وال استریت جورنال از قول منابع آمریکایی و عراقی گزارش داده است واشینگتن میخواهد دوباره برای دولت بغداد جهت واردات گاز ایران معافیت صادر کند.
آمریکا چهار ماه پیش برای پنجمین بار به عراق یک معافیت موقت داد تا واردات گاز از ایران را ادامه دهد. این معافیت نیمه ماه جاری میلادی، حدود یک هفته دیگر، به اتمام میرسد.
آمریکا با این شرط که عراق پول گاز وارداتی از ایران را به حسابی جداگانه واریز کند و ایران تنها حق استفاده از آن برای واردات کالاهای انساندوستانه از عراق داشته باشد، دولت بغداد را از تحریمهای ایران معاف کرده است. همچنین واشنگتن از عراق خواسته است خرید گاز از ایران را افزایش ندهد و به دنبال منابع جایگزین گاز ایران باشد.
عراق قرارداد واردات روزانه ۵۰ میلیون متر مکعب گاز ایران به بغداد و بصره را دارد، اما عملا نیمی از این گاز را وارد میکند که عمدتا در نیروگاههای برق استفاده میشود.
اخیرا در پی اوجگیری مصرف خانگی گاز در ایران و کمبود آن، عراق اعلام کرد که صادرات گاز ایران به این کشور به ۳ میلیون متر مکعب افت کرده و باعث شده تولید برق عراق از ۱۹ هزار مگاوات به ۱۴ هزار مگاوات کاهش یابد.
منابع آمریکایی به والاستریت جورنال گفتهاند واشینگتن نمیخواهد دولت تازه عراق به رهبری محمد توفیق علاوی را تحت فشار قرار دهد. همچنین آمریکا میخواهد تنشها با عراق بعد از هدف قرار دادن قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران را رفع کند.
یک مقام آمریکایی گفته است، سیاست واشنگتن برای فشار حداکثری بر ایران ادامه مییابد، اما دولت آمریکا نمیخواهد همسایههای ایران از این سیاست دچار صدمه شوند.
خرداد امسال بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران گفت که عراق از بابت خرید گاز و برق، دو میلیارد دلار به ایران بدهکار است.
حمید حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی ایران نیز چهارشنبه ۹ بهمن با اشاره به اینکه پول گاز و برق صادراتی ایران به عراق به حساب بانک مرکزی این کشور واریز میشود، گفته است تحریمها مانع از امکان برداشت پول میشود و پنج میلیارد دلار در بانک مرکزی عراق رسوب کرده است.
البته برخلاف اظهارات آقای حسینی، پول برق و گاز ایران به حساب جمهوری اسلامی در بانک تجارت عراق و با ارز دینار این کشور واریز میشود، اما بر اساس معافیتهای تحریمی آمریکا، ایران تنها مجاز به استفاده از این مبالغ برای واردات کالاهای انساندوستانه و غیر تحریمی از عراق است.
این در حالی است که ارزش کل صادرات ایران در سال گذشته به عراق حدود ۱۴ میلیارد دلار و ارزش صادرات عراق به ایران در همین دوره تنها ۵۹ میلیون دلار بوده و ایران عملاً راهی برای استفاده از پول برق و گاز صادراتی به عراق ندارد.
با استفاده از گزارشهای وال استریت جورنال و رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن