لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۲

یونیسف: آلودگی‌های سمی هوا برای مغز نوزادان خطرناک است


صندوق کودکان سازمان ملل متحد، یونیسف هشدار داد آلودگی ناشی از دودهای سمی در دهلی و شمار دیگری از شهرهای بزرگ به مرز خطرناکی رسیده و این آلودگی‌ها برای رشد مغز نوزادان خطرناک است.

طبق اعلام آمار یونیسف، ۱۷ میلیون نوزاد زیر یک سال در چنین آب و هوای خطرناکی زندگی می کنند. از میان این آمار، حدود ۱۲.۲ میلیون از این کودکان در آسیای جنوبی هستند که بالاترین شمار نوزادان تحت خطر را دارد. شرق آسیا و اقیانوسیه هم ۴.۳ میلیون نوزاد را دارد که در هوای سمی تنفس می­ کنند.

یونیسف در گزارش خود گفت در فهرست مناطق آلوده جهان هند در رتبه اول و چین در رتبه دوم قرار دارد.

از بررسی تصاویر ماهواره‌ای که میزان آلودگی در نقاط مختلف جهان را نشان می‌دهد مشخص شده که در کشورهای جنوب آسیا بیش از ۱۲ میلیون نوزاد در معرض خطرهای ناشی از آلودگی‌های سمی هستند. ولی این مشکل در شهرهای آفریقایی نیز رو به افزایش است.

آلودگی هوا یکی از عوامل ابتلای مردم به آسم، برونشیت و سایر بیماریهای خطرناک دستگاه تنفسی است.

خطر بالقوه آلودگی هوا بر رشد مغز نوزادان

یونیسف در بخشی از گزارش خود گفت: «شواهد علمی جدید نشان می‌دهند که آلودگی هوا می‌تواند به طور بالقوه برای رشد مغز نوزادان هم خطرناک باشد.»

این گزارش بر ارتباط آلودگی هوا با کارکردهای مغز «از جمله ضریب هوشی و حافظه، کاستن از قابلیت تحصیل و مشکلات عصبی- رفتاری» کودکان در آینده تاکید می‌کند.

در بخش دیگری از گزارش یونیسف آمده است: «با توجه به گسترش مناطق شهری در سراسر جهان و بدون اجرای اقدامات لازم برای کاستن از میزان آلودگی در آینده تعداد بیشتری از کودکان در معرض این خطر قرار خواهند داشت.»

ذرات بسیار کوچک در آلودگی هوای شهر‌ها می‌توانند به حفاظ خونی مغز آسیب بزنند که وظیفه آن محافظت از مغز در مقابل مواد سمی است. دانشمندان معتقدند که آسیب رسیدن به این بخش از مغز می‌تواند باعث ابتلای افراد کهنسال به بیماری هایی چون آلزایمر و پارکینسون شود.

یوینسف در همین حال در مورد خطرات ناشی از ذرات سنگن آهن که میزان آن در آلودگی هوای شهر‌ها رو به افزایش است هشدار داده است. این ذرات ریز که به سادگی می‌توانند وارد سیستم گردش خون شوند به خاطر بار مغناطیسی برای مغز انسان بسیار خطرناک هستند و می‌توانند عامل ابتلای افراد به بیماریهای دژنراتیو - تباه کننده یاخته های عصبی - نورون ها - باشند.

نیکلاس ریس تنظیم کننده این گزارش با عنوان «خطرات در هوا» به خبرگزاری فرانسه گفت: «آلودگی‌های سمی روی یادگیری، حافظه، فراگیری زبان و حتی آموزش فنی کودکان تاثیر منفی می‌گذارد.»

دهلی اوایل ماه نوامبر پس از هشدار پزشکان و اعلام وضعیت اضطراری مدارس این شهر را تعطیل کرد ولی به فاصله کوتاهی مدارس بازگشایی شدند. این تصمیم خشم والدین را برانگیخت که مقامات مسئول را به «بازی کردن با سلامت کودکان» متهم کرده‌اند.

در چین که آلودگی هوا در مناطق صنعتی شمال کشور عمر متوسط مردم را سه سال کاهش داده است، دولت برای کاستن از مواد آلاینده هوا محدودیت‌هایی برای صنایع تعیین کرده است ولی پیشرفت در این زمینه بسیار کند است.

یونیسف خواهان انجام اقدامات بیشتر برای کاهش آلودگی و همچنین حفاظت از کودکان در برابر مواد آلاینده سمی است که طی هفته‌های اخیر در بسیاری از شهرهای بزرگ هند به حد خطرناکی رسیده است.

این نهاد بین المللی خواستار استفاده گسترده‌تر از ماسک و سیستم‌های تصفیه هوا برای کودکان شده و تاکید می‌کند هنگامی که میزان آلودگی به حد خطرناکی می‌رسد آن‌ها نباید در سطح شهر رفت و آمد کنند.

نیکلاس ریس می‌گوید پوشیدن ماسک کمک می‌کند ولی «نکته مهم این است که ماسک‌ها باید فیلترهای خوبی داشته باشند و خیلی خوب روی صورت کودکان قرار بگیرند. ماسکی که به خوبی روی صورت ننشیند به درد نمی‌خورد.»

XS
SM
MD
LG