مقامات سازمان ملل متحد روز سهشنبه اعلام کردند که جنگ هفت ساله یمن طی ماههای اخیر بهشکل خطرناکی تشدید شده بهطوری که شمار قربانیان در ماه ژانویه به بالاترین حد طی سه سال گذشته رسید و در صورت عدم اختصاص منابع مالی فوری تا ماه آینده نیز هشت میلیون یمنی کمکهای انسانی را که دریافت میکردند از دست خواهند داد.
هانس گراندبرگ، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در یمن و مارتین گریفیث، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه تصویری از شرایط فقیرترین کشور جهان عرب ارائه دادند که همچنان رو به وخامت بیشتری دارد.
به گفته آنها، مناطق درگیر جنگ در یمن طی ماه گذشته میلادی چندین برابر گسترش یافت و در پایان ماه ژانویه دو سوم برنامههای کمکی سازمان ملل متوقف شد.
یمن از سال ۲۰۱۴ درگیر جنگ داخلی است، زمانی که شورشیان حوثی شهر صنعا، پایتخت یمن و نواحی گستردهای از شمال این کشور را تصرف کردند و هیات دولت را مجبور کردند که به جنوب یمن و سپس به عربستان سعودی بگریزد.
حدود یک سال پس از آن نیز ائتلافی نظامی به رهبری عربستان سعودی با حمایت ایالات متحده و امارات متحده عربی وارد جنگ با حوثیها شد که از پشتیبانی ایران برخوردارند. هدف ریاض از این اقدام بازگرداندن عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور یمن به قدرت بوده است.
آقای گراندبرگ به شورای امنیت سازمان ملل هشدار داد که حملات اخیر حوثیها به امارات متحده عربی و عربستان سعودی گویای آن است که چگونه این درگیریها میتواند از کنترل خارج بشود، مگر آن که اقدامات عاجلی توسط طرفهای درگیر در یمن، منطقه و جامعه بینالمللی برای پایان دادن به جنگ انجام بگیرد.
به گفته او، حمله هوایی ائتلاف عربی به بازداشتگاه صعدا که تحت اختیار حوثیها قرار دارد، «بدترین تلفات غیرنظامی در سه سال اخیر را رقم زد». این مقام سازمان ملل همچنین نسبت به افزایش حملات هوایی در یمن از جمله مناطق مسکونی در صنعا و بندر حدیده هشدار داد.
آقای گریفیث نیز گفت که حملات هوایی، بمبارانها و شلیک با سلاحهای سبک در ماه ژانویه بیش از ۶۵۰ کشته و زخمی بر جای گذاشت که بالاترین آمار طی دستکم سه سال محسوب میشود.
وی در ادامه هشدار داد که بودجه نهادهای کمکی به سرعت در حال اتمام است که این امر آنها را مجبور به توقف برنامههای خود میکند به طوری که برنامه جهانی غذا سازمان ملل در ماه دسامبر جیره غذایی هشت میلیون نفر را کاهش داد و این هشت میلیون از ماه مارس نیز احتمالا دیگر هیچ غذایی دریافت نکنند.
بر اساس گزارش دفتر کمکهای بشردوستانه سازمان ملل، برنامه این نهاد برای کمک به یمن در سال ۲۰۲۱مستلزم بودجهای ۳.۸۵ میلیارد دلاری بود اما تنها ۲.۲۷ میلیارد دلار آن را توانست فراهم کند که پایینترین میزان کمک از سال ۲۰۱۵ محسوب میشود. برنامه سال ۲۰۲۲ هنوز منتشر نشده است.