اداره دریانوردی وزارت حملونقل آمریکا و ستاد فرماندهی مرکزی آن کشور، در مورد تلاشها در ایجاد اختلال در سامانه ناوبری و اطلاعاتی، «جیپیاس»، شناورهای تجاری، در خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان، هشدار دادهاند.
اداره دریانوردی آمریکا در بیانیهای که ۱۶ مرداد ماه منتشر کرده با اشاره به «تهدیدهایی که از سوی ایران متوجه شناورهای تجاری در خلیج فارس، تنگه هرمز، خلیج عمان، دریای عرب و دریای سرخ است»، در مورد ایجاد اختلال در جیپیاس کشتیها نیز هشدار دادهاست.
وزارت حملونقل ایالات متحده میگوید، «افزایش تنشهای سیاسی و اقدامات نظامی در منطقه، همچنان یک تهدید جدی برای شناورهای تجاریست».
این وزارتخانه افزوده است «کشتیهایی که در خلیج فارس و تنگه هرمز رفتوآمد دارند، ممکن است بدون هیچ اطلاع قبلی با اختلال در جیپیاس، دستکاری در سامانه و ارتباطات ناوبری و دیگر ارتباطات [رادیویی دریایی] روبهرو شوند».
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، «سنتکام»، نیز در بیانیهای که برخی رسانههای آمریکایی منتشر کردهاند، میگوید «کشتیها گزارشهایی در مورد اختلال در جیپیاس» ارائه کردهاند.
در این بیانیه گفته شده «ایالات متحده به همکاری با متحدان خود برای حفاظت از آزادی کشتیرانی در منطقه، پایبند است».
شبکه خبری سیانان، بهنقل از یک مقام دفاعی آمریکایی که نامی از او نبرده، گزارش دادهاست که «ایران با ایجاد اختلال» در سامانههای ناوبری شناورها و هواپیماهای غیرنظامی، «تلاش میکند که کشتیها و هواپیماها را بهاشتباه به حریم دریایی و هوایی خود بکشاند»؛ تا به گفته این مقام آمریکایی «نیروهای نظامی ایران برای توقیف آنها بهانه داشته باشند».
اداره دریانوردی وزارت حملونقل آمریکا نیز گفته دستکم در دو مورد از رخدادهای مربوط به توقیف و حملات در منطقه، گزارشهایی از اختلال در جیپیاس دریافت کردهاست؛ در یک مورد، پیش از توقیف شناور، سامانه خودکار شناسایی کشتی خاموش شدهاست که در نتیجه واکنش به رخدادها را با مانع روبهرو کردهاست.
به گفته این نهاد دولت آمریکا، در مواردی نیز شناورها «پیامهای دستکاریشده از منابع ناشناس دریافت کردهاند که مدعی شده بودند کشتیهای نظامی آمریکا و یا ائتلاف هستند».
این بیانیهها در حالی منتشر شدهاند که واشینگتن در تلاش برای ایجاد ائتلافیست که به گفته آمریکا امنیت کشتیرانی تجاری و آزادی دریانوردی در آبهای جنوب ایران را فراهم کند.
تنشها بین ایالات متحده و جمهوری اسلامی در منطقه در ماههای اخیر بالا گرفتهاست.
تهران هنوز واکنشی به بیانیههای اداره دریانوردی و «سنتکام» نشان ندادهاست.
جمهوری اسلامی پیشتر اتهام «حملات» به نفتکشها در خلیج فارس و دریای عمان را رد کرده بود.
تهران دلایل مختلفی در مورد توقیف برخی نفتکشها در روزها و هفتههای گذشته ارائه کردهاست. برای نمونه در مورد نفتکش بریتانیایی، مقامهای جمهوری اسلامی از جمله «تصادف با یک قایق ایرانی» یا «رعایت نکردن قوانین و مقررات بینالمللی دریایی» را دلیل توقیف عنوان کردند، اما همزمان رئیس مجلس ایران آن را به توقیف نفتکش ایرانی در جبلالطارق مرتبط کردهاست.