رسانههای بزرگ آمریکایی روز جمعه ۳۱ شهریور گزارش دادند که رئیسجمهور این کشور به همتای اوکراینی خود اطلاع داده واشینگتن موشکهای دوربرد از نوع «اتکمز» را به منظور دفاع کییف از خود مقابل روسیه، در اختیار این کشور قرار میدهد.
شبکه انبیسی نیوز، واشینگتن پست و وال استریت جورنال در انتشار این خبر به اطلاعات دریافت شده از مقامات آمریکایی استناد کردند.
انبیسی نیوز غیر از سه منبع در دولت آمریکا به گفتههای یک مقام کنگره نیز استناد کرده است. اما دولتهای آمریکا و اوکراین به طور رسمی این گزارشها را تأیید نکردند.
اوکراین خیلی پیش از این، برای تجهیز ارتش خود به این نوع موشک آمریکایی برای دفاع مقابل روسیه درخواست داده بود. اما تا حال واشینگتن از تجهیز اوکراین به موشکی که در ردیف سلاحهای تهاجمی شناخته شده، خودداری کرده بود.
در پی دیدار روز پنجشنبه گذشته جو بایدن با ولودیمیر زلنسکی در کاخ سفید، وزارت خارجه آمریکا از اعطای بسته کمک تازه ۳۲۵ میلیون دلاری به اوکراین خبر داد که عمدتاً شامل انواع تسلیحات مورد نیاز ارتش اوکراین بود اما در آن روز، کاخ سفید از تأیید تجهیز کییف به موشکهای مورد نظر اوکراین خودداری کرد.
آقای زلنسکی که بعد از سفر به آمریکا راهی کانادا شد، روز جمعه در یک نشست خبری در اتاوا گفت آمریکا بزرگترین تأمینکننده تسلیحات به کشورش است و متعهد به ارائه انواع سامانههای دفاع هوایی، تجهیزات توپخانه و سلاحهای دوربرد شده است.
موشکهای ایتیایسیاماس با نام اختصاری «اتکمز»، سامانه موشکی تاکتیکی هستند که با برد ۳۰۶ کیلومتر برای حمله به مراکز فرماندهی و کنترل، دفاع هوایی و سایتهای لجیستیک در پشت خط مقدم استفاده میشود. قدرت انفجاری این موشکها بیش از توپهای متعارف است.
اوکراین امیدوار است بتواند با موشکهای «اتکمز» مسیرهای ارسال تدارکات برای ارتش روسیه، خطوط مهم راهآهن روسها و فرماندهی روسیه در پشت خط مقدم جنگ را هدف قرار دهد.
به گزارش رسانههای آمریکا، هرچند ارتش این کشور انبار بزرگی از موشکهای «اتکمز» در اختیار دارد اما پنتاگون بسته محدودی از آن را به اوکراین خواهد داد. تاریخ دقیق تحویل این موشکها هنوز اعلام یا تعیین نشده است.
گروهی از قانونگذاران جمهوریخواه در کنگره که همسو با دونالد ترامپ هستند همزمان با حضور ولودیمیر زلنسکی در واشینگتن، تهدید کردند ارائه کمکهای بیشتر نظامی به اوکراین را تعلیق خواهند گذاشت.
این گروه از اعضای کنگره، شامل چند سناتور بانفوذ، معتقد هستند که پیشرفتهای اوکراین در ضدحملات ماههای اخیر کافی نبوده و هزینهای که آمریکا برای تجهیز اوکراین در طول جنگ در برابر روسیه کرده، بسیار سنگین است.
با این حال، جو بایدن در دیدار با ولودمیر زلنسکی متعهد شد آمریکا کمکهای جدی از اوکراین را برای مقابله با روسیه ادامه دهد. دولت آقای بایدن از کنگره خواسته با بسته کمکی ۲۴ میلیارد دلاری جدید به اوکراین موافقت کند. این بسته نیازهای نظامی اوکراین را تنها تا پایان سال جاری میلادی تأمین خواهد کرد.
ولودمیر زلنسکی در دیدار هفته گذشته با گروهی از اعضای کنگره در واشینگتن هشدار داد که قطع و یا کاهش کمکهای آمریکایی به ارتش اوکراین، معادل باخت این کشور در جنگ در برابر روسیه است که عواقب آن دامن متحدین را خواهد گرفت.
اما نخستوزیر لهستان که متحد قوی اوکراین در ۱۹ ماه یورش روسیه به اوکراین بود، هفته گذشته اعلام کرد دیگر سلاحی در اختیار این همسایه خود قرار نخواهد داد.
از سوی دیگر، جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، روز جمعه ۳۱ شهریور به پارلمان در اتاوا خبر داد که دولت او یک بسته کمک دیگر به ارزش ۴۸۲ میلیون دلار آمریکایی در اختیار اوکراین میگذارد.
مسکو با انتقاد از ارائه کمکهای وسیع آمریکا و متحدین غربی واشینگتن به اوکراین، مدعی است که آمریکا میخواهد «تا آخرین سرباز اوکراینی» علیه روسیه بجنگد.
همزمان با سفر آقای زلنسکی به آمریکا و کانادا با هدف تضمین ادامه کمکهای این دو متحد خود، ارتش اوکراین حملات موشکی و همچنین پهپادی را تشدید کرده و در آخر هفته گذشته نقاطی را که «عمق روسیه» محسوب میشود، هدف قرار داد.
ارتش اوکراین تأیید کرده که در عملیات روز ۳۱ شهریور، به مقر روسیه در شبهجزیره کریمه و مقر ناوگان روسی در سواستوپل در دریای سیاه حمله کرده است.