استیون منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، میگوید شرکتهای دولتی چین خرید نفت از ایران را کلاً متوقف کردهاند و ایران ۹۵ درصد از درآمدهای نفتی خود را از دست داده است.
وی یکشنبه ۲۲ دیماه در مصاحبه با «فاکسنیوز» گفت که احتمالاً ۹۵ درصد از کل درآمدهای نفتی ایران قطع شده و تنها مقدار اندکی صادرات نفت ادامه دارد که بخش عمده آن نیز راهی چین میشود، اما آمریکا در حال مذاکره با چین است تا جلوی این میزان صادرات را نیز گرفته شود.
استوین منوچین افزود: «من با مقامات چینی صحبت کردهام. چینیها یک هیئت نیز به آمریکا فرستادند و این موضوع مذاکره شد. شرکتهای دولتی چینی نفتی از ایران نمیخرند و ما در حال کار با آنها هستیم که مطمئن شویم کلا هیچ نفتی از ایران به چین صادر نخواهد شد».
وی گفت هدف آمریکا این است که درآمدهای نفتی ایران را که صرف «کارهای بد» میشود، کلاً قطع کند و نه تنها شرکتهای چینی، حتی شرکتهای اروپایی نیز که وارد معامله نفتی با ایران شوند، مورد تحریم قرار میگیرند.
وزیر خزانهداری آمریکا به تحریم برخی شرکتهای چینی، بهویژه غولهای کشتیرانی این کشور طی ماههای گذشته اشاره کرده و گفتهاست تحریمها علیه افراد و شرکتهای چینی که وارد معامله با ایران شوند، ادامه خواهد یافت.
او در پاسخ به پرسشی پیرامون انتشار اطلاعاتی که نشان میدهد ۷۰ درصد نفت صادراتی ایران هماکنون راهی چین میشود، گفت که از لحاظ حجمی این مقدار نفت بسیار اندک است، اما آمریکا با دولت چین در تماس است تا کلاً انتقال نفت ایران به این کشور متوقف شود.
آمارهای گمرکی چین نشان میدهد که این کشور در ماههای پایانی سال گذشته میلادی بهطور متوسط روزانه کمی بیش از ۲۵۰ هزار بشکه نفت از ایران دریافت کردهاست.
آمارهای شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکشها، کپلر که در اختیار رادیو فردا قرار گرفتهاست نیز حاکی است که کل بارگیری نفت ایران در ماههای پایانی پارسال حدود ۳۰۰ هزار بشکه بوده که بخش بزرگی از آن راهی چین شدهاست.
گزارشها حاکی است که حدود نیمی از این میزان نفت، به شرکتهای دولتی «سیانپیسی» و «ساینوپک» چین به عنوان تسویه بدهی ایران تحویل میشود و پولی به دست ایران نمیرسد.
این شرکتها در میادین آزادگان و یادآوران ایران حدود ۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده و بر اساس قرارداد، ایران بهجای پول نقد، تسویه بدهی آنها را با تحویل نفت خام انجام میدهد.
احتمالاً به همین خاطر آقای منوچین از «حجم» تحویل نفت ایران به چین سختی نگفته و تنها اعلام کرده ۹۵ درصد از «درآمدهای» نفتی ایران کاهش یافته است. ایران قبل از تحریمها روزانه ۲٫۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشت.
کاهش ۹۵ درصدی درآمدهای نفتی به این معنی است که صادرات کنونی نفت ایران که منجر به دریافت پول میشود، روزانه ۱۵۰ هزار بشکه است. به غیر از چین، تنها سوریه به صورت علنی نفت از ایران دریافت میکند.
اظهارات منوچین و آمارهای بینالمللی دربارهٔ افت چشمگیر صادرات نفت ایران در حالی است که دولت حسن روحانی در بودجه سال آینده صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت را گنجاندهاست.
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی ۱۹ دیماه اعلام کرد «شیوههای بهتری برای فروش نفت و تأمین ارز یافتهایم و وضعیت بسیار خوبی داریم».
وی مدعی شد «امروز نفت کشور فروخته و مبلغ فروش آن نیز دریافت میشود».