ریک پری، وزیر انرژی آمریکا، روز جمعه گفت که عربستان سعودی و روسیه و ایالات متحده قادرند که افت تولید نفت ایران پس از اجرایی شدن تحریمها و دیگر کشورها را جبران کنند.
آقای پری که روز جمعه، ۲۳ شهریورماه، به مسکو سفر کرده بود در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری رویترز گفت که سه کشور یاد شده طی ۱۸ ماه آتی میتوانند تولید خود را افزایش داده و افت تولید ایران و برخی دیگر از تولیدکنندههای نفت را جبران کنند.
وی گفت که به توانایی حفظ و حتی افزایش سطح تولید نفت عربستان دید مثبتی دارد.
رویترز مینویسد که در مورد توان عربستان برای حفظ سطح تولید و جبران افت تولید ایران و ونزوئلا، همچنین اختلالهای احتمالی در تولید دیگر کشورها (لیبی، نیجریه و دیگران) در درازمدت نگرانیهایی وجود دارد.
اما آقای پری میگوید که نشانههای مثبتی از توانایی های عربستان وجود دارد، خصوصا این که این کشور و کویت در حال رسیدن به توافقی پیرامون مناقشات مرزی هستند، امری که راه را برای تولید دوباره از یک میدان نفتی در مناطق مورد مناقشه باز میکند.
این گزارش اشارهای به نام این میدان نفتی نمیکند، اما تولید نفت از میدان «خفجی» در سال ۲۰۱۴ به خاطر اختلافات دو کشور متوقف شد و اخیرا طرفین توافق کرده اند که به صورت مشترک از این میدان بهرهبرداری کنند. اگر طرفین به توافق نهایی برسند، میدان یاد شده با ظرفیت تولید روزانه نزدیک به ۳۰۰ هزار بشکه دوباره فعال خواهد شد.
وزیر انرژی آمریکا همچنین گفت که رشد قابل توجه در تولید نفت آمریکا طی ۱۸ ماه آینده بیشتر از آن چیزی خواهد بود که تاکنون اتفاق افتاده است. وی همچنین به ساخت خطوط لوله جدید اشاره کرد که ظرفیت انتقال نفت را افزایش میدهد.
آمریکا طی چند سال گذشته چندین بار به دلیل ناکافی بودن خط لوله، تولید نفت شیل در برخی مناطق را متوقف کرده است.
این خطوط برای رساندن نفت به پالایشگاهها یا پایانه های نفتی مرزی، خصوصا خلیج مکزیک لازم است.
بر اساس گزارش هفته جاری اداره اطلاعات انرژی آمریکا، انتظار میرود متوسط تولید روزانه این کشور برای سال جاری با ۱.۳ میلیون بشکه افزایش به ده میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه برسد و در سال آینده این رقم به ۱۱.۵ میلیون بشکه اوج بگیرد.
سرسختی روسیه برای تامین نفت بازارهای جهانی
آقای پری همچنین گفت که روسیه نیز «با سرسختی زیادی» در حال تزریق نفت به بازارهای نفتی است: «بدین ترتیب من فکر نمیکنم که (با افت تولید نفت ایران و ونزوئلا) قیمت نفت اوج بگیرد.»
روسیه اخیرا تولید روزانه نفت خود را با حدود ۳۰۰ هزار بشکه افزایش به ۱۱ میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه افزایش داد و برای سال آینده می خواهد این رقم را به ۱۱.۷ میلیون بشکه برساند.
این کشور به خاطر الحاق منطقه کریمه اوکراین به خاک روسیه با تحریمهای آمریکا و اروپا مواجه شده است. ایالات متحده همچنین تحریمهای مضاعفی به خاطر تلاش مسکو جهت مداخله در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اعمال کرده است.
آقای پری می گوید که اکنون توپ در زمین روسیه است تا علائم سازنده ای از تصمیم این کشور برای عدم مداخله در انتخابات دیگر کشورها و رفتاری مسالمت آمیز با همسایه ها نشان دهد.
روسیه همچنین به مسموم کردن سرگئی اسکریپال، جاسوس و مامور سابق اطلاعات روسیه و دخترش در بریتانیا متهم است.
وزیر انرژی آمریکا می گوید که وی و همتای روسش، آلکساندر نواک، ترجیح می دهند که تحریمهای آمریکا علیه روسیه گسترش نیابد و این امر بستگی به رفتار دولت مسکو دارد وگرنه حتی تحریم خط لوله گازی «جریان شمالی ۲» توسط دولت دونالد ترامپ نیز کاملا محتمل است.
این خط لوله قرار است سالانه ۵۵ میلیارد متر مکعب گاز روسیه را از طریق دریای بالتیک و مستقیما (بدون گذشتن از اوکراین) به آلمان حمل کند.
به رغم خوشبینی وزیر انرژی آمریکا، اخیرا آژانس بینالمللی انرژی نسبت به تبعات افت تولید نفت ایران و ونزوئلا هشدار داد و گفت که قیمت نفت می تواند به بالای ۸۰ دلار نیز اوج بگیرد.
ایران سال گذشته روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت که در ماه جاری به ۱.۵ میلیون بشکه کاهش یافته است.
در دوران قبلی تحریمها (۲۰۱۲ تا ۲۰۱۵) صادرات نفت و میعانات گازی ایران به ۱.۱ میلیون سقوط کرده بود اما این سقوط در مدت زمانی طولانیتر اتفاق افتاد.
قرار است تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران از اواسط آبانماه به اجرا گذاشته شود.