لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۹

صدیقه وسمقی و نسرین ستوده: تعداد کثیری از مردم به قانون حجاب اعتراض خواهند کرد


صدیقه وسمقی، اسلام‌پژوه و منتقد جمهوری اسلامی (سمت راست) و نسرین ستوده، حقوق‌دان و فعال حقوق بشر (سمت چپ) بارها به سیاست حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند
صدیقه وسمقی، اسلام‌پژوه و منتقد جمهوری اسلامی (سمت راست) و نسرین ستوده، حقوق‌دان و فعال حقوق بشر (سمت چپ) بارها به سیاست حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند

صدیقه وسمقی، اسلام‌‌پژوه و تحلیل‌گر منتقد جمهوری اسلامی، و نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشر، در پیامی مشترک به قانون موسوم به حجاب و عفاف اعتراض کردند و خواستار لغو سریع این «نمایش مضحک» و همه اشکال خشونت علیه زنان شدند.

آنها در پیامی که روز یکشنبه ۱۱ آذرماه در اینستاگرام خانم وسمقی منتشر شد، هشدار داده‌اند که در صورت لغو نشدن این قانون، آنها و شمار زیادی از مردم از حق مدنی خود برای اعتراض به این «اقدام شرم‌آور» استفاده خواهند کرد.

خانم‌ها وسمقی و ستوده در این پیام با اشاره به اعتراضات زن، زندگی، آزادی که «جرقه آن در اعتراض به حجاب اجباری زده شد» تاکید کرده‌اند که بارها «اکثریت جامعه با به جان خریدن همه‌ خطرات، به مخالفت با قانون قبلی حجاب برخاسته است».

آنها در ادامه نوشته‌اند که با این وجود، این‌بار دستگاه‌های حکومتی حجاب اجباری را در قالب قانونی قرون وسطایی موسوم به حجاب و عفاف قرار داده‌اند که حق شهروندی را از همه زنان سلب می‌کند.

این دو فعال مدنی در ادامه از کسانی که «به نادرست و غیرقانونی سکان سیاسی کشور را به دست گرفته‌اند» خواسته‌اند به همه اشکال خشونت علیه زنان پایان دهند و این قانون را لغو کنند.

صدیقه وسمقی و نسرین ستوده هشدار داده‌اند در غیر این صورت آنها و «قطعا تعداد کثیری از مردم از حق مدنی خود برای اعتراض به این اقدام شرم‌آور در عرصه عمومی» استفاده خواهند کرد.

بر اساس این مصوبه که نام رسمی آن «قانون حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» است و متن کامل آن روز شنبه دهم آذر در رسانه‌های ایران منتشر شد، جریمه‌های سنگین میلیونی برای زنانی که حجاب اجباری را رعایت نکنند در نظر گرفته شده است.

انتشار این متن واکنش‌های گسترده‌ای از سوی حقوقدانان، فعالان سیاسی، چهره‌های مدنی و کاربران شبکه‌های اجتماعی را به دنبال داشت.

صدیقه وسمقی اسلام‌پژوه ساکن ایران، ضمن کنار گذاشتن حجاب اجباری، بارها به رویه برخود حاکمیت با زنان در مقوله پوشش اختیاری اعتراض کرده و سیاست حجاب اجباری را «شکست خورده» دانسته است.

او آبان ۱۴۰۲ در اقدامی اعتراضی به این رویه نظام دینی حجاب از سر برداشت و ویدئویی بدون حجاب اجباری از خود در حساب کاربری‌اش در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد. خانم وسمقی همان زمان در گفت‌وگو با رادیو فردا گفت که این اقدام را اعتراضی به رویه نظام دینی حاکم در برخورد با زنانی می‌داند که برای «پوشش اختیاری» تلاش می‌کنند.

او ۲۶ اسفند ماه در منزلش بازداشت و ۱۰ اردیبهشت امسال در پی تشدید بیماری که پیشتر منجر به نابینایی او شده بود، از زندان آزاد شد.

این اسلام‌پژوه از درون زندان اوین نیز اعلام کرد که سیاست حجاب اجباری یک سیاستِ شکست خورده است.

نسرین ستوده، حقوقدان و فعال حقوق بشر نیز یکی از معترضان به حجاب اجباری است که بارها به همین اتهام بازداشت و برای او پرونده‌های قضایی باز شده است.

او از جمله در سال ۱۳۸۹ از جمله به دلیل «ظاهر شدن بدون حجاب شرعی در محل شعبه بازپرسی» به اتهام عدم رعایت حجاب اجباری محاکمه شد.

این حقوقدان در آخرین مورد آبان ۱۴۰۲ وقتی در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند، بدون پوشش اجباری ظاهر شده بود بازداشت و پرونده جدیدی برای او باز شد.

آرمیتا گراوند، دانش‌آموزی بود که مهرماه ۱۴۰۲ به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری در متروی تهران با گروه موسوم به «حجاب‌بان» روبرو و بیهوش شد و پس از حدود یک ماه جان باخت.

XS
SM
MD
LG