لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۴

تاکید دوباره بر مقابله با اقدامات «بی‌ثبات‌کننده» ایران در تماس پومپئو با بن سلمان


مایک پومپئو (چپ)، محمد بن سلمان
مایک پومپئو (چپ)، محمد بن سلمان

وزارت خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه، ۱۷ مرداد، از تماس تلفنی مایک پومپئو،‌وزیر خارجه، با ولیعهد عربستان سعودی و گفت‌وگوی آنها درباره مسائل جاری در منطقه از جمله «اقدامات بی‌ثبات‌کننده رژیم ایران» خبر داد.

به گزارش وب‌سایت رسمی وزارت خارجه آمریکا، در گفت‌وگوی پومپئو و محمد بن سلمان، طیف گسترده‌ای از موضوعات، از جمله تشدید تنش‌ها در منطقه، نیاز به تقویت امنیت دریایی (در خلیج فارس) برای آزادی کشتیرانی و مقابله با «فعالیت بی‌ثبات‌کننده رژیم ایران» در خاورمیانه مورد بحث قرار گرفته است.

همچنین موضوع یمن و حقوق بشر نیز از موضوعات گفت‌وگو بوده است.

طی اردیبهشت و خرداد سال جاری شش کشتی تجاری، از جمله دو نفتکش در آب‌های امارات و عمان مورد هدف قرار گرفت که عربستان، آمریکا و بریتانیا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه گرفتند. آلمان نیز اعلام کرد تمامی شواهد علیه ایران است. ایران دست داشتن در این حملات را رد کرد.

در پی توقیف نفتکش ایران در جبل‌الطارق، تحت حاکمیت بریتانیا، ایران نیز یک نفتکش بریتانیایی را در آب‌های عمان توقیف کرد.

خالد الفالح، وزیر نفت عربستان، و ریک پری، وزیر انرژی آمریکا نیز روز سه‌شنبه ۱۵ مرداد در دیدار خود در واشینگتن از «تهدیدات» علیه امنیت دریانوردی و کشتیرانی آزاد در خلیج فارس ابراز نگرانی کردند.

در میانه افزایش تنش‌ها، آمریکا کارزاری را برای تشکیل یک ائتلاف نظامی بین‌المللی برای تامین امنیت کشتی‌های تجاری در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای سرخ، خصوصا تنگه باب‌المندب در مرزهای یمن به راه انداخته و از اروپا تا آسیا، از جمله چین و ژاپن نیز خواسته است وارد این ائتلاف شوند.

تاکنون بریتانیا رسما اعلام کرده است که آماده پیوستن به ائتلاف به رهبری آمریکا در خلیج فارس است.

دولت دونالد ترامپ همچنین اوایل خردادماه به کنگره ایالات متحده اعلام کرد که به‌ دلیل افزایش تنش با ایران، فروش اضطراری بیش از هشت میلیارد دلار تسلیحات نظامی را در قالب ۲۲ معامله فروش به عربستان و امارات و اردن عملیاتی می‌کند.

در این میان اداره دریانوردی وزارت حمل ‌ ونقل آمریکا و ستاد فرماندهی مرکزی آن کشور، در مورد تلاش‌ها در ایجاد اختلال در سامانه ناوبری و اطلاعاتی شناورهای تجاری، در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان، هشدار داده‌ و شبکه خبری سی‌ان‌ان، به ‌نقل از یک مقام دفاعی آمریکایی که نامی از او نبرده، گزارش داد که «ایران با ایجاد اختلال» در سامانه‌های ناوبری شناورها و هواپیماهای غیرنظامی، «تلاش می‌کند که کشتی‌ها و هواپیماها را به‌اشتباه به حریم دریایی و هوایی خود بکشاند»، تا به گفته این مقام آمریکایی «نیروهای نظامی ایران برای توقیف آنها بهانه داشته باشند».

در همین حال حملات حوثی‌های شیعه یمن که تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران هستند به عربستان نیز فزونی گرفته است.

طی چند ماه گذشته، گزارش‌های زیادی از حملات پهپادی و موشکی حوثی‌ها به تاسیسات عربستان، خصوصا فرودگاه‌های مرزی این کشور منتشر شده است.

گزارش وزارت خارجه آمریکا حاکی است که پومپئو و ولیعهد عربستان در رابطه با یمن نیز گفت‌وگو کرده و از تلاش‌های مارتین گریفیتس، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به یمن برای صلح در این کشور ابراز حمایت کردند.

عربستان و آمریکا می‌گویند ایران با تشکیل گروه‌های شیعی و مسلح کردن آنها در منطقه، از جمله حوثی‌ها، دست به جنگ نیابتی می‌زند. ایران حمایت خود از حوثی‌ها را پنهان نمی‌کند، اما ارسال سلاح به این گروه شیعی را که در سال ۲۰۱۴ کنترل بخشی از یمن را در اختیار گرفتند، رد کرده است.

ائتلافی عربی به رهبری عربستان از سال ۲۰۱۵ با حوثی‌ها وارد جنگ شده است.

منابع: وزارت خارجه آمریکا، سی‌ان‌ان، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG