لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۴۰

درگیری شدید اسرائیل و حزب‌الله؛ گفت‌وگوی بایدن و مکرون درباره آتش‌بس در لبنان


فرو ریختن یک ساختمان در پی حمله هوایی اسرائیل به حومه جنوبی بیروت در روز جمعه
فرو ریختن یک ساختمان در پی حمله هوایی اسرائیل به حومه جنوبی بیروت در روز جمعه

درگیری‌های ارتش اسرائیل و نیروهای گروه حزب‌الله در جنوب لبنان شدت گرفته است و از سوی دیگر روسای جمهور آمریکا و فرانسه درباره آتش‌بس در لبنان مذاکره کرده‌اند.

کاخ سفید روز جمعه دوم آذر اعلام کرد جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، و امانوئل مکرون، همتای فرانسوی او، در مورد تلاش‌ها برای دستیابی به آتش‌بس در لبنان گفت‌وگو کردند.

در بیانیه‌ای که کاخ سفید روز جمعه دوم آذرماه منتشر کرده آمده است: «روسای جمهور دو کشور به جز تحولات اوکراین، به بررسی تحولات خاورمیانه نیز پرداختند. این گفت‌وگو از جمله شامل تلاش‌ها برای تضمین یک توافق آتش‌بس در لبنان است که به ساکنان دو طرف مرز بین اسرائیل و لبنان در ارتفاعات جولان که به نام «خط آبی» شناخته می‌شود اجازه می‌دهد سالم به خانه‌های خود بازگردند.»

از سوی دیگر گزارش‌ها حاکی از آن است که روز جمعه نیروهای اسرائیلی در بخش‌های مختلفی از نواحی جنوبی لبنان، از جمله یک شهرک ساحلی محل استقرار صلح‌بانان سازمان ملل متحد، با شبه‌نظامیان حزب‌الله، گروه تحت حمایت ایران که شاخۀ نظامی‌اش از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته می‌شود، به‌شدت مشغول تبادل آتش یودند.

سخنگوی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد موسوم به «یونیفیل» در گفت‌وگو با آسوشیتد پرس از «آتش‌باری سنگین» در شهرک ساحلی «ناقوره» محل استقرار مقر یونیفیل، و همینطور روستای «شاما» خبر داد.

آندرآ تِنِنتی،‌ با تأیید فاصلۀ اندک درگیری‌ها با مقر یونیفیل، گفت در حال حاضر خطری متوجه صلح‌بانان نیست.

از شش هفتۀ پیش که ورود نیروهای اسرائیلی به لبنان آغاز شد،‌ چندین پاسگاه و پست دیدبانی نیروهای یونیفیل هدف قرار گرفته‌اند و در این میان، تعدادی از صلح‌بان‌ها هم زخمی شده‌اند.

در همین حال وزارت بهداشت لبنان هم از کشته‌شدن دست‌کم پنج نیروی امدادی بر اثر آتش‌باری‌های روز جمعۀ نیروهای اسرائیلی در نواحی جنوبی لبنان خبر می‌دهد.

به گفتۀ این نهاد دولتی لبنان، یک حملۀ هوایی اسرائیل به شهرک «قُطرانی» منجر به کشته‌شدن سه امدادگر و زخمی‌شدن سه نیروی امدادی دیگر شد.

ساعاتی پیشتر هم دو امدادگر دیگر بر اثر حملۀ هوایی اسرائیل به خودرویی در شهرک «دِیر قانون رأس العیِن» در جنوب لبنان کشته‌شده بودند.

در تحولی دیگر ارتش اسرائیل می‌گوید نیروهای تیپ هفتم زرهی این کشور که در نواحی شرقی جنوب لبنان مشغول عملیات هستند، یک سکوی پرتاب موشک‌های ضد تانک متعلق به حزب‌الله لبنان را شناسایی و منهدم کرده‌اند.

به گفته ارتش اسرائیل، سربازان این کشور در این محل چندین موشک ضد تانک «کورنِت» ساخت روسیه و یک پهپاد که برای حمله به اسرائیل آماده شده‌ بود را هم کشف و ضبط کرده‌اند.

ارتش اسرائیل می‌گوید در جریان درگیری‌های اخیر، نیروهایش موفق شده‌اند چندین موضع حزب‌الله، انبارهای تسلیحاتی، پناهگاه‌ها و سایر زیرساخت‌های این گروه را هم کشف کنند.

درگیری‌های تازه در لبنان در حالی در جریان است که تنها یک روز قبل در نخستین روز آذرماه ۱۴۰۳، دادگاه بین‌المللی کیفری با متهم‌کردن بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر و یوآو گالانت وزیر دفاع پیشین اسرائیل به ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت در طول جنگ ۱۳ ماهۀ جاری در غزه و لبنان، برای آنها، و البته محمد ضیف یکی از فرماندهان ارشد گروه افراطی حماس،‌ حکم جلب بین‌المللی صادر کرد.

درگیری‌ نیروهای اسرائیلی و شبه‌نظامیان حزب‌الله لبنان، تقریباً همزمان با آغاز جنگ غزه، بیش از ۱۳ ماه پیش آغاز شد؛ اما از اوایل مهرماه ۱۴۰۳، با حملات هوایی سنگین، عملیات مخفیانه و گسترده‌ای همچون انفجار همزمان پیجرها و ورود نیروهای زمینی اسرائیل به خاک لبنان، وارد مرحلۀ تازه‌ای شد.

اسرائیل ادعا می‌کند که هدفش از عملیات جاری در لبنان، مهیا کردن شرایط امن برای بازگشت ده‌ها هزار اسرائیلی‌ ساکن نواحی مرزی با لبنان به خانه‌هایشان است. این شهروندان اسرائیلی،‌ به دنبال شدت‌گرفتن راکت پراکنی‌های حزب‌الله لبنان در طول ماه‌های اخیر، ناچار به ترک خانه‌های خود شده و به اقامت‌گاه‌هایی موقت کوچ کرده اند.

درگیری‌های سنگین نیروهای اسرائیلی و شبه‌نظامیان حزب‌الله در حالی ادامه دارد که آموس هاکستین، نمایندۀ ویژه و میانجی ایالات متحده، سه‌شنبه ۲۹ آبان‌ماه در جریان دیدار با مقام‌های لبنانی در بیروت، تأکید کرده بود که «برقراری آتش‌بس قابل دستیابی‌است».

آقای هاکستین سپس راهی اسرائیل شد و با بنیامین نتانیاهو و ییسرائیل کاتز، نخست‌وزیر و وزیر دفاع جدید این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد.

از سوی دیگر یک مقام ارشد لبنان در گفت‌وگو با رویترز ضمن تأکید بر این‌که «هنوز اختلافاتی وجود دارد»، گفته بیروت انتظار دارد شاهد اصلاحاتی در طرح آمریکا برای برقراری آتش‌بس باشد؛ از جمله حصول اطمینان از عقب‌نشینی سریع‌تر نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان.

این رایزنی‌های دیپلماتیک، جدی‌ترین تلاش‌ها برای پایان‌دادن به درگیری اسرائیل و حزب‌الله لبنان، گروه تحت حمایت تهران به شمار می‌آید. درگیری‌هایی که با آغاز جنگ غزه بیش از یک‌سال پیش، وارد فاز گسترده‌تری شد و در نهایت، کشته‌شدن تقریباً همه چهره‌های شناخته‌شده و کلیدی حزب‌الله و در رأس آنها، حسن نصرالله دبیر کل بانفوذ این گروه را هم به دنبال داشته است.

XS
SM
MD
LG