دولت آمریکا در آخرین روزهای ریاست جمهوری جو بایدن برای دشوار کردن دسترسی چین و سایر رقبا به فناوریهای پیشرفته، محدودیتهای بیشتری در زمینه صادرات ریزتراشه هوش مصنوعی وضع کرد.
محدودیتهای جدید که روز دوشنبه ۲۴ دی اعلام شد ادامه و توسعه اولین مجموعه محدودیتهای صادرات ریزتراشه هوش مصنوعی به چین است که سال ۲۰۲۳ به اجرا گذاشته شد.
در سالهای اخیر همزمان با افزایش نگرانی آمريکا در مورد پیشرفت سریع چین در عرصه فناوریهای بسیار پیشرفته، واشینگتن صادرات پیشرفتهترین ریزتراشهها به چین را که می تواند در فناوری هوش مصنوعی به کار گرفته شود به شدت محدود کرده است.
جینا ریموندو، وزیر بازرگانی ایالات متحده، به خبرنگاران گفت:«در حال حاضر آمریکا در زمینه توسعه فناوری هوش مصنوعی و تولید ریزتراشههای مورد نیاز این فناوری پیشرو است و حفظ این برتری اهمیت حیاتی دارد.»
بر اساس مصوبه جدید دولت آمریکا، مقررات قبلی در مورد کنترل صادرات ریزتراشه و بازفروش و صادرات مجدد آن توسط کشورهای ثالث روزآمد میشود و در عین حال استثناهایی نيز برای صادرات این کالاها به کشورهای دوست در نظر گرفته شده است.
همه تولید کنندگان ریزتراشه در آمریکا موظف خواهند شد از مقررات امنیتی ناظر بر تشدید محدودیتهای صادراتی تبعیت کنند.
اما تشدید این محدودیتها با انتقاد تولید کنندگان این محصولات روبهرو شده است؛ آنها میگویند این مقررات به قدرت رقابت شرکتهای آمریکایی در بازار جهانی لطمه خواهد زد.
جان نئوفر، مدیر اجرایی اتحادیه صنایع نیمهرسانا، در بیانیهای گفت: «ما از این تغییر سیاست مهم در آخرین روزهای کار دولت فعلی آمریکا و بدون هیچگونه مشارکت موثر صنایع بسیار ناامید شدیم. اجرای این مقررات با واگذار کردن بازارهای مهم به رقبا می تواند به اقتصاد آمریکا و قدرت رقابت آن لطمه جدی بزند.»
انویدیا، یکی از بزرگترین تولید کنندههای ریزتراشههای پیشرفته، نیز در بیانیهای اعلام کرد: «با وجود اینکه این تصمیم در قالب اقدامی برای مقابله با چین ارائه شده به تقویت امنیت آمریکا هیچ کمکی نخواهد کرد.»
با این حال جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، میگوید مقررات جدید باعث دشوارتر شدن «گریز از محدودیتهای صادراتی و معاملات غیرقانونی» برای رقبای راهبردی آمریکا خواهد شد و کشورهای دوست و همکار را هم تشویق خواهد کرد که در عرصه هوش مصنوعی پیشرفته از شرکتهای مورد اعتماد خرید کنند.
به گفته وزیر بازرگانی آمریکا، مقررات جدید از ۱۲۰ روز دیگر به اجرا گذاشته میشود و بنابر این دولت دونالد ترامپ فرصت خواهد داشت که اگر بخواهد آن را تغییر دهد.
شرکت انویدیا در بیانیه خود افزوده است: «دور اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ نشان داد که آمریکا از طریق نوآوری، رقابت و به اشتراک گذاشتن فناوریهای ما با جهان نفع میبرد و نه از طریق عقبنشینی پشت دیوار دخالتهای بیش از حد دولت.»
البته دونالد ترامپ در دور اول ریاست جمهوری خود تعرفه های گمرکی سنگینی بر کالاهای چینی وضع کرد.
اما این احتمال هست که حامیان آقای ترامپ در صنایع دیجیتال و فناوریهای پیشرفته در دور دوم ریاست جمهوری او ممکن است به این نتیجه برسند که مصوبه اخیر باعث محدود شدن فروش محصولات آنها در خارج از آمریکا خواهد شد.
در پی اعلام تصمیم جدید دولت آمریکا، ارزش سهام شرکت انویدیا سه درصد، شرکت اینتل ۱.۶ درصد، و شرکت ادونس مایکرو دیوایس ۰.۸ درصد کاهش یافت.