سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۲۱ شهریور اعلام کرد: ایالات متحده اگر ضروری تشخیص دهد از این توانایی برخوردار است تا شش میلیارد دلار پول مسدود شده ایران در کره جنوبی که در حال انتقال به قطر است، را بار دیگر مسدود کند.
ماتیو میلر به خبرنگاران گفت: «وزارت خزانهداری نظارت سختگیرانهای بر نحوه استفاده از این منابع دارد. ما در خصوص نحوه استفاده از این منابع هوشیاری به خرج میدهیم و این توانایی را داریم تا بر استفاده از آنها نظارت کنیم».
به گفته او، از این پولها قرار است برای اهداف بشردوستانه استفاده شود.
اظهارات این مقام آمریکایی ساعاتی پس از انتشار مصاحبه رئیسجمهور اسلامی ایران با شبکه انبیسی بیان میشود که گفته بود «شش میلیارد دلار آزاد شده را هرجا لازم باشد هزینه میکنیم».
ابراهیم رئیسی در این گفتگو با بیان اینکه ایران در مورد چگونگی هزینه کردن این پولها «مختار» خواهد بود، تصریح کرد: «این پول متعلق به ایران و ملت ایران است. بنابراین جمهوری اسلامی ایران در باره اینکه با این پول چه کار کند تصمیمگیری خواهد کرد».
براساس توافق مبادله زندانیان بین تهران و واشینگتن، جمهوری اسلامی پنج ایرانی دوتابعیتی زندانی را در ازای آزادی پنج ایرانی زندانی در آمریکا آزاد میکند. علاوه بر این، به حدود شش میلیارد دلار پول مسدود شده خود در بانکهای کره جنوبی دسترسی پیدا خواهد کرد که در حال انتقال به حسابهایی در قطر است.
مقامات آمریکایی میگویند که بانک مرکزی قطر بر دسترسی ایران به این پول نظارت خواهد کرد و ایران فقط اجازه دارد از این مبالغ برای مصارف بشردوستانه و براساس مقررات تحریمهای آمریکا استفاده کند.
دولت بایدن روز دوشنبه به کنگره آمریکا اطلاع داد که برای فراهم کردن زمینه مبادله زندانیان اقدامات مشخصی انجام داده است که بخشی از آن صدور فرمان معافيت از تحریمهای آمریکا برای نقلوانتقال پولهای مسدود شده ایران به قطر بوده است.
در قالب تفاهم میان تهران و واشینگتن، قرار است مراد طاهباز، عماد شرقی و سیامک نمازی، به همراه دو زندانی دیگر که هویت آنها به دلایل شخصی اعلام نشده، آزاد شوند. هر سه نام اعلامشده دوتابعیتی هستند و آقای طاهباز علاوه بر تابعیت ایرانی-آمریکایی، تابعیت بریتانیایی هم دارد.
هر پنج شهروند آمریکایی هماکنون در ایران در حبس خانگی به سر میبرند.