محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه ۱۶ بهمن با اشاره به ناخشنودی دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای شش قدرت جهانی با ایران، برجام، گفته است، دونالد ترامپ در صدد است باپیدا کردن روش هایی، برجام را «نابود» کند.
محمد جواد ظریف، در گفتوگوی با برنامه ویژه خبری شبکه دوم سیما درمورد درخواست آمریکا برای مذاکره مجدد در خصوص برجام اظهار داشت: «آقای ترامپ از برجام بسیار ناخرسند است و تلاش دارد روشهایی را پیدا کند که برجام را نابود کند، به همین خاطر میخواهد به حوزههایی وارد شود که صراحتا خارج از برجام است. برجام تلاش کرده یک حوزه اختلافی را بدون اینکه حوزههای اختلافی دیگر را حل و فصل کند، حل کند.»
وی اضافه کرده است: «برجام فقط با یک حوزه وارد بحث شده است آنچه که ما میگوییم و اروپاییها و البته روسیه و چین محکمتر از اروپا بر آن تاکید میکنند این است که برجام توافقی در قالب عدم توافق در دیگر حوزهها و این را نمیشود ناگهان تغییر داد.»
توافق هسته ای بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی؛ آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه به همراه آلمان در سال ۱۳۹۴ حاصل شد. ولی رییس جمهوری آمریکا بارها تاکید کرده است که توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران «بدترین» توافق همه دورانهاست.
دونالد ترامپ گفته است که جمهوری اسلامی با ادامه دادن به فعالیت موشکی خود و فعالیت «بیثباتکنندهاش» در منطقه از جمله در سوریه و یمن، در واقع به «روح برجام»، توافق اتمی با گروه ۵+۱، وفادار نبوده است.
رییس جمهوری آمریکا همچنین ماه گذشته با تمدید تعلیق تحریم های هسته ای ایران برای ۱۲۰ روز اعلام کرد، این آخرین باری است که تعلیق این تحریم ها را تمدید می کند و می بایست ایرادهای «فاجعه بار» در توافق هسته ای با ایران اصلاح شوند.
دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده که عبارت هستند از: «دسترسی فوری» بازرسان بین المللی به تمامی مکان ها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیت ها برای برنامه هسته ای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای دوربرد ایران؛ زیرا به گفته آقای ترامپ، برنامه موشکهای دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند».
«برجام براساس عدم اعتماد نوشته شده»
محمد جواد ظریف همچنین در این مصاحبه اظهار داشت: «کلمه به کلمه برجام براساس عدم اعتماد نوشته شده است و این عدم اعتماد متقابل است و برای همین است که شاید کمتر سند بینالمللی داشته باشید که اینقدر طولانی باشد.»
وی اضافه کرده است: «آنچه دونالد ترامپ انجام میدهد قابل پیش بینی بود. ما توقع از آمریکا نداشتیم که برجام را با حسن نیت را اجرا کند. در جای جای برجام نوشته شده طرفها باید با حسن نیت انجام دهند، چرا ما یک اصل بدیهی را در برجام ایجاد کردیم، چون این توقع را از آمریکاییها داشتیم که جز این را انجام دهند.»
این در حالی است که رییس جمهوری آمریکا به تاکید خواستار اصلاحاتی در توافق هسته ای با ایران شده است تا به نحوی نگرانی ها در خصوص رویکرد ایران برطرف شود.
دولت دونالد ترامپ بارها نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کردهاست. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیتها پس از دوره زمانی توافق هستهای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زدهاند که «ایران میتواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگافزار اتمی دست یابد».
در همین زمینه، گفته میشود که دولت آمریکا و کنگره این کشور به دنبال حذف «بند غروب» هستند که باعث برچیده شدن نظارت و محدودیتهای بر برنامه هستهای ایران میشود.
همزمان رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا نیز، گفتهاست از نظر واشینگتن توافق هستهای با ایران تنها بخش «کوچکی» از سیاست ایالات متحده در قبال خاورمیانه است و آمریکا نگرانیهای بیشتری درباره سایر مسائل، از جمله حمایت تهران از حوثیهای یمن و همچنین ارسال سلاح از سوی ایران برای سایر گروههای شبهنظامی در منطقه، دارد.
مقامهای ایران طی روزهای اخیر تأکید کردهاند که وضع دوباره تحریمهای هستهای از سوی آمریکا نقض توافق ایران و قدرتهای جهانی است و تهران در این زمینه دست به اقدامات متقابل خواهد زد که یکی از آنها میتواند افزایش غنیسازی اورانیوم باشد.