لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۸

واشینگتن به ترکیه و مصر در مورد خرید جنگ‌افزار از روسیه هشدار داد


این تصویر سامانه پدافندی اس-۴۰۰ روسیه را در بلگراد نشان می‌دهد
این تصویر سامانه پدافندی اس-۴۰۰ روسیه را در بلگراد نشان می‌دهد

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در مورد خرید ادوات نظامی از روسیه و تحریم‌های احتمالی ناشی از آن به ترکیه و مصر هشدار داده‌است.

این مقام آمریکایی که نامش علنی نشده، به خبرنگاران گفته آنکارا اگر می‌خواهد روابطش را با واشینگتن بهبود ببخشد، باید از سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسیه منصرف شود.

ایالات متحده مدت‌هاست به خرید سامانه روسی اعتراض دارد. ترکیه عضو پیمان آتلانتیک شمالی‌ست و شماری از اعضای ناتو، از جمله آمریکا، سامانه‌های روسی را از نظر امنیتی و جاسوسی احتمالی از فناوری‌های غربی مخل امنیت می‌دانند.

ناتو و آمریکا می‌گویند این سامانه جنگی از سوی یک کشور رقیب پیمان آتلانتیک شمالی، در یک کشور عضو این پیمان، تهدیدی برای جنگنده‌های فوق‌پیشرفته اف ۳۵ است که خود ترکیه نیز در ساخت آن مشارکت داشت.

آنکارا اما این اعتراضات و انتقادها را رد کرده‌ و می‌گوید «خرید سامانه اس ۴۰۰ برای ترکیه نه گزینه،‌ بلکه نیاز بوده است».

وزارت دفاع ترکیه روز ۲۱ تیر ماه سال جاری رسما اعلام کرد که اولین بخش از سامانه اس-۴۰۰ را از روسیه دریافت کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا خود در ۲۲ آبان ما در پی دیدار با رجب طیب اردوغان، همتای ترکش در کاخ سفید، «ابراز امیدواری کرده بود» اختلاف دو کشور بر سر خرید سامانه اس-۴۰۰ توسط آنکارا حل‌و‌فصل شود.

اما روشن نبود پیشرفتی در این زمینه حاصل شده است یا نه. به‌ویژه که خود آقای اردوغان بعدا اعلام کرد به آقای ترامپ گفته دولت او قرار نیست از دریافت اس-۴۰۰ منصرف شود.

مقام وزارت خارجه آمریکا که از اظهارات رئیس‌جمهوری ترکیه مطلع بود، می‌گوید آنکارا هنوز بخت «بازگشت سر میز را دارد. آن‌ها می‌دانند که برای بازگشت یا باید اس-۴۰۰ را نابود کنند، یا برگردانند یا به هر شکل از آن خلاص شوند».

این مقام آمریکایی همچنین به مصر نیز هشدار داده است خیلی به تسلیحات نظامی روسیه متکی نشود.

مقامی که نامش فاش نشده می‌گوید رایزنی‌ها برای توقف مصر از پروژه ۲ میلیارد دلاری برای خرید بیش از ۲۰ جنگنده سوخو-۳۵، ادامه دارد: «ما با آن‌ها صریح بودیم، اگر آن‌ها دست به خرید چشم‌گیر تسلیحات روسی بزنند… با خطر تحریم روبه‌رو می‌شوند».

واشینگتن به قاهره گفته اگر از جنگنده‌های فوق پیشرفته و سامانه‌های جنگی روسی استفاده کند، ممکن است توانایی خود برای عملیات مشترک با ایالات متحده و ناتو در زمان بحران را کاهش دهد.

هرچند مصر عضو ناتو نیست اما سال‌هاست از کمک‌های گسترده اقتصادی و نظامی آمریکا بهره‌مند می‌شود و عملا از متحدان واشینگتن در خاورمیانه است.

با استفاده از گزارش رویترز و گزارش‌های رادیو فردا/ت
XS
SM
MD
LG