لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۳۸

آمریکا برای خروج از پیمان موشکی با روسیه مهلت ۶۰ روزه تعیین کرد


ایالات متحده به روسیه ۶۰ روز فرصت داده است تا خود را با شرایط و تعهدات مندرج در پیمان موشکی دوره جنگ سرد تطبیق دهد، یا در غیر این‌صورت آمریکا به‌طور کامل از آن خارج خواهد شد. پیش‌تر دونالد ترامپ اعلام کرده بود کشورش را از این پیمان خارج می‌کند.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، ۱۳ آذر ماه، روسیه را متهم به «تقلب در قبال تعهدات مربوط به کنترل تسلیحات» کرد و گفت در صورتی که مسکو به تعهداتش عمل نکند، پس از دو ماه واشینگتن یادداشت خروج از پیمان را رسما ارائه خواهد کرد. این یادداشت فرصتی شـش ماهه را برای خروج کامل طرف‌ها از پیمان تعیین کرده‌است.

اظهارات آقای پومپئو در جریان دیدار او با وزرای خارجه کشورهای پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، مطرح شده‌است. وزیر خارجه آمریکا تاکید کرده حفظ این پیمان «بستگی به روسیه دارد».

او در جریان کنفرانس خبری خود گفته است روسیه دست به توسعه موشک‌های کروز اس‌اس‌دی-۸ یا آن‌طور که شهره‌اند «نوُواتور ۹ام۷۲۹» زده‌است؛ موشک‌هایی که بردشان «به تهدیدی برای اروپا تبدیل شده‌است».

مایک پومپئو در بخشی از سخنانش اظهار کرده «کشورهای ما در برابر یک انتخاب قرار دارند؛ یا سرمان را در برف فرو می‌کنیم یا در واکنش به بی‌اهمیتی روسیه به تعهدات مندرج در پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد، اقدامی مبتنی بر خِـرَد سلیم در پیش بگیریم».

پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در سال ۱۹۸۷، بین رونالد ریگان و میخائیل گورباچف، رئیس‌جمهوری آمریکا و دبیرکل حزب کمونیست شوروی شکل گرفت. این پیمان برای از میان بردن موشک‌های هسته‌ای و متعارف کروز و سکوهای پرتاب آن‌ها، با برد ۵۰۰ تا هزار، و هزار تا ۵۵۰۰ کیلومتر بود. این پیمان مربوط به موشک‌های زمینی می‌شود.

اما آمریکا به نحوه عملکرد روسیه در این پیمان انتقاد کرده است. همان‌طور که روسیه نیز انتقادهایی را متوجه ایالات متحده کرده‌است.

در نهایت مقام‌های ایالات متحده در سال ۲۰۱۴ علنا این اتهام را به مسکو وارد کردند که به توسعه موشک‌هایی که منع شده‌اند، ادامه داده‌است.

روسیه از سوی دیگر گفته‌است بخش‌هایی از سیستم دفاع موشکی آمریکا برخلاف این پیمان است و یا این‌که آمریکا «مدرکی در مورد توسعه موشک‌های منع‌شده در روسیه ندارد».

البته در اتهام‌های واردشده علیه روسیه، آمریکا تنها نیست و چهره‌هایی مانند دبیر کل ناتو نیز گفته‌اند روسیه پیمان را زیر پا گذاشته ‌است.

در هر صورت دونالد ترامپ در ۲۸ مهر ماه اعلام کرد از این پیمان خارج می‌شود: «ما به روسیه اجازه نخواهیم داد دست به نقض یک توافق اتمی بزند، بروند برای خودشان سلاح تولید کنند، در حالی‌که ما اجازه نداریم چنین کاری بکنیم».

رئیس‌جمهوری روسیه نیز اعلام کرد اگر ایالات متحده دست به انتقال و استقرار موشک‌های میان‌برد در اروپا بزند، مسکو کشورهای میزبان این جنگ‌افزارها را در تیررس خود قرار می‌دهد.

مهلت ۶۰ روزه اخیر از طرف آمریکا در حالی تعیین‌ شده که فدریکا موگرینی، مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۹ آبان ماه گفت بود در مورد سرنوشت پیمان سال ۱۹۸۷ «به‌شدت نگران است» و هشدار داد که امنیت اروپا می‌تواند در خطر قرار گیرد.

متحدان آمریکا در ناتو روز سه‌شنبه گفتند که از یافته‌ها و اظهارات آمریکا در مورد نقض تعهدات توسط روسیه «شدیدا حمایت» کرده و خواستار بازگشت روسیه به عمل به این تعهدات شدند. با این حال اظهارات و گفته‌های اخیر، از جمله اظهارات دبیر کل ناتو، حاکی‌ست احتمالا پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد در ماه‌های پیش‌رو به‌طور رسمی به پایان خواهد رسید.

اسوشیتدپرس، خبرگزای فرانسه، رویترز، رادیو فردا|ت|خ
XS
SM
MD
LG