ایالات متحده همکاری «بیرحمانه» روسیه با حکومت بشار اسد در جریان حملات اخیر در غوطه شرقی را محکوم کردهاست. آمریکا میگوید روسیه پس از تصویب قطعنامه آتشبس، دهها حمله هوایی در سوریه انجام دادهاست.
کاخ سفید آمریکا در بیانیهای که خبرگزاریها آن را شدیداللحن توصیف کردهاند، اقدامات مسکو را محکوم کردهاست.
در بیانیه کاخ سفید گفته شده «ایالات متحده حملات جاری علیه غیرنظامیان در غوطه شرقی توسط حکومت [بشار] اسد، که از حمایت روسیه و ایران برخوردار است، را محکوم میکند».
به گفته دولت آمریکا «روسیه [قطعنامه آتشبس شورای امنیت] را نادیده گرفته و تحت بهانه جعلی عملیات ضد تروریستی، به کشتار غیرنظامیان بیگناه دست زدهاست».
در این بیانیه گفته شده جنگندهها و هواپیماهای نظامی ارتش روسیه در فاصله زمانی ۲۴ تا ۲۸ فوریه، یعنی پس از آنکه شورای امنیت رای به آتشبس در سوریه داد، روزی دستکم ۲۰ عملیات تهاجمی در حومه دمشق و غوطه شرقی انجام دادهاند.
ساعتی پیش از انتشار این بیانیه، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، با ترزا می، نخستوزیر بریتانیا در مورد وضعیت سوریه گفتوگو کرده بود. ترامپ و می اظهار داشتهاند، که دولت سوریه و حامیان روس آن، مسئول «درد و رنج انسانی اندوهآور» در غوطه شرقی هستند.
با وجود اعلام آتشبس در سوریه، عملیات ارتش و حامیان آن در غوطه شرقی، و نیز عملیات ارتش ترکیه در شمالغرب سوریه ادامه داشتهاست. هم دولت ترکیه و هم اسد و حامیانش میگویند در عملیات جاری در حال نبرد با گروههای «تروریستی» هستند و آتشبس شامل این عملیات نمیشود.
صدها نفر، از جمله کودکان و زنان، در جریان حملات اخیر در غوطه شرقی کشته شدهاند. سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است، روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای اسد اکنون نزدیک به ۲۵ درصد غوطه شرقی را در کنترل خود دارند. گروه «جیشالاسلام»، از گروههای شورشی عمده در غوطه گفته در حال تجدید قوا است.
حملات در غوطه در حالی ادامه پیدا کرده که دولت روسیه گفته بود آتشبسهای مقطعی و روزانه در این منطقه اجرا خواهد شد. در عینحال ارتش روسیه شورشیان مخالف بشار اسد را متهم کردهاست که با گلولهباران مسیر انتقال کمکهای انساندوستانه، از خروج ساکنان غیر نظامی این منطقه تحت محاصره جلوگیری میکند.
روز یکشنبه، سوریه موضوع گفتوگوی رئیسجمهوری فرانسه با حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، نیز بود. امانوئل مکرون در گفتوگوی تلفنی خود با حسن روحانی، با اشاره به مناسبات ایران و دولت سوریه، «بر مسئولیت ویژه تهران» در مورد «اجرای آتشبس بشردوستانه» در غوطه شرقی تأکید کردهاست.
به گفته پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری ایران، آقای روحانی نیز در بخشی از این گفتوگو «خواستار حرکت جدی اروپا و به ویژه فرانسه» برای کمک به مردم یمن شدهاست.
غوطه شرقی، منطقهای پرازدحام در نزدیکی دمشق است و نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر ساکن آن هستند. این منطقه که سالهاست در کنترل شورشیان قرار دارد از سال ۲۰۱۳ تحت محاصره نیروهای دولتی است و با کمبود غذا، دارو، و امکانات بهداشتی روبهروست.