لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۱۷

دو پروفسور غربی در مبادله زندانیان با طالبان آزاد شدند


کوین کینگ (سمت راست تصویر) و تیموتی ویکس، اساتید دانشگاه آمریکایی کابل بیش از سه سال در اسارت طالبان بودند
کوین کینگ (سمت راست تصویر) و تیموتی ویکس، اساتید دانشگاه آمریکایی کابل بیش از سه سال در اسارت طالبان بودند

دو گروگان غربی در مبادله با سه زندانی ارشد گروه طالبان از اسارت این گروه آزاد شدند. تبادل این زندانیان امید به مذاکرات صلح بین طالبان و دولت افغانستان را افزایش داده است.

به گفته مقامات دولت افغانستان و گروه طالبان، تبادل زندانیان روز سه‌شنبه ۲۸ آبان در ناحیه نوبار واقع در ولایت زابل انجام شد که بخش اعظم آن در کنترل نیروهای طالبان است.

دو گروگان غربی اساتید دانشگاه آمریکایی کابل هستند و بیش از ۳ سال پیش توسط طالبان ربوده شدند. خبرگزاری فرانسه از قول یک مقام پلیس افغانستان گفت این دو توسط یک هلیکوپتر آمریکایی از ولایت زابل منتقل شدند.


ساعاتی قبل از انتشار این گزارش منابع طالبان اعلام کردند که در این مبادله سه زندانی این گروه توسط دولت افغانستان آزاد شده و به قطر پرواز کرده‌اند.

دولت افغانستان تبادل زندانیان را اقدامی مهم در راستای انجام مذاکرات مستقیم با طالبان تلقی می‌کند. طالبان تاکنون حاضر نشده با دولت افغانستان که آن را «دست نشانده» خارجی‌ها می‌داند مذاکره کند.

دانشگاه آمریکایی کابل از آزادی دو تن از اساتید خود استقبال کرد. کوین کینگ، ۶۰ ساله و شهروند آمریکا و تیموتی ویکس ۴۸ ساله و شهروند استرالیا در اوت سال ۲۰۱۶ توسط طالبان ربوده شدند.

خانواده آقای کینگ گفت او اکنون در پایگاه‌های آمریکا مشغول انجام معاینات پزشکی است و به زودی به آمریکا منتقل خواهد شد.

منابع طالبان گفتند دو استاد دانشگاه آمریکایی کابل با انس حقانی، برادر کوچک سراج الدین حقانی، رهبر شبکه حقانی و دو عضو ارشد طالبان به نام‌های حافظ رشید عمری و حاجی مالی خان معاوضه شده‌اند.

شبکه حقانی بخشی از گروه طالبان و مسئول حملات بی‌رحمانه در افغانستان قلمداد می‌شود. طالبان در بیانیه‌ای تبادل زندانیان را «اقدامی مثبت» توصیف کرد که «می‌تواند به روند صلح کمک کند».

به گزارش خبرگزاری رویترز این سه عضو طالبان روز سه‌شنبه پس از ورود به دوحه به دفتر سیاسی طالبان در پایتخت قطر تحویل داده شدند. برخی گزارش‌ها نیز حاکی از آن است که این سه نفر در دوحه تحت «بازداشت خانگی» خواهند بود.

اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان هفته پیش «آزادی مشروط» سه عضو ارشد گروه طالبان را اعلام کرد. ولی تبادل آنها با اساتید دانشگاه آمریکایی کابل به تاخیر افتاد و دولت افغانستان طالبان را مسئول این تاخیر معرفی کرد.

وزارت خارجه آمریکا گفت روز دوشنبه ۲۷ آبان مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا با اشرف غنی در مورد «بررسی اقدامات لازم در راستای اجرای تصمیم رییس جمهور افغانستان برای آزادی سه زندانی طالبان» گفت‌وگو کرد.

در بخش دیگری از بیانیه وزارت خارجه آمریکا گفته می‌شود: «آقای پومپئو بر حمایت خود از تصمیم اشرف غنی تاکید کرد و تضمین داد در صورتی که این تصمیم به نتیجه مورد نظر نرسد دو طرف در همکاری نزدیک با احتمال بروز خشونت برخورد خواهند کرد.»

دولت آمریکا در سال‌های اخیر با هدف پایان دادن به جنگ ۱۸ ساله در افغانستان با نمایندگان طالبان در قطر مذاکراتی انجام داده است.

انس حقانی و حافظ رشید عمری سال ۲۰۱۴ در ولایت خوست در شرق افغانستان دستگیر شدند. حاجی مالی خان (عمو یا دایی) انس حقانی است و گزارش می‌شود که سال ۲۰۱۱ در ولایت پکتیا دستگیر شده بود.

شبکه حقانی در دهه هشتاد میلادی به رهبری جلال الدین (پدر سراج الدین و انس) از متحدان آمریکا در نبرد با نیروهای شوروی در خاک افغانستان بود. اما در سال ۲۰۱۲ آمریکا این گروه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد.

شبکه حقانی از سال ۲۰۱۱ جنگ با نیروهای ناتو و دولت افغانستان را آغاز کرد.

حافظ رشید عمری برادر محمد نبی عمری، از زندانيان سابق بازداشتگاه گوانتانامو و یکی از اعضای مهم دفتر سیاسی طالبان در قطر است.

با استفاده از گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی؛ ش.ر/س.ن
XS
SM
MD
LG