از دستیابی حزبالله به تسلیحات و امکانات شبه نظامی خارج از اختیارات دولت تمام اقدامات لازم را به کار گیرد».
او در گزارش خود خواستار تاسیس فوری دولتی در لبنان شد که برای رسیدگی به بحرانهای متعدد این کشور، اجرای اصلاحات را در اولویت برنامههای خود قرار دهد.
آنتونیو گوترش همچنین از کشورهای منطقه که روابط نزدیک با حزبالله دارند خواست «تا مشوق خلع سلاح و تبدیل این گروه به یک حزب سیاسی صرفا غیرنظامی باشند». سوریه و جمهوری اسلامی ایران هر دو روابط نزدیکی با این گروه شبه نظامی دارند.
پیشتر سعد حریری، نخستوزیر سابق لبنان، در بهمنماه پارسال با اشاره به اینکه با وجود مسائلی چون نفوذ ایران در لبنان «هیچ فرصت مثبتی» پیش روی این کشور نیست، اعلام کرد که فعالیتهای سیاسی خود را تعلیق میکند.
این سیاستمدار لبنانی از «جنبش آینده» (المستقبل)، شامل ائتلافی از احزاب سنی به رهبری خود، خواست در انتخابات پارلمانی پیش رو، نامزدی معرفی نکنند.
در انتخابات سال ۲۰۱۸ پارلمان لبنان، گروه شبهنظامی حزبالله که تحت حمایت مستقیم جمهوری اسلامی است، با ایجاد ائتلاف با احزاب نزدیک به این گروه، اکثریت را در مجلس به دست آورد و قرار است انتخابات آینده پارلمانی در ۱۵ ماه مه (۲۵ اردیبهشت) سال جاری برگزار شود.
لبنان در سالهای گذشته با بحران اقتصادی شدید روبهرو شده و گسترش دامنه نفوذ شبهنظامیان حزبالله در عرصه سیاست و اقتصاد کشور نیز به عمق بحران افزوده است.
عربستان و بسیاری از کشورهای سنی عرب، همچنین کشورهای غربی و نهادهای بینالمللی به خاطر نفوذ حزبالله، حمایت مالی خود از لبنان را کاستهاند.