لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۹

مجلس نمایندگان آمریکا رای به توقف حمایت از عربستان در جنگ یمن داد


کنگره آمریکا
کنگره آمریکا

مجلس نمایندگان ایالات متحده قطعنامه‌ای را تصویب کرده‌است که خواستار توقف کمک‌های آمریکا به ائتلاف به‌رهبری عربستان، در جنگ یمن، می‌شود. دولت آمریکا از این قطعنامه انتقاد کرده و هشدار داده بود آن‌ را وتو خواهد کرد.

در رای‌گیری روز ۲۴ بهمن ماه، ۲۴۸ نماینده به قطعنامه رای «آری» دادند و ۱۷۷ نماینده نیز به آن «نه» گفتند. اکثریت در مجلس نمایندگان آمریکا با دمکرات‌ها است. ۱۸ تن از قانون‌گذاران جمهوری‌خواه به قطعنامه رای آری داده‌اند.

دولت دونالد ترامپ هشدار داده بود چنانچه کنگره دست به تصویب قوانینی برای پایان دادن به حمایت نظامی از ائتلاف ریاض در جنگ یمن بزند، آن را وتو خواهد کرد.

برای جلوگیری از وتوی ریاست‌جمهوری به دو سوم آرا در مجلس نمایندگان و سنا نیاز است، که در مجلس نمایندگان به‌معنی دست‌کم ۲۹۰ رای از ۴۳۵ نماینده است.

قطعنامه تصویب‌شده از نیروهای نظامی آمریکا می‌خواهد از هر اقدام کمکی به ائتلاف عربی در یمن یا هر کمکی که بر جنگ در یمن تاثیر می‌گذارد، خودداری کنند، از جمله از سوخت‌رسانی جنگنده‌هایی که به یمن حمله می‌کنند دست بکشند.

سنای آمریکا که اکثریت در آن با جمهوری‌خواهان است، سال گذشته میلادی مصوبه مشابهی را به رای گذاشته بود، اما این مصوبه در مجلس نمایندگان -که در آن زمان هنوز در دست جمهوری‌خواهان بود- مطرح نشد.

دولت ترامپ می‌گوید قطعنامه مطرح‌شده در کنگره «نامناسب» است چراکه ارتش آمریکا کمک‌هایی مانند سوخت‌رسانی به نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان ارائه کرده و نیروی نظامی برای ورود به درگیری‌ها در اختیار آن نگذاشته است.

ائتلاف به رهبری ریاض از عربستان سعودی و هشت کشور عربی دیگر تشکیل شده‌است. این ائتلاف پس از آن شکل گرفت که حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی، قدرت را در صنعا از دولت یمن، به ریاست‌ عبد ربه منصور هادی گرفتند. هادی سپس به عدن و از آن‌جا به عربستان رفت.

آمریکا و متحدانش بارها ایران را به دخالت در اوضاع یمن، حمایت مالی و نظامی از شبه‌نظامیان حوثی متهم کرده‌اند. واشینگتن «شواهدی» از این کمک‌ها، از جمله موشک‌هایی که به گفته آمریکا در اختیار حوثی‌ها قرار گرفته تا به عربستان و متحدانش حمله کنند را، به نمایش گذاشته‌است.

مقام‌های جمهوری اسلامی هرگز حمایت لفظی خود از حوثی‌ها را پنهان نکرده‌اند، اما می‌گویند دخالتی در رخدادهای آن کشور ندارند و سلاح به آن نمی‌فرستند.

جنگ یمن که اکنون به سال پنجم کشیده شده، دست‌کم ۱۰ هزار کشته برجای گذاشته و ۱۴ میلیون نفر را در آستانه قحطی و گرسنگی مطلق قرار داده‌است.

رویترز، خبرگزاری فرانسه، اسوشیتدپرس|ت
XS
SM
MD
LG