لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۶

استقبال سازمان ملل از پیشنهاد «توقف حملات» حوثی‌ها؛ واکنش عربستان


یک عضو حوثی‌ها در کنار شعارنوشته‌هایی در مورد آمریکا و اسرائیل در پنجمین سالگرد شورش این گروه و تصرف پایتخت؛ صنعا، ۳۰ شهریور
یک عضو حوثی‌ها در کنار شعارنوشته‌هایی در مورد آمریکا و اسرائیل در پنجمین سالگرد شورش این گروه و تصرف پایتخت؛ صنعا، ۳۰ شهریور

در پی آن‌که یک مقام ارشد حوثی‌های یمن از توقف حملات موشکی و پهپادی به خاک عربستان خبر داد، سازمان ملل از این پیشنهاد استقبال کرده، و عربستان نیز در واکنش گفته «مهم عملکرد است».

مهدی مشاط، رئیس شورای عالی سیاسی حوثی‌ها، اواخر روز جمعه ۲۹ شهریور ماه اعلام کرد این گروه شبه‌نظامی «تمامی حملات به خاک عربستان را متوقف می‌کند».

این اظهارات یک هفته پس از حملات گسترده به تاسیسات نفتی عربستان و تنش‌های فزاینده پس از آن، مطرح می‌شود.

حوثی‌ها می‌گویند آن‌ها حملات به تاسیسات آرامکو و میدان نفتی خریص را انجام داده‌اند. ایالات متحده و عربستان می‌گویند جمهوری اسلامی عامل حملات است. تهران این اتهام را رد کرده‌است.

مارتین گریفیتس، نماینده ویژه ملل متحد در امور یمن، روز سی‌ام شهریور ماه گفته پیشنهاد حوثی‌ها «در صورت حسن‌نیت می‌تواند پیامی قوی از تمایل آن‌ها به پایان دادن به جنگ یمن باشد».

در بیانیه‌ای که از سوی سازمان ملل منتشر شده آقای گریفیتس از «تمایل به یافتن یک راه‌حل سیاسی برای پایان دادن به نبردها» ستایش کرده‌است.

نماینده ویژه ملل متحد بر «لزوم استفاده از موقعیت و فرصت پیش‌آمده برای حرکت به جلو» و «برداشتن گام‌های لازم برای کاستن از خشونت، تنش‌های نظامی و اظهاراتی که کمکی به حل بحران نمی‌کند» تاکید کرده‌است.

پیش از این بیانیه ریاض به اظهارات شورای عالی سیاسی حوثی‌ها واکنش نشان داده بود.

عادل جبیر، وزیر مشاور در امور خارجی حکومت سعودی، گفته بود «ما دیگران را بر پایه عملکرد و اقداماتی که انجام می‌دهند داوری می‌کنیم و نه برپایه سخنانی که می‌گویند».

آقای جبیر سپس افزوده بود «بنا بر این خواهیم دید» چه پیش خواهد آمد.

او البته در همان روز بار دیگر اظهارات روزهای اخیر مقام‌های سعودی و ایالات متحده را مطرح کرده که حمله هفته پیش به تاسیسات نفتی عربستان از سوی حوثی‌ها نبوده، بلکه ایران مسئول آن‌ است.

آن‌چه البته بار دیگر واکنش مقام‌های جمهوری اسلامی را همراه داشت و عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، گفته «تاسف‌آور است که دولت عربستان با توهم دشمنی ایران با خود... به دنبال فرافکنی شکست‌های خود است».

جنگ یمن «هزاران کشته» برجای گذاشته، بیش از سه میلیون نفر را جابه‌جا یا آواره کرده و این کشور را در آستانه قحطی شدید و همه‌گیری بیماری‌هایی مانند وبا قرار داده‌است. وضعیت به‌ویژه پس از آن‌که عربستان در چهار سال پیش ائتلافی تشکیل داد و وارد کارزار یمن شد، پیچیده‌تر و بغرنج‌تر شده‌است.

سازمان ملل وضعیت مردم یمن را «بدترین بحران انسانی معاصر» توصیف کرده است.

نه تنها ائتلاف به رهبری ریاض، حوثی‌ها و دیگر شبه‌نظامیان یمن به اقداماتی که ممکن است به عنوان جنایت جنگی تلقی شود متهم هستند، بلکه سازمان ملل متحد در گزارش تازه‌ای گفته ایران، ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و کشورهای دیگر ممکن است در جرایم جنگی جنگ یمن مقصر و مسئول شناخته شوند.

جمهوری اسلامی مهم‌ترین حامی حوثی‌هاست و بسیاری بر این عقیده‌اند که درگیری‌های مرگبار یمن، جنگ نیابتی بین جمهوری اسلامی و پادشاهی سعودی‌ست.

اسوشیتدپرس، خبرگزاری فرانسه، رویترز، رادیو فردا/ت
XS
SM
MD
LG