کاخ سفید آمریکا از دیوان عالی آن کشور خواستهاست تا حکم به اجرای کامل فرمان مهاجرتی دونالد ترامپ در مورد شهروندان ایران و چند کشور دیگر بدهد. یک دادگاه استیناف در حال حاضر رای به اجرای بخشهایی از این فرمان دادهاست.
به گزارش رویترز دولت ایالات متحده در درخواست فرجامی که به دیوان عالی فرستاده، گفتهاست فرمان تازه «هم در فرایند و هم در مفاد» با فرمانهای پیشین فرق دارد و این تفاوتها نشان میدهد که «بر پایه امنیت ملی و مسائل مربوط به سیاست خارجی شکل گرفته و نه بر اساس نیتهای دینی».
دولت ترامپ همچنین میگوید هرچند شعبه نهم دادگاه استیناف از بخشهایی از فرمان حمایت کرده، ولی احتمال دارد که دیوان عالی این رای را تغییر دهد، همانطور که «آخرین بار دادگاهها جلوی [فرمان] رئیسجمهوری، برای اعمال محدودیتها در مورد شهروندان برخی کشورهای خارجی که بهخاطر امنیت ملی صادر شده بود، را گرفتند».
شعبه نهم دادگاه استیناف در کالیفرنیای ایالات متحده، روز ۲۲ آبان، رای به اجرای بخشهایی از تازهترین فرمان مهاجرتی ترامپ تا زمانیکه درخواست تجدید نظر دولت بهطور کامل بررسی شود، داد.
بنا بر این حکم شهروندان ایران و پنج کشور عمدتا مسلمان دیگر؛ لیبی، سوریه، یمن، سودان و چاد، در صورتیکه «روابط اصیل» با فرد یا نهادی در آمریکا داشته باشند، امکان دریافت روادید ورود به ایالات متحده را خواهند داشت و کسانی که واجد چنین شرایطی نیستد، روادید نمیگیرند. درخواستی برای تجدیدنظر در ممنوعیتهای مربوط به کره شمالی و شماری از مقامهای ونزوئلا، ارائه نشده بود.
حکم ارائهشده از سوی دادگاه نهم، بازتابدهنده همان تصمیمی بود که دیوان عالی آمریکا در ماه تیر ارائه کرد، و بر پایه آن فرمان پیشین ترامپ بهطور محدود، اجرایی شد. در حکم دیوان عالی گفته شد فرمان ممنوعیت ورود اتباع شش کشور به ایالات متحده «در مورد اتباع خارجی که هیچ رابطه اصیلی با فرد یا موسسهای در ایالات متحده ندارند» به اجرا در میآید.
↲در مورد این احکام و جزئیات مربوط به روابط اصیل بیشتر بخوانید
دونالد ترامپ سومین فرمان مهاجرتی خود را ۲۴ سپتامبر صادر کرد تا جایگزین دو فرمان دیگر شود. بر پایه این فرمان شهروندان هشت کشور ایران، لیبی، سوریه، یمن، سومالی، چاد و کره شمالی و همچنین برخی از مقامهای دولت ونزوئلا از ورود به خاک آمریکا منع شده بودند. پس از آن یک قاضی فدرال ایالت هاوایی حکم به تعلیق این فرمان داد و وزارت دادگستری آمریکا نیز اعلام کرد علیه این حکم فرجام خواهد خواست.
↲بیشتر بخوانید
در فرمان سوم ترامپ در مورد منع ورود شهروندان ایرانی، گفته شده شهروندانی که روادید دانشجویی و روادید مبادله «جی» دارند، پس از بررسی خیلی دقیق، اجازه ورود داشته باشند. در زمان فرمان دوم ترامپ هم، افرادی که دارای رابطه کاری معتبر با طرف یا طرفهایی در آمریکا بودند، واجد شرایط صدور روادید میشدند.
دولت ایالات متحده میگوید فرمانهای مهاجرتی رئیسجمهوری آن کشور با هدف ایجاد امنیت بیشتر در خاک آمریکا صورت میگیرد. منتقدان میگویند این فرمانها به طور مشخصی شهروندان کشورهای مسلمان را هدف قرار دادهاست و روح آن با قانون اساسی آمریکا در تضاد است.