وزارت خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه ۲۸ اسفند تحریمهای جدیدی را علیه ۹ شرکت تجاری و سه شخصیت حقیقی که در خرید و فروش و حملونقل محصولات پتروشیمی ایران نقش داشتهاند، وضع کرد.
این وزارتخانه در اطلاعیه خود از سه شرکت مستقر در هنگ کنگ، سه شرکت چینی و شرکت بین المللی اسپیآی آفریقای جنوبی نام برده و تاکید کرده که اقدامات این شرکتها در نقض تحریمهای آمریکا «آگاهانه» بوده است.
شرکتهای تحریم شده عبارتند از شرکت صادرات و واردات دالیان گلدن سان، شرکت بینالمللی تیانی، مدیریت کشتیرانی اوکسینگ، پلاستیک مکفلای، شرکت ساترن اوسیس و کشتیرانی سی چارمینگ.
در اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا همچنین از شرکت سرمایهگذاری سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح و یک شرکت دیگر آفریقای جنوبی نام برده شده که با شرکت بین المللی اسپیآی در ارتباط هستند.
همزمان مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، در نشستی خبری خاطرنشان ساخت که واشینگتن به سیاست فشار حداکثری خود بر ایران ادامه میدهد.
این در حالی است که آمریکا به ایران پیشنهاد داده است که در مقابله با ویروس کرونا به این کشور کمک کند، امری که تهران آن را نپذیرفت.
مقامات جمهوری اسلامی میگویند ایالات متحده با اعمال تحریمهای شدید، توان اقتصادی ایران را برای مقابله با شیوع این بیماری تضعیف کرده و ضرورت دارد که تحریمها لغو شود، موضعی که چین و روسیه نیز آن را تکرار کردهاند.
روز چهارشنبه همچنین وزارت خزانهداری ایالات متحده در اقدام جداگانهای شش شخصیت حقیقی از جمله پنج محقق انرژی اتمی در ایران و ۱۸ شرکت را به اتهام کمک به برنامه هستهای ایران، برنامه موشکی و هستهای پاکستان و مدرنسازی ارتش روسیه به فهرست تحریمها اضافه کرد.
این وزارتخانه بدون اشاره به نام اشخاص و شرکتهای تحریم شده گفت که یکی از این شرکتها در ایران است، دو شرکت در چین، ۹ شرکت در پاکستان و پنج شرکت نیز در امارات متحده عربی هستند.
با این حال وزارت خارجه آمریکا در اطلاعیه دیگری نام محققان ایرانی تحریم شده را اعلام کرد که عبارتند از عارف بالی لاشک، سید محمدمهدی هادوی، کامران دانشجو، مهدی تهرانچی و علی مهدیپور عمرانی.
کامران دانشجو در دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد وزیر علوم و تحقیقات و فناوری ایران بود.
وزارت خارجه آمریکا تحریم این اشخاص را به دلیل افزایش فعالیتهای هستهای ایران عنوان کرده و تاکید داشته که آنها در برنامه ایران برای ساخت سلاح هستهای قبل از سال ۲۰۰۴ نقش داشتهاند. ایران همواره اتهام تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای را رد کرده است.