نخستوزیر ژاپن بهدنبال دیدار با ترامپ در ماه جاری است
چهار منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفتهاند که شیگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن، در صدد است تا قرار ملاقاتی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در اواخر ماه جاری میلادی بگذارد.
شینزو آبه، نخستوزیر فقید ژاپن، نخستین رهبر خارجی بود که پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده با او دیدار کرد و این دو رهبر توانستند رابطه دوستانهای را با یکدیگر شکل بدهند که منجر به حلوفصل چندین موضوع اختلاف برانگیز میان واشینگتن و توکیو شد.
رویترز به نقل از سه منبع خبری خود نوشته که ژاپن میخواهد برای دیدار ایشیبا با ترامپ بلافاصله پس از اجلاس گروه ۲۰ که در روزهای ۱۸ و ۱۹ نوامبر در برزیل برگزار میشود برنامهریزی کند. یک منبع دیگر نیز رویترز گفته که هدف ژاپن این است که ایشیبا بین راه توقفی در ایالات متحده داشته باشد و با ترامپ دیدار کند.
ایشیبا به خبرنگاران گفت که پنج دقیقه با ترامپ تماس تلفنی داشته و در تلاش است تا در اسرع وقت با او دیدار کند.
آخرین رای الکترال ایالت مین به هریس رسید
با پایان شمارش آرای ایالت مین در شمال شرقی ایالات متحده، آخرین رای الکترال این ایالات نیز به کامالا هریس، نامزد دموکراتها رسید.
ایالت مین ۴ رای الکترال دارد که از این میان ۳ رای به کامالا هریس و یک رای نیز به دونالد ترامپ میرسد. این ایالت به همراه نبراسکا تنها ایالتهایی در آمریکا هستند که آرای الکترال آنها میتواند بین نامزدها تقسیم شود.
ترامپ بامداد چهارشنبه با عبور از مرز ۲۷۰ رای الکترال برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد.
ترامپ دعوت بایدن برای دیدار در کاخ سفید را پذیرفت
ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ اعلام کرد که او دعوت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، برای دیدار در کاخ سفید به منظور گفتوگو درباره انتقال قدرت را پذیرفته است.
هنوز تاریخ دقیقی برای این دیدار تعیین نشده است، اما استیون چئونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، گفت که این دیدار «به زودی انجام خواهد شد».
آقای چئونگ همچنین عنوان کرد که دونالد ترامپ از تماس تلفنی بایدن و تبریک او «بسیار سپاسگزار است».
جو بایدن روز پنجشنبه ساعت ۱۱ صبح به وقت شرق آمریکا قرار است خطاب به ملت آمریکا سخنرانی کند. این نخستین حضور آقای بایدن مقابل دوربینها پس از پیروزی دونالد ترامپ بر کامالا هریس خواهد بود.
فرانسه و آلمان خواستار اتحاد اروپا در مقابل پیروزی ترامپ شدند
رهبران آلمان و فرانسه به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده تاکید کردند که کشورهای عضو اتحادیه اروپا با توجه به این تحول باید با هم متحد شوند و همکاری نزدیکی بکنند.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، و اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز چهارشنبه پیروزی دونالد ترامپ را به او تبریک گفتند، اما در عین حال نگرانی خود را نیز از چالشهایی که سیاستهای انزواگرایانه بینالمللی او میتواند به همراه داشته باشد بیان کردند، سیاستهایی که بر مبنای شعار «نخست آمریکا» شکل میگیرد و در عرصه تجاری نیز با وضع کردن تعرفه برای کالاها و خدمات خارجی نمود مییابد.
آقای شولتز به خبرنگاران گفت: «کشورهای اتحادیه اروپا باید کنار هم بایستند و متحدانه عمل کنند.» وی سپس عنوان کرد و که او و مکرون با دیگر رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا همکاری نزدیکی میکنند.
آقای مکرون نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که برلین و پاریس برای یک اروپای متحدتر و قدرتمندتر در «شرایط جدید» همکاری میکنند.
ترامپ که در ژانویه به قدرت می رسد، گفته است که بر واردات از همه کشورها تعرفه ۱۰ درصدی و بر واردات از چین ۶۰ درصد تعرفه وضع خواهد کرد. اقتصاددانان هشدار میدهند که این امر به زنجیرههای تامین در سراسر جهان ضربه می٬زند و احتمالاً هزینهها را افزایش میدهد.
گزارشها: ترامپ احتمالا جان رتکلیف را به عنوان رئیس سیآیای انتخاب کند
وبسایت خبری سیاسی پانچبول در پایتخت ایالات متحده روز چهارشنبه به نقل از چندین منبع مطلع گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، احتمالا جان رتکلیف را که پیش از این مقام ادارهکننده اطلاعات ملی را بر عهده داشت به عنوان رئیس سیآیای انتخاب کند.
جان رتکلیف از ماه مه ۲۰۲۰ تا ژانویه ۲۰۲۱ در واپسین سال ریاست جمهوری اول دونالد ترامپ عهدهدار سمت ادارهکننده اطلاعات ملی ایالات متحده بود. او به عنوان یک جمهوریخواه سابقه عضویت در مجلس نمایندگان ایالات متحده از ایالت تگزاس را هم دارد.
بازارهای بورس آمریکا در پی پیروزی ترامپ رکورد زدند
شاخصهای بورس ایالات متحده روز چهارشنبه به دنبال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری به شدت افزایش یافتند و رکوردهای تازهای را بر جای گذاشتند.
خبرگزاری رویترز مینویسد از آنجا که سرمایهگذاران پیشبینی میکنند با روی کار آمدن ترامپ مالیاتها کاهش یابد و در برخی موارد مقرراتزدایی بشود، شاخصهای داو جونز، اساندپی ۵۰۰ و نزدک رشد چشمگیری کردند.
بیتکوین هم با ثبت رکورد تازهای به ۷۶ هزار دلار رسید و و دلار بیشترین رشد خود طی یک روز از سپتامبر ۲۰۲۲ به این سو را تجربه کرد.
شاخص داو جونز ۱۵۸۰۸.۰۵ واحد یا ۳.۵۷ درصد افزایش یافت و به ۴۳۷۲۹.۹۳ رسید. اساندپی ۱۴۶.۲۸ واحد یا ۲.۵۳ درصد افزایش یافت و به ۵۹۲۹.۰۴ رسید. نزدک نیز با ۵۴۴.۲۹ واحد یا ۲.۹۵ درصد افزایش به ۱۸۹۸۳.۴۶ رسید.
هریس شکست خود را پذیرفت اما بر ادامه مبارزه تاکید کرد
کامالا هریس، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، طی نطقی خطاب به مردم آمریکا شکست خود در برابر دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان، را پذیرفت.
خانم هریس در این سخنرانی که غروب چهارشنبه در دانشگاه هوارد انجام شد، گفت: «اگرچه من نتایج این انتخابات را میپذیرم، اما از مبارزهای که به این کارزار توان و انرژی بخشید، دست نخواهم کشید.»
معاون رئیس جمهوری ایالات متحده سپس عهد بست که به مبارزه برای حقوق زنان و علیه خشونت با اسلحه و مبارزه برای «منزلت همه انسانهایی که شایسته آن هستند» ادامه خواهد داد.
وی همچنین گفت که با دونالد ترامپ تماسی تلفنی داشته و پیروزیاش را به او تبریک گفته و بر لزوم انتقال مسالمتآمیز قدرت به او تاکید داشته است.
این سخنرانی در فضایی حزنآلود و در میان اشک و اندوه هواداران خانم هریس انجام شد که در تضاد کامل با سخنرانی چند هفته پیش او در دانشگاه هوارد بود، دانشگاهی در واشینگتن که به طور تاریخی دانشگاه سیاهپوستان محسوب میشود.
از جمله حاضران در سخنرانی روز چهارشنبه خانم هریس میتوان به نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان ایالات متحده، و شماری از دستیاران جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اشاره کرد. تیم والز، یار انتخاباتی او نیز به جمع حاضران در سخنرانی پیوست.
کامالا هریس هواداران خود به ویژه جوانان را تشویق کرد که نگذارند ناامیدی بر آنها غلبه کند.
وی اظهار داشت: «برخی مواقع مبارزه زمانبر میشود. این به معنای آن نیست که ما پیروز نخواهیم شد.»
توافق هریس و ترامپ بر لزوم «اتحاد کشور»
تیم انتخاباتی دونالد ترامپ میگوید او و رقیب انتخاباتیاش کامالا هریس طی تماس تلفنی بر لزوم «اتحاد کشور» توافق کردند.
این توافق قبل از سخنرانی خانم هریس، معاون رئیسجمهور کنونی آمریکا و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری، دربارهٔ تأیید رسمی شکستش در رقابتهای انتخاباتی انجام شده است.
یک منبع آگاه در ستاد انتخاباتی ترامپ گفته است خانم هریس روز چهارشنبه طی تماس تلفنی با دونالد ترامپ، پیروزی او در انتخابات را تبریک گفته است.
این تماس رسماً به رقابت سرسختانه میان دو نامزد ریاست جمهوری پایان میدهد.
این منبع در ادامه تصریح کرده است خانم هریس بر اهمیت انتقال مسالمتآمیز قدرت و اینکه ترامپ خود را رئیسجمهور همه آمریکاییها بداند، تأکید کرده است.
انتظار میرود کامالا هریس عصر چهارشنبه به وقت محلی طی سخنرانی در دانشگاه هوارد، جایی که او فارغالتحصیل شده، رسماً شکستش در رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری را اعلام کند.
جمهوریخواهان اکثریت سنای آمریکا را بهدست آوردند
حزب جمهوریخواه در انتخابات کنگره آمریکا به پیروزی قطعی در مجلس سنا دست یافت.
آخرین نتایج آرا نشان میدهد حزب جمهوریخواه ۵۲ کرسی و دموکراتها ۴۲ کرسی سنا را در دست گرفتهاند. بدین ترتیب حزب جمهوریخواه، شرط کسب دستکم ۵۰ کرسی برای تشکیل اکثریت در سنا را بهدست آورده است.
تا پیش از انتخابات روز سهشنبه، حزب دموکرات در مجلس سنا حائز اکثریتی شکننده بود. نتایج اولیه انتخابات اما خیلی زود، از برگشتن ورق به سود جمهوریخواهان خبر داد.
چشمانداز مناسبات آمریکا و چین در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ
مطلبی تحلیلی از «رید استندیش» از رادیو اروپای آزاد:
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازگشت او به قدرت میتواند بر روابط آمریکا و چین و جهتگیری آینده این دو کشور تأثیر عمیقی بگذارد. سیاست ترامپ در قبال چین، با افزایش تعرفههای گمرکی و رویکردی سختگیرانه، میتواند چالشی جدی برای اقتصاد چین باشد، که در حال حاضر با کاهش رشد اقتصادی روبرو است. از سوی دیگر، اگر ترامپ مانند دوره اول خود اتحادهای بینالمللی آمریکا را تضعیف کند، این امر میتواند فرصتهایی دیپلماتیک برای پکن ایجاد کند.
رهبران چین معتقدند که ترامپ با رویکرد «اول آمریکا» و سیاستهای داخلیاش که ممکن است به دودستگی داخلی دامن بزند، به بلندپروازیهای چین در عرصه جهانی کمک میکند. اما در عین حال، ترامپ ممکن است با پایان دادن به جنگ در اوکراین و تمرکز بر منطقه هند و اقیانوس آرام، نیروهای بیشتری را برای مقابله با چین اختصاص دهد که این نیز میتواند تهدیدی برای چین باشد.
به طور کلی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید در مقطعی حساس رخ میدهد، چرا که شی جین پینگ، رئیسجمهور چین، قصد دارد چین را به مرکز جدید قدرت جهانی تبدیل کند و معتقد است که آمریکا در مسیر زوال قرار دارد.