هدر نائرت، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در مصاحبهای که روز دوشنبه، ۲۶ فروردینماه، منتشر شد، در پاسخ به سؤالی درباره نگرانی از آغاز جنگ میان ایران و اسرائیل چنین اظهار داشت که «من آینده را نمیتوانم پیشبینی کنم»، اما آمریکا «با متحدان خود در منطقه از جمله اسرائیل هماهنگ است و آنها هم همین نگرانیها را درباره ایران دارند».
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه هفته جاری بار دیگر در مورد حضور ایران در سوریه در پی حملات اخیر آمریکا و بریتانیا و فرانسه هشدار داد.
آقای نتانیاهو در آغاز نشست هیئت دولت اسرائیل با دفاع از حملات اخیر به سوریه، از قدرتهای غربی خواست تا در جلوگیری از دستیابی حکومتهایی که «تروریستی» خواند به تسلیحات هستهای رویکرد مشابهی اتخاذ کنند.
این نخستین بار نیست که نخست وزیر اسرائیل نارضایتی خود را درباره حضور نظامی ایران در سوریه بیان میکند.
هدر نائرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در مصاحبه روز دوشنبه خود که با تلویزیون خبری الحره انجام شد، ضمن تاکید بر تفاوت نگاه دولت ترامپ به ایران، حضور تهران در سوریه را «مایه نگرانی جدی» توصیف کرد.
خانم نائرت در پاسخ به پرسشی درباره حضور جمهوری اسلامی در سوریه گفت: «ایران همیشه برای ما مایه نگرانی جدی است.»
او ادامه داد: «دولت کنونی آمریکا متفاوت از دولتهای قبلی و دولت اوباما به ایران نگاه میکند. دولتهای قبلی به ایران فقط از منظر فعالیت اتمیاش نگاه میکردند، ولی ما از منظری گستردهتر به این کشور نگاه میکنیم.»
او با اشاره به این که جمهوری اسلامی «در سراسر جهان درگیر فعالیتهایی دهشتناک است» گفت: «ایران به حزبالله [لبنان] پول و اسلحه میرساند، اما حضور حزبالله در سوریه فقط باعث و بانی مصیبت بیشتر برای مردم سوریه است، بنابراین حضور ایران در سوریه برای ما مایه نگرانی جدی است.»
ایران در کنار روسیه از ابتدای جنگ داخلی سوریه در نقش بزرگترین حامی حکومت بشار اسد ظاهر شده است. این دو کشور از هیچ حمایتی در مورد این حکومت فروگذار نکردهاند، تا آنجا که بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این دو بشار اسد را از سقوط حتمی نجات دادهاند.
جمهوری اسلامی همچنین هرگز حمایت بیدریغ خود از گروه حزبالله لبنان را پنهان نکرده، گروهی که عدهای از کشورها «تروریستی» میدانند و با کمک مالی ایران در سوریه برای بشار اسد جنگیده است.
«کنفرانس آستانه نتیجهای نداشت»
خانم نائرت در ادامه مصاحبه خود همچنین بر دلیل حضور آمریکا در سوریه تاکید کرد: «ما در سوریه هستیم که تا همان طور که گفتیم داعش [گروه حکومت اسلامی] را از پا دربیاوریم، این هدف هنوز به طور کامل تامین نشده، اما نزدیک هستیم.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین تاکید کرد که برای آمریکا بازگشت به «فرایند ژنو» به سرپرستی سازمان ملل برای حل مشکل بحران سوریه مهم است.
او گفت: «امید ما این است و تلاش میکنیم که کشورها را به طرف فرایند ژنو سوق بدهیم.»
سازمان ملل با انتخاب نمایندهای ویژه، استافان دی میستورا، تلاش کرده است تا گروههای درگیر در خاک سوریه را گرد هم بیاورد.
این نماینده ویژه تاکنون چندین نشست در شهر ژنو سوئیس برگزار کرده است.
در مقابل، کشورهای حامی حکومت اسد یعنی ایران و روسیه نشست آستانه در قزاقستان را طراحی کردند و تاکنون چندین بار در این شهر گرد هم آمدهاند.
در ادامه نشست آستانه سه کشور ایران و روسیه و ترکیه آخرین بار در آنکارا، پایتخت ترکیه، بیانیهای منتشر کرده و در آن تاکید کردند که «مناقشه سوریه هیچ راه حل نظامی ندارد».
هدر نائرت درباره تلاش ایران و روسیه در آستانه میگوید: «کنفرانس آستانه نتیجهای نداشته، آستانه تحت حمایت کشورهایی برگزار میشود که منافع سوریه را در نظر ندارند، کشورهایی که هر کاری میکنند تا از حکومت اسد حمایت کنند، حکومتی که مردم خودش را به کشتن میدهد، به همین دلیل است که آستانه نتیجهای نداشته است، به همین دلیل است که ما فکر میکنیم فرایند ژنو تحت سرپرستی سازمان ملل بهترین راهکار است.»
با استناد به شبکه تلویزیونی الحره. / ف. دو. / پ.پ