انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا موجی از واکنشها را در جهان بهدنبال داشت.
نتایج برای طرفداران دمکراتها و کامالا هریس با اشک و آه و برای دونالد ترامپ و جمهوریخواهان با هِلهله و پایکوبی همراه شد. انتخاب آقای ترامپ، تاریخی، «حیرتآور» خوانده شد، اما این پیروزی حاصل کار جمعی تیم کارزار انتخاباتی ترامپ هم بود که یک ایرانی مهاجر از جملۀ آنها بود.
حسین خرّم، مدیر بخش مالی حزب جمهوریخواه در شهر سیاتل ایالت واشینگتن است و در کمپین انتخاباتی ترامپ، مسئول گردآوری کمکهای مالی در این ایالت بود. گفتوگوی رادیو فردا با آقای خرم در ارتباط با پیروزی ترامپ را بشنوید.
ناتو: روابط نظامی مسکو-پیونگیانگ، امنیت ملی آمریکا را هم به خطر میاندازد
مارک روته، دبیرکل جدید پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، میگوید تقویت روابط نظامی روسیه و کره شمالی و پیمان دفاعی دو کشور، امنیت ملی ایالات متحده آمریکا را هم تهدید میکند.
نخستوزیر پیشین هلند که برای دیدار با رهبران اروپایی در بوداپست، پایتخت مجارستان به سر میبرد، گفت: «روسیه در ازای کمکهای کره شمالی به این کشور در جنگ با اوکراین، فناوریهای جدیدی در اختیار پیونگیانگ میگذارد؛ موضوعی که نه تنها برای کشورهای اروپایی عضو ناتو، بلکه برای ایالات متحده هم تهدید محسوب میشود».
مارک روته تأکید کرد که امیدوار است بتواند در دیدار با دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا، راههای مقابله جمعی با این «تهدیدات» را به بحث بگذارد.
ناتو و اوکراین بارها کره شمالی را به ارسال موشک به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین متهم کردهاند. بهتازگی کییف و متحدان غربیاش اعلام کردهاند که روسیه چند هزار سرباز کره شمالی را در منطقه کورسک روسیه مستقر کرده است.
وزارت دفاع اوکراین دیروز خبر داد که نیروهای این کشور برای نخستینبار، در میدان نبرد با سربازان کرهای روبرو شدند.
آیندهٔ ناتو و میزان مشارکت آمریکا در این پیمان دفاعی، از جمله نگرانیهای رهبران اروپایی پس از انتخاب دوبارهٔ دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا است.
سکوت خامنهای دربارهٔ پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا در سخنرانی روز پنجشنبه خود
رهبر جمهوری اسلامی ایران در دیدار با اعضای مجلس خبرگان رهبری که یک روز پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا انجام شد، هیچ اشارهای به نتیجهٔ انتخابات آمریکا نکرد.
این در حالی بود که انتظار میرفت باتوجه به تأثیر گستردهٔ سیاستهای دورهٔ نخست ریاستجمهوری ترامپ بر جمهوری اسلامی ایران، از جمله خروج واشینگتن از برجام، علی خامنهای در این زمینه موضعگیری کند.
او به جای آن، به تقدیر از رهبران حزبالله لبنان از جمله حسن نصرالله و هاشم صفیالدین که هر دو به تازگی در حملات اسرائیل به جنوب لبنان کشته شدند، پرداخت و حزبالله لبنان و گروه افراطی حماس را «پیروز» معرفی کرد.
گروه افراطی حماس توسط آمریکا و اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود.
از بعد از پیروزی ترامپ، ویدئوهای اظهارات قدیمی خامنهای علیه رئیسجمهور منتخب آمریکا در شبکههای مجازی بازنشر میشود که از جمله در بهمن سال ۱۳۹۹ خورشیدی گفته بود ترامپ «با لگد و با افتضاح از کاخ سفید اخراج شد و به زبالهدان تاریخ رفت» و جمهوری اسلامی «هرگز» با دولت ترامپ مذاکره نمیکند.
او یک بار دیگر هم گفته بود: «اگر چنانچه یکوقتی هم بر فرض محال قرار بود دولت جمهوری اسلامی با رژیم آمریکا مذاکره هم بکند، با دولت ترامپ هرگز مذاکره نمیکند. لذاست که مذاکره نمیکنیم و ممنوع است؛ همه هم بدانند».
با وجود اشاره نکردن خامنهای به انتخاب دوباره ترامپ و بازگشت او به قدرت، شماری از فعالان نزدیک به حکومت در فضای مجازی، خواستار مذاکره با دولت ترامپ و پیشدستی جمهوری اسلامی در این زمینه شدهاند و علت آن را نیز «مصلحت نظام» عنوان کردهاند.
برخی از این افراد نوشتهاند «مصلحت» ایجاب میکند که جمهوری اسلامی موضوع دستور کشتن قاسم سلیمانی، فرماندهٔ سابق سپاه قدس به دستور دونالد ترامپ، را فراموش کند.
سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز روز پنجشنبه گفت که جمهوری اسلامی از سیاستها و رویکردهای دولتهای مختلف آمریکا «تجربیات بسیار تلخی» دارد و آنچه برای ایران مهم و ملاک ارزیابی است «عملکرد» دولت آمریکا است.
اسماعیل بقایی ابراز امیدواری کرد که این انتخابات برای دولت آمریکا، به گفته او، «فرصتی برای بازبینی و بازنگری در رویکردهای ناصواب گذشته» باشد.
نخستین واکنش پزشکیان به پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، در نخستین واکنش خود به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا مدعی شد که «برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده.»
او که در جمع اعضای ستاد خود سخن میگفت با این حال اضافه کرد که «ما در توسعه روابط خود با دیگر کشورها به هیچ عنوان نگاه بسته و محدودی نخواهیم داشت.»
آقای پزشکیان البته افزود که «اولویت خود را توسعه روابط با کشورهای اسلامی و همسایه قرار دادهایم.»
اظهارات مسعود پزشکیان در مورد اینکه «برای ما هرگز تفاوتی نخواهد داشت که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شده» در حالی بیان میشود که تحریمهای دوره قبلی ریاستجمهوری دونالد ترامپ فشار اقتصادی بزرگی بر صادرات نفت جمهوری اسلامی وارد آورد و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هم پیش از این ابراز انزجار بزرگی نسبت به دونالد ترامپ بیان کرده است.
علی خامنهای پس از شروع کار دولت بایدن در بهمن ۱۳۹۹ گفته بود که به باور او دونالد ترامپ «به زبالهدان تاریخ رفت.»
درخواست حزبالله لبنان از ترامپ
حزبالله لبنان از آمریکا درخواست کرد «به جای حرف زدن اقدام کند» و مسئولیت بیشتری در قبال درگیریهای منطقه به عهده بگیرد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، ابراهیم الموسوی، نماینده حزبالله، در واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، گفت هرچند ممکن است در حزب حاکم ایالات متحده تغییراتی ایجاد شود، «اما سیاست آمریکا در قبال اسرائیل تقریباً ثابت است و حزبالله خواهان تصمیمات عملی است.»
درگیری بین اسرائیل و حزبالله از بیش از یک سال پیش آغاز شده، اما از اواخر سپتامبر شدت یافته و به بمباران جنوب و شرق لبنان توسط نیروهای اسرائیلی و پیشروی آنها به روستاهای مرزی منجر شده است. حزبالله و مقامات لبنانی افزایش تلفات و تخریبهای گسترده را نشانهای از هدف قرار دادن غیرنظامیان توسط اسرائیل میدانند، در حالی که اسرائیل تأکید دارد که زیرساختهای نظامی حزبالله را هدف میگیرد.
تلاشهای دیپلماتیک آمریکا برای آتشبس ۶۰ روزه بین اسرائیل و حزبالله پیش از انتخابات ناکام ماند و الموسوی با اشاره به تخریبهای شدید در جنوب لبنان گفت که آمریکا میتواند از نفوذ خود برای پایان این تخریبها استفاده کند.
رهبر حوثیها: ترامپ نخواهد توانست به درگیریهای خاورمیانه پایان دهد
رهبر شورشیان حوثی یمن روز پنجشنبه از دونالد ترامپ به دلیل حمایت از اسرائیل انتقاد کرد و گفت که به نظر او، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده در دومین دورهاش نخواهد توانست به درگیریهای خاورمیانه پایان دهد.
عبدالمالک حوثی که گروهش با ایران همپیمان است، بیان کرد که توافقهای عادیسازی روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل که توسط دولت ترامپ در دوره اول وی تسهیل شده بودند، کمکی به پایان درگیریها نکردهاند. او در سخنرانی هفتگیاش گفت: «ترامپ در پروژه 'معامله قرن' ... شکست خورد و این بار هم شکست خواهد خورد.»
ترامپ، کاندیدای جمهوریخواه در انتخابات روز سهشنبه توانست کامالا هریس، معاون رئیسجمهور دموکرات، را شکست دهد و قرار است در ژانویه به دفتر ریاستجمهوری بازگردد؛ این پیروزی در حالی رقم خورد که خاورمیانه پس از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ و حمله بیسابقه گروه افراطی حماس که از سوی ایران حمایت میشود، به اسرائیل، دچار آشوب شده است.
حوثیها که از سال ۲۰۱۴ کنترل پایتخت یمن، صنعا، را در دست دارند، در دریای سرخ و خلیج عدن به کشتیهای تجاری حمله کرده و در همبستگی با حماس به اسرائیل نیز حملاتی انجام دادهاند. حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش شاهد برقراری روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج فارس، از جمله امارات متحده عربی و بحرین، و همچنین مراکش بود. وی همچنین از شهرکسازیهای اسرائیلی در کرانه باختری که طبق قوانین بینالمللی غیرقانونی است، حمایت کرد و سفارت آمریکا را از تلآویو به اورشلیم منتقل کرد؛ شهری که هم اسرائیلیها و هم فلسطینیها آن را به عنوان پایتخت خود ادعا میکنند.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، تضمین کرده است که واشینگتن همچنان مهمترین حامی نظامی اسرائیل در جنگ جاری در غزه باقی بماند؛ جنگی که با گسترش خود به درگیر شدن حزبالله لبنان و خود ایران منجر شده است.
رهبر شورشیان یمنی در سخنرانی روز پنجشنبه خود مدعی شد که روسای جمهور آمریکا «در رقابت هستند که کدام یک خدمات بیشتری به دشمن اسرائیلی ارائه خواهد داد.» وی گفت: «خود ترامپ نیز یک دوره ریاستجمهوری داشته و در آن دوره مشتاق بود دستاوردهایی برای اسرائیلیها فراهم کند.»
بایدن: انتقال قدرت «آرام و منظم» خواهد بود
رئیسجمهور ایالات متحده در سخنرانی خود پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات گفت که انتقال «آرام و منظم» قدرت به ترامپ را تضمین خواهد کرد.
جو بایدن روز پنجشنبه گفت کامالا هریس کارزاری «الهامبخش» داشت و او انتقال آرام قدرت را تضمین خواهد کرد.
آقای بایدن در این سخنرانی خود پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، از آمریکاییها خواست تا «از حرارات کاسته» و اختلافات را کاهش دهند و به دموکراتهای نگران دلگرمی داد. بایدن تأکید کرد که شکست انتخاباتی کامالا هریس به معنای پایان مبارزه نیست و بر درستی سیستم انتخاباتی تأکید کرد. وی وعده داد که بر انتقال منظم قدرت نظارت خواهد کرد.
ترامپ به دعوت بایدن برای دیدار در کاخ سفید پاسخ مثبت داده و تیمی برای دولت آیندهاش تشکیل خواهد داد. جو بایدن و دونالد ترامپ دیروز تلفنی با یکدیگر صحبت و توافق کردند که به زودی برای بحث در مورد انتقال بین دولتها ملاقات کنند. تاریخ این دیدار هنوز مشخص نشده است.
کامالا هریس نیز از دموکراتها خواسته است به تلاش برای آرمانهای خود ادامه دهند.
برایان هوک: هدف ترامپ انزوای دیپلماتیک جمهوری اسلامی و تضعیف اقتصاد آن خواهد بود
شبکه سیانان از قول منابع آگاه گزارش داده است که برایان هوک، نماینده آمریکا در امور ایران در دوران قبلی ریاستجمهوری دونالد ترامپ، احتمالاً رئیس تیم انتقالی در وزارت خارجه دولت جدید ترامپ خواهد بود.
آقای هوک روز چهارشنبه در گفتوگو با این شبکه آمریکایی گفت که هدف آقای ترامپ «انزوای دیپلماتیک جمهوری اسلامی و تضعیف اقتصاد آن در راستای ناتوان کردن ایران برای تأمین مالی گروههای نیابتی مانند حوثیها، حماس، حزبالله، حشد الشعبی و جهاد اسلامی فلسطین» خواهد بود «که ثبات منطقه، شرکای خاورمیانهای ما و اسرائیل را به هم میزنند.»
برایان هوک در ادامه تصریح کرده است «هدف آقای ترامپ تغییر رژیم جمهوری اسلامی نیست، چرا که مردم ایران باید در رابطه با آینده خود تصمیم بگیرند.»
او گفت: «رئیسجمهور منتخب میداند که خاورمیانه هماکنون یکی از پویاترین مناطق جهان برای توسعه فرهنگی و اقتصادی است و افراط گرایی و صدور ایدئولوژی جمهوری اسلامی مانعی در این راه است.»
او گفت: «خاورمیانه در خط مقدم سیاست تجاوزگرایانه جمهوری اسلامی است و به باور شخصی من، در صورت مقابله آمریکا با ایران، کشورهای منطقه نیز تمام تلاش خود را برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران خواهند کرد.»
رکورد تاریخی افزایش ثروت چند میلیاردر همزمان با پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا
شاخص میلیاردرهای بلومبرگ نشان میدهد با اعلام نتایج انتخابات ایالات متحده آمریکا، ثروت ۱۰ فرد ثروتمند جهان نیز در رکوردی تاریخی افزایش یافت.
ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان و مالک شرکتهایی چون تسلا و اسپیسایکس، که از حامیان پرشور و صریح دونالد ترامپ است، بزرگترین برنده این روز بود که ثروتش با ۲۶.۵ میلیارد دلار افزایش به ۲۹۰ میلیارد دلار رسید.
در این روز، جف بزوس، مدیر و مالک شرکت آمازون، از حامیان دونالد ترامپ ۷.۱ میلیارد دلار به ثروتش افزوده شد و لری الیسون، از بنیانگذاران اوراکل از دیگر حامیان رئیسجمهور منتخب آمریکا، شاهد افزایش ۵.۵ میلیارد دلاری دارایی خود بود.
بررسیها نشان میدهد در مجموع در روز چهارشنبه و با اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا، در مجموع ۶۴ میلیارد دلار به ثروت ۱۰ فرد ثروتمند جهان افزوده شد.
بیل گیتس و استیو بالمر، مدیران سابق مایکروسافت، لری پِیج و سِرگِی برین، مدیران سابق گوگل و وارن بافت، مدیرعامل شرکت چند ملیتی برکشایر هاتاوی، سایر افرادی بودند که در این روز ثروتمندتر شدند.
هرچند که هیچکدام از این افراد در این دوره انتخابات آمریکا از هیچ نامزدی حمایت نکردند، اما در گذشته پشتیبان نامزدها و اهداف دموکراتها بودند.
بلومبرگ میگوید، این «بزرگترین روند افزایش روزانه» ثروت است که از زمان آغاز شاخص میلیاردرها در سال ۲۰۱۲ مشاهده شده است.
پوتین میگوید «آماده» گفتوگو با ترامپ است
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، روز پنجشنبه گفت که «آماده» است با دونالد ترامپ «شجاع» گفتوگو کند، و پیروزی او در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده را تبریک گفت.
هنگامی که از او در نشستی در شهر سوچی روسیه پرسیده شد آیا برای گفتوگو با ترامپ آماده است، رهبر روسیه پاسخ داد: «آمادهام.»
پیش از انتخابات آمریکا، زمانی که از او پرسیده شد کدام نامزد ممکن است برای روسیه بهتر باشد، پوتین علناً گفته بود ترجیح میدهد جو بایدن و سپس کامالا هریس را در کاخ سفید ببیند.
رهبر کرملین اما روز پنجشنبه گفت که تحت تأثیر نحوه واکنش ترامپ در هنگام تلاش برای ترور او در یک گردهمایی اوایل امسال قرار گرفته است.
پوتین گفت: «او ثابت کرد که فردی شجاع است.»
دونالد ترامپ که هنگام سخنرانی در یک تجمع فضای باز، پس از تیراندازی یک فرد مسلح توسط مأموران سرویس مخفی به زمین کشیده شد، دوباره ایستاد و با مشت گرهکرده فریاد زد: «مبارزه! مبارزه! مبارزه!» این جمله تبدیل به شعار اصلی تجمعات او در کارزار موفقیتآمیزش برای بازگشت به ریاستجمهوری شد.
ترامپ نیز روز پنج شنبه در مصاحبهای با شبکه خبری انبیسی، هنگامی که صحبت از ارتباطات او با رهبران جهان پس از اعلام پیروزیاش شد در مورد گفتوگو با ولادیمیر پوتین گفت که او نیز برای نوعی مکالمه آماده است و گفت: «فکر میکنم صحبت خواهیم کرد.»
آقای ترامپ گفت از صبح چهارشنبه تا به حال با حدود ۷۰ رهبر جهان صحبت کرده، اما فاش کرد که هنوز با پوتین گفتوگویی نداشته است.