در اولین واکنشها به اعلام جزئیات «گام سوم» ایران از جمله گازدهی به سانتریفیوژهای نسل جدید، وزیر دفاع آمریکا این اقدام را «زیر پا گذاشتن برجام» خواند و همتای فرانسوی او گفت که این کشور به تلاشهای خود برای «رعایت برجام» از طرف ایران ادامه خواهد داد.
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، روز شنبه، ۱۶ شهریور، در نشست خبری با همتای فرانسوی خود در پاریس گفت، از این که ایران اعلام کرد «قرار است برجام را زیرپا بگذارد تعجب نکردم».
وی اضافه کرد: «ایران پیش از این نیز برجام را نقض کرده بود. آنها سالها معاهده عدم گسترش سلاحهای هستهای را هم نقض میکردند، بنابراین کاری که الان اعلام کردهاند، تعجب ندارد.»
سخنان وزیر دفاع آمریکا در حالی بیان شده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدامات اخیر را نقض برجام ندانسته و پیش از این نیز گزارشی درباره نقض برجام توسط جمهوری اسلامی منتشر نکرده است.
فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه، نیز در این نشست خبری اعلام کرد که این کشور به تلاشهای خود برای رعایت برجام از طرف ایران ادامه خواهد داد.
وی گفت: «ما باید هر کاری از دستمان برمیآید برای از میان بردن تنش با ایران انجام دهیم.»
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، روز شنبه اعلام کرد که جمهوری اسلامی در قالب اجرای «گام سوم کاهش تعهدات» خود در چارچوب برجام، گازدهی به سانتریفیوژهای نسل جدید را آغاز کرده است.
در همین حال فردریک دال، سخنگوی آژانس انژی اتمی، گفت که بازرسان این نهاد اکنون در ایران حضور دارند و تمام فعالیتهای انجام شده را به وین گزارش خواهند کرد.
قرار است، کورنل فروتسا، رئیس موقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز یکشنبه به ایران سفر کند.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، شامگاه چهارشنبه با اعلام این که «گام سوم» کاهش تعهدات هستهای بهزودی اجرایی میشود گفت که از روز جمعه «شاهد گسترش در تحقیق و توسعه در زمینه انواع سانتریفیوژها و سانتریفیوژهای جدید و هر آن چه برای غنیسازی نیاز داریم خواهیم بود».
تصمیم جدید جمهوری اسلامی با موجی از واکنشهای مقامهای اروپایی روبهرو شد. وزیر خارجه آمریکا نیز این اقدام را «غیرقابل قبول» خوانده است.
جمهوری اسلامی از ۱۸ اردیبهشت امسال دو مهلت ۶۰ روزه به طرفهای اروپایی برای نجات برجام داده و در هر مرحله برخی از تعهدات اتمیاش ذیل برجام را متوقف کرده است. سومین مهلت ۶۰ روزه جمهوری اسلامی به اروپا ۱۵ شهریورماه به پایان رسید.
در مرحله اول ایران اعلام کرد که دیگر به محدودیت ذخیره اورانیوم غنیسازی که ۳۰۰ کیلوگرم است پایبند نخواهد بود. در گام دوم نیز غنیسازی را از سطح ۳.۶۷ درصد به ۴.۵ درصد افزایش داد.