شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه، ۱۷ خردادماه، شش قاچاقچی انسان را به دلیل مشارکت در قاچاق مهاجران غیرقانونی در کشور لیبی تحریم کرد. این نخستین بار است که نام قاچاقچیان انسان در فهرست تحریمهای بینالمللی قرار میگیرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، تحریم این افراد به خواسته هلند و با حمایت چهار کشور فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده اجرا میشود.
هلند با حمایت این کشورها در ماه گذشته از کمیته تحریم لیبی در شورای امنیت خواست تا اموال این افراد در سطح جهان را مسدود کرده و آنها را مشمول ممنوعیت سفر کند.
از شش نفر قاچاقچی انسان که هماکنون مشمول تحریمهای بینالمللی سازمان ملل هستند چهار نفر تبعه لیبی و دو نفر دیگر تبعه کشور اریتره هستند.
شبکه جهانی بیبیسی یکی از این لیبیاییها را مسئول «واحد گشت ساحلی منطقه» معرفی کرده است.
مسئله قاچاق انسان در لیبی و از طریق این کشور به اروپا زمانی بیش از همه مورد توجه قرار گرفت که در آذرماه سال گذشته ویدئویی در شبکههای اجتماعی از فروش «برده» و بردهداری منتشر شد.
مهاجران غیرقانونی سفر خود را از آفریقای غربی به سوی لیبی آغاز میکنند، به امید این که با عبور از دریای مدیترانه خود را به اروپا برسانند.
اما تصاویر تلویزیونی که شبکه خبری سیانان در آذرماه سال ۹۶ پخش کرد، بازار فروش مهاجران به عنوان برده در لیبی را نشان میداد که به مزایده گذاشته میشدند.
این فیلم مستند به انزجار و خشم در سراسر جهان دامن زد و واکنشهای بسیاری را به دنبال داشت.
از جمله امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز هفتم آذر سال گذشته قاچاق مهاجران آفریقایی را «جنایت علیه بشریت» خواند و خواستار مقابله با این پدیده شد.
روز پنجشنبه هم نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، به دنبال تصویب تحریم قاچاقچیان انسان در بیانیهای گفت: «تحریمهای امروز پیامی قاطع است حاکی از این که جامعه بینالملل... در برابر قاچاقچیان انسان متحد و یکپارچه است.»
پس از آن که به دنبال سقوط و مرگ معمر قذافی کشور لیبی به ورطه بیقانونی و آشوب افتاد، این کشور به یکی از مسیرهای اصلی مهاجرت آفریقاییها به اروپا تبدیل شد.
در حال حاضر فیاض سراج، نخست وزیر لیبی و دولت «پیمان ملی» او که از طرف سازمان ملل به رسمیت شناخته می شود کنترل ترابلس و غرب لیبی را در دست دارد. ژنرال خلیفه حفتر، فرمانده ارتش ملی آن کشور و هوادارانش نیز مناطق شرقی لیبی را کنترل می کنند.
آن طور که اتحادیه آفریقا اواخر سال ۲۰۱۷ اعلام کرد، در حال حاضر بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ هزار مهاجر غیرقانونی در حدود ۴۰ کمپ در گوشه و کنار لیبی نگهداری میشوند.
اتحادیه آفریقا شرایط نگهداری و رفتار با این مهاجران را «غیرانسانی» توصیف کرد.
تنها در سال گذشته میلادی بیش از ۳۱۰۰ تن از این مهاجران جان خود را در راه عبور از مدیترانه از دست دادند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.