دانشمندان در پایگاه تحقیقاتی ورنادسکی اوکراین در جنوبگان به تازگی با تعجب شاهد «خونین» شدن برفهای اطراف پایگاه خود شدهاند؛ پدیدههای که آنها در این پایگاه به آن «برف تمشکی» میگویند.
این پدیده که نام رسمیتر آن «برف هندوانهای» است به خاطر رشد زیاد گونهای از جبلک به نام جلبک برف (Chlamydomonas nivalis) رخ میدهد.
به تازگی خبر رسید که دمای مناطقی از جنوبگان با ثبت ۲۰.۷۵ درجه سانتیگراد رکورد جدیدی به جا گذاشته و برای اولین بار به بالای ۲۰ درجه رسید.
وزارت آموزش و علوم اوکراین در رسانههای اجتماعی خود نوشته است که گسترش این پدیده در جنوبگان به خاطر تغییرات اقلیمی و گرم شدن زمین روی داده است.
به گفته این وزارتخانه، یاختههای این جلبک دارای یک لایه کاروتن قرمز هستند که از آن در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکند و لکههای قرمز به خاطر این لایه ایجاد میشود.
این پیام ادامه میدهد که «برف هندوانهای» به نوبه خود باعث تیرگی برفها و جذب بیشتر نور خورشید و گرمتر شدن قطب جنوب خواهد شد.
برخی از دانشمندان معتقدند که یکی از عوامل افزایش دمای قطب جنوب تغییرات اخیر در الگوی امواج اقیانوسی است.
جنوبگان منبع بیش از ۷۰ درصد از آب تازه کره زمین در شکل برف و یخ است. به گفته دانشمندان در صورت ذوب شدن تمامی لایههای یخ و برف قطب جنوب سطح آب دریاها بین ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر بالا خواهد آمد.