وزارت دادگستری آمریکا روز پنجشنبه ۲۱ دی اعلام کرد که گروه ویژهای را برای تحقیق درباره آنچه نقش حزب الله لبنان در «تروریسم مواد مخدر» توصیف شده، مأمور کرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این گروه ویژه شامل متخصصانی در حوزه پولشویی، تجارت مواد مخدر، تروریسم و جرایم سازمانیافته است که بر حزبالله لبنان تمرکز دارد و گستره نفوذ آن در آفریقا و آمریکای مرکزی و جنوبی را رصد میکند.
وزارت دادگستری ایالات متحده تأکید کرده که این وزارتخانه از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد بود تا تهدید سازمانهای تروریستی علیه شهروندان آمریکایی را برطرف کند و مانع موج ویرانگر ناشی از بحران مواد مخدر شود.
بیانیه این وزارتخانه در ادامه میگوید که این گروه ویژه تلاش میکند اجازه ندهد جریان پول به سوی سازمانهای تروریستی سرریز شود و نیز میخواهد شبکه قاچاق بینالمللی مواد مخدر را مختل کند.
خبرگزاری فرانسه مینویسد که این اقدام در راستای مقابله با نفوذ فزاینده جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه است که حامی اصلی حزبالله لبنان محسوب میشود.
اما جف سشنز وزیر دادگستری آمریکا عنوان کرده که تشکیل گروهی برای تحقیق پیرامون نقش حزبالله در تروریسم مواد مخدر، پاسخی به انتقاداتی است که از باراک اوباما رئیسجمهور پیشین آمریکا میشود که گفته شده در ازای دستیابی به توافق هستهای با ایران حاضر شده تا از نظارت و سختگیری بر شبکه جهانی حزبالله چشمپوشی کند.
بر اساس بیانیه وزارت دادگستری آمریکا، این گروه ویژه کار خود را با ارزیابی شواهد و مستنداتی که از طریق تحقیقات موجود حاصل آمده است، آغاز میکند از جمله پروندههای مربوط به «پروژه کاساندرا»، پروژهای که طبق قانون در راستای نظارت بر نقش حزبالله در قاچاق مواد مخدر و دیگر اقدامات مرتبط با آن انجام گرفته است.
مقامهای آمریکا و متحدان واشنگتن از جمله عربستان سعودی و اسرائیل همواره نسبت به قدرت فزاینده حزبالله لبنان در گوشه و کنار جهان هشدار دادهاند.
روز چهارشنبه جوان زاراته، یکی از مقامهای سابق وزارت خزانهداری آمریکا که مأمور نظارت بر تحریمها بوده، به کنگره آمریکا گفت که حزبالله در مقیاس جهانی به قاچاق مواد مخدر و پولشویی مبادرت میکند.
او خطاب به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت که تلاشهای اخیر اداره فدرال مبارزه با مواد مخدر آمریکا و وزارت خزانهداری این کشور در راستای از بین بردن شبکه تجاری حزبالله باعث کشف سرنخهای مهمی شده که در نتیجه آن شماری از اعضای این شبکه در سراسر جهان بازداشت شدهاند.
ایالات متحده سالهاست که حزب الله را هدف تحریمهای خود قرار داده است، اما چندی پیش نشریه پولیتیکو گزارش داد که مقامهای ارشد وزارتخانههای خزانهداری و دادگستری آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما با این امیدواری که حزبالله به عنوان همپیمان مهم منطقهای ایران نقشی جدید در خاورمیانه ایفا کند، از دستگیری و اعمال تحریم علیه افراد مشکوک به فعالیتهای بزهکاری در باندهای حزبالله جلوگیری کردند.
این گزارش ادعا میکرد که نه تنها نظارت بر فعالیتهای حزبالله در آمریکای لاتین متوقف ماند، بلکه برخی اقدامات حزبالله در خاک آمریکا از مدار رصد خارج شد تا ایران میز مذاکرات را ترک نکند.