مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز جمعه، دوم اسفندماه، گفت که انتظار میرود توافق صلح با طالبان روز ۱۰ اسفند امضا شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای پومپئو روز جمعه گفت طالبان و ایالات متحده وارد مذاکراتی شدهاند که مناقشه افغانستان را از طریق سیاسی حل کنند و در نهایت حضور نظامی آمریکا در منطقه نیز کاهش یابد.
وی همزمان با انتشار توئیتی گفت که بعد از دههها مناقشه، آمریکا با طالبان برای کاهش چشمگیر خشونت در افغانستان به توافق رسیده است: «این قدمی مهم برای مسیر طولانی صلح است. از همه جناحها در افغانستان میخواهم از فرصت به دست آمده استفاده کنند.»
در همین زمینه یک مقام ارشد آمریکایی که نامی از وی برده نشده است روز ۲۵ بهمن در حاشیه نشست امنیتی مونیخ در آلمان به خبرنگاران گفته بود که ایالات متحده و گروه طالبان بر سر کاهش خشونت به مدت یک هفته به توافق رسیدهاند.
این توافق موقت، پیشزمینهای برای امضای توافق صلح با طالبان در جمعه هفته آینده است.
عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت، در جلسه کابینه افغانستان در روز ۲۹ بهمنماه با اشاره به توافق موقت کاهش خشونت گفته بود توافق صلح احتمالا ۲۹ فوریه، دهم اسفندماه، امضا شود.
یک سخنگوی گروه طالبان در قطر، محل برگزاری گفتوگوهای صلح با آمریکا، نیز گفت توافق صورت گرفته و «قبل از پایان ماه فوریه» امضا خواهد شد.
سهیل شاهین، سخنگوی طالبان روز دوشنبه ۲۸ بهمن گفت: «بر اساس این توافق تمامی نیروهای خارجی از افغانستان خارج خواهند شد. ما به هیچ کس اجازه نمیدهیم از خاک افغانستان برای حمله به کشورهای دیگر استفاده کند.»
سخنگوی طالبان افزود، به دنبال امضای این توافق و قبل از شروع مذاکرات بین جناحهای افغان قرار است حدود پنج هزار نفر از اسرا و زندانیان طالبان آزاد شوند.
روزنامه نیویورک تایمز هفته گذشته گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، «به طور مشروط» این توافق را تایید کرده است.
رسیدن آمریکا و طالبان به توافق صلح در حالی است که اخیرا محمد حیا، سرپرست پلیس ولایت ارزگان، در مصاحبه اختصاصی با رادیوآزادی گفت که بر اساس اطلاعات کشف شده توسط اداره اطلاعات افغانستان، ایران در برخی مناطق افغانستان به جنگجویان طالب راکتهای ضد هواپیما داده است.
در همین زمینه فرانک مککنزی فرمانده ارشد نیروهای آمریکایی در خاورمیانه روز ۱۱ بهمنماه گفت ایران فعالیتهای «شریرانه» خود در افغانستان را شدت بخشیده که این موضوع تهدیدی برای نیروهای آمریکایی و ائتلاف بینالمللی در این کشور است. وی گفت «در مداخلات بدخواهانه ایران در این کشور روند نگرانکنندهای» میبیند.
غیر از طالبان، ایران همچنین شیعیان افغانستان را سازماندهی کرده و هماکنون هزاران افغان در قالب لشکر «فاطمیون» و تحت کنترل سپاه قدس پاسداران جمهوری اسلامی در سوریه درگیر جنگ هستند و در حالی که بشار اسد آخرین پایگاههای شورشیان را نیز تحت کنترل درمیآورد، انتظار میرود هزاران شبهنظامی افغانی تحت کنترل ایران به کشور خود بازگردند.