سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید رئیسجمهوری و وزیر خارجه آن کشور چندین بار گفتهاند آماده گفتوگوی بدون پیششرط با ایران هستند؛ حال ایرانیها فقط باید نشان دهند که آماده گفتوگو هستند.
این بخش از سخنان مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، در واکنش به پرسشهای مربوط به «اعلام آمادگی» ایران برای مذاکره در مورد برنامه موشکی و سپس رد گزارشها از سوی تهران مطرح شدهاست.
خانم اورتگاس گفته هنوز گزارشهای تازه را ندیده اما «پیام ما روشن است: ما تمایل داریم با ایرانیها گفتوگو کنیم. رئیسجمهوری [دونالد ترامپ] و وزیر خارجه [مایک پومپئو] چند بار گفتهاند با ایرانیها بدون پیششرط گفتوگو خواهند کرد. ایرانیها فقط باید نشان دهند که آماده گفتوگو هستند».
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده افزوده است که تمایل به دیپلماسی از سوی ایالات متحده «بارها با ادامه رفتارهای خشن ایران در منطقه» روبهرو شدهاست.
اورتگاس در توضیح «رفتارهای خشن ایران»، به حملات هفتههای گذشته به چند نفتکش در آبهای جنوب ایران، بار دیگر متهم کردن ایران در انجام آن، و همچنین اتهام دوباره به سد کردن راه نفتکشی بریتانیایی از سوی سپاه پاسداران، اشاره کردهاست.
جمهوری اسلامی انجام حملات به نفتکشها در کرانه جنوبی ایران را «مشکوک» توصیف کرده و رد کردهاست. مقامهای ایران ایجاد مانع بر سر راه نفتکش بریتانیایی را رد کردهاند، با این حال شماری از آنها، از جمله رهبر جمهوری اسلامی تهدید کردهاند که به توقیف نفتکش ایرانی در جبلالطارق واکنش نشان خواهند داد.
تنشها در هفتههای گذشته بین ایران و آمریکا شدت گرفتهاست. با این حال سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید دولت ترامپ «تقریبا برعکس» گمانهزنیها در مورد حرکت به سوی جنگ با ایران اقدام کردهاست.
مورگان اورتگاس میگوید «با وجود برخی سخنان در واشینگتن در دو ماه گذشته که دولت در حال حرکت بهسوی جنگ [با ایران] است، ما فکر میکنیم بهمراتب برعکس آن حرفها بود».
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده افزوده است «از منظر ما همچنان آنچه گفتهایم ادامه دارد، که ما بدون پیششرط با ایرانیها دیدار، گفتوگو، و مذاکره میکنیم».
اورتگاس در ادامه اما تاکید کرده «۱۲ گام» تعیینشده از سوی مایک پومپئو همچنان روی میز است.
مایک پومپئو پیش از این ۱۲ خواسته را برای دستیابی به «توافقی جامع» با جمهوری اسلامی مطرح کرده بود که دربرگیرنده گسترهای از مسائل از برنامه موشکی و اتمی تا تهدیدهای سایبری و شبهنظامیان مورد حمایت تهران، نفوذ و دخالت در کشورهای منطقه، خروج از سوریه و مسائل دیگر میشدند.
تهران اتهامهای آمریکا در مورد دخالت در کشورهای دیگر را رد کردهاست. نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد گزارش تازه خبرگزاری آسوشیتدپرس در خصوص تمایل ایران برای مذاکره درباره برنامه موشکی خود را تکذیب کرده است. رهبر جمهوری اسلامی نیز با اشاره به خروج دولت ترامپ از برجام، واشینگتن را «فاقد صداقت» و مذاکره با آن را رد کردهاست.
دولت ایران، در صدر آن حسن روحانی، رئیسجمهوری اسلامی، گفتهاند لغو تحریمها و بازگشت به برجام «شرط» مذاکره با ایالات متحده است.
آمریکا تا کنون نشانهای از تمایل به بازگشت به برجام نشان ندادهاست. با همه اینها دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، روز سهشنبه گفت پیشرفتهای زیادی در ارتباط با ایران بهدست آمده و واشینگتن خواستار کمک و همکاری با ایران است.