منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفتهاند دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده در تلاش است برای مقابله با جمهوری اسلامی٬ ائتلافی سیاسی-امنیتی با حضور عربستان٬ امارات٬ قطر٬ بحرین٬ عمان کویت ٬ مصر و اردن تشکیل دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع مطلع٬ کاخ سفید قصد دارد با این کشورها همکاریهای عمیقتری در حوزه دفاع موشکی٬ آموزش نظامی و مقابله با تروریسم داشته باشد و در عین حال روابط اقتصادی و دیپلماتیک خود در منطقه را گسترش دهد.
رویترز میگوید این طرح که مقامهای کاخ سفید و کشورهای خاورمیانه آن را «ناتوی عربی» مینامند، میتواند تنش بین آمریکا و کشورهای عرب منطقه با ایران را افزایش دهد. ناتو اشاره به سازمان پیمان آتلانیتک شمالی است.
منابع آگاه میگویند ممکن است این تلاشها که نام آزمایشی ائتلاف استراتژیک خاورمیانه٬ مِسا (MESA)٬ برای آن در نظر گفته شده٬ در آینده در نشستی در واشینگتن به بحث گذاشته شود. طبق گفته رویترز فعلا تاریخ ۲۰ و ۲۱ مهرماه (۱۲ و ۱۳ اکتبر) برای این نشست تعیین شده است.
این خبرگزاری میافزاید که کاخ سفید نیز تایید کرده است که ماههاست در حال بررسی ایده تشکیل ائتلاف با همپیمانان منطقهای خود است.
به گفته یک منبع آمریکایی ایده تنظیم یک پیمان امنیتی نخستین بار سال گذشته در جریان سفر دونالد ترامپ٬ رئيس جمهور آمریکا به عربستان سعودی٬ از سوی ریاض مطرح شد٬ ولی آن زمان اقدامی در این زمینه صورت نگرفت.
حال اما گزارشها حاکی است که بار دیگر تلاشها برای شکلگیری این ائتلاف به جریان افتاده است. مقامهای آگاه عربی نیز این موضوع را تایید کردهاند.
در عین حال یکی از سخنگویان شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز به رویترز گفته است: «مِسا به مثابه خاکریزی مقابل تجاوز٬ تروریسم و افراط گری ایران عمل خواهد کرد و ثبات را به خاورمیانه خواهد آورد.»
این شخص با اینحال از تایید تاریخ برگزاری نشست واشینگتن در این خصوص خودداری کرد. در عین حال منابع آگاه تاکید کردهاند که مشخص نیست که آیا این برنامه امنیتی تا تاریخ آزمایشی تعیین شده برای نشست واشینگتن آماده میشود یا نه.
آمریکا٬ عربستان سعودی و امارات ایران را متهم به گسترش بیثباتی در منطقه و ایجاد ناآرامی در کشورهای عربی از طریق گروههای نیابتی کرده و همچنین تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه اسرائیل را مورد انتقاد قرار میدهند.
حال به گفته رویترز این ائتلاف قصد دارد با تکیه عمده بر عربستان سعودی و امارات و با همکاری دولت دونالد ترامپ٬ با ایران مقابله کند. با این حال هنوز مشخص نیست که این ائتلاف چطور میخواهد این کار را انجام دهد.
یک مقام ارشد ایرانی به رویترز گفته است که این آمریکا و همپیمانانش در خاورمیانه هستند که محرک ایجاد تنش در منطقه میشوند. این شخص افزوده است که تلاشهای این کشورها برای تشکیل ائتلاف هیچ نتیجهای جز «عمیقتر کردن شکاف میان ایران و همپیمانان منطقهایاش و همچنین کشورهای عربیای که از سوی آمریکا حمایت میشوند» نخواهد داشت.
تنشها میان آمریکا و ایران از زمان خروج دولت ترامپ از توافق هستهای برجام شدت گرفته است و هر دو طرف در این مدت بارها یکدیگر را تهدید کردهاند.