در ادامه واکنشها به حادثه مرگبار اخیر در شهر نیویورک، رئیسجمهوری ایالات متحده روز چهارشنبه ۱۰ آبان اعلام کرد که به برنامه اعطای گرین کارت آمریکا از راه قرعهکشی «پایان میدهد».
شهروند ازبک متهم به اقدام تروریستی روز سهشنبه از طریق همین برنامه در سال ۲۰۱۰ گرین کارت آمریکا را دریافت کرده بود.
سیفالله حبیباللهویچ صاحباف شهروند ازبکستان سوار بر یک خودرو وانت با ورود به خط ویژه دوچرخهسواران و حرکت در مسیر مخالف به عابران پیاده و چند دوچرخهسوار در منهتن نیویورک حمله کرده و به دنبال خود دستکم هشت قربانی بر جای گذاشت.
به گفته پلیس نیویورک، صاحباف «به نام [گروه حکومت اسلامی] داعش» دست به این اقدام زده است.
یک روز بعد دونالد ترامپ، در واکنشی دیگر به این حادثه به خبرنگاران گفت که «فرایند خاتمه دادن به برنامه قرعهکشی گرین کارت را شروع میکنم».
به گزارش خبرگزاری فرانسه، او در ادامه وعده داد که «هر چه زودتر خود را از شر این برنامه لاتاری خلاص میکنیم».
طبق طرح قرعهکشی گرین کارت آمریکا که در سال ۱۹۹۰ به دست رئیسجمهوری وقت یعنی جرج بوش پدر که از حزب جمهوریخواه است امضا شد، سالانه حدود ۵۰ هزار نفر از سراسر دنیا میتوانند با نامنویسی و از راه قرعهکشی به ایالات متحده مهاجرت کنند.
در سال ۲۰۱۵، بیش از ۱۴ میلیون نفر از ملیتهای مختلف برای این قرعهکشی ثبتنام کردند و از این میان بیش از ۴۹ هزار نفر برنده گرین کارت اعلام شدند، از جمله ۲۵۲۴ نفر از ازبکستان.
اما تهدید دونالد ترامپ به تعطیلی قرعهکشی گرین کارت در حالی است که به گفته اندرو کوئومو، فرماندار نیویورک، متهم به اقدام مرگبار روز سهشنبه «در داخل آمریکا رادیکالیزه شده» و طبق گزارشها پیش از آن نشانهای از این که با گروههای تروریستی ارتباط داشته در دست نیست.
خبرگزاری رسمی آلمان نیز از واشینگتن گزارش میدهد که آقای ترامپ روز چهارشنبه متهم به اقدام تروریستی را «حیوان» خطاب کرده و این احتمال را مطرح کرد که متهم به زندان گوآنتانامو در خاک کوبا فرستاده شود.
این در حالی است که طبق نظام قضایی ایالات متحده به دلیل آن که جرم در خاک آمریکا واقع شده متهم نیز باید در خاک آمریکا محاکمه شود.
در همین حال روز چهارشنبه در ادامه اطلاعرسانی پلیس نیویورک درباره حادثه «تروریستی» روز گذشته، خبرگزاریها اعلام کردند که مهاجر ازبک «به نام حکومت اسلامی» و بر اساس اطلاعات موجود در اینترنت دست به این اقدام زده است.
به گفته جان میلر، معاون کمیسر پلیس، صاحباف در صحنه جنایت «یادداشتهایی به زبان عربی» از خود به جای گذاشته به این مضمون که گروه داعش «تا ابد ماندگار خواهد بود».
به گفته این مقام پلیس نیویورک، «ظاهرا صاحباف چند هفته برای این کار برنامهریزی کرده» بود.
او همچنین اشاره کرد که این متهم برنامهریزی خود را «دقیقا» بر اساس اطلاعاتی انجام داده که گروه داعش در شبکههای اجتماعی منتشر کرده است.
این نخستین بار از تاریخ یازده سپتامبر ۲۰۰۱ در نیویورک است که حمله تروریستی مشابهی در این شهر رخ میدهد.
در عین حال این نخستین حمله «تروریستی» با استفاده از خودرو در خاک ایالات متحده نیز هست، حملهای که شبیه آن اخیراً در شهرهای اروپایی رخ داده و دهها کشته برجای گذاشته است. چنین حملهای در سال گذشته از جمله در لندن در بریتانیا، شهر نیس فرانسه و شهر برلین آلمان اتفاق افتاد.