بازنشستگی بیش از 40 عضو هیات علمی دانشگاه از روز چهارشنبه آغاز شده است. دکتر محمد ملکی نخستین رئیس دانشگاه تهران پس از انقلاب در مصاحبه با رادیو فردا می گوید: در دانشگاه های جهان حتی پس از بازنشستگی استادان، دفترهایشان در دانشگاه ها حفظ می شود تا دانشجویان با آنها در ارتباط باشند. در ایران استاد ارزشی ندارد . این اساتید که بازنشست شده اند جزو بهترین های دانشگاه در شرایط فعلی هستند. آقای ملکی می گوید اینها نمی توانند دانشگاه به سبک مدرن را ببینند و تمام تلاششان اینست که ما را به گذشته به زمان قبل از تاسیس دانشگاه تهران، باز گردانند. بازنشستگی بیش از 40 عضو هیات علمی دانشگاه تهران از چهارشنبه گذشته آغاز شد. به نوشته روزنامه اعتماد ملی، چاپ تهران، این موضوع از سوی ریاست دانشگاه تهران که خود 68 سال دارد اعلام شد. دکتر محمد ملکی، نخستین رئیس دانشگاه تهران بعد از انقلاب سال 1357 در مصاحبه با رادیو فردا در این باره اظهار نظر میکند.
بهروز کارونی (رادیو فردا): آیتالله عباسعلی عمید زنجانی، رئیس دانشگاه تهران، با اعلام بازنشستگی 40عضو هیات علمی دانشگاه گفت در جهان حتی استاد ممتازی که جایزه نوبل گرفتهاند نیز بازنشسته میشوند. اما دکتر محمد ملکی، که بعد از بهمن 1357 خورشیدی، اولین رئیس دانشگاه تهران بود، میگوید در دانشگاههای جهان، حتی بعد از بازنشستگی اساتید، دفاتر آنها در دانشگاهها حفظ میشود تا دانشجویان با آنها در ارتباط باشند.
دکتر محمد ملکی: در ایران اینطور نیست. استاد کوچکترین ارزشی برایش قائل نیستند. بعد از انقلاب تا توانستند اساتید دانشگاه را تحقیر کردند که نمونهاش این بازنشستگیهای اخیر است. وقتی یک کسی به مقام استادی میرسد یا به مقامی میرسد که بتواند در هیات علمی دانشگاهها باشد، یک مراحلی را طی کرده، مملکت برایش سرمایهگذاری عظیمی کرده تا به این مرحله رسیده. این را باید تا حدی که میشود از وجودش استفاده کرد.
ب.ک.: به گفته دکتر محمد ملکی، بعد ازانقلاب فرهنگی در نخستین سالیان حیات نظام جمهوری اسلامی، بخش قابل توجهی از اساتید و دانشجویان اخراج و پاکسازی شدند. و در حال حاضر نیز گروهی که بعد از ریاست جمهوری آقای احمدینژاد قدرت یافته است، سعی در پاکسازی اساتید قدیمی و جایگزینی آنان با اساتید آموزش دیده در دانشکده تربیت مدرس دارد.
دکتر محمد ملکی: تا آنجا که من شناخت دارم، این اساتید را که الان در دانشگاه بازنشسته کردند، جزو بهترینهای رشتههای خودشان بودند در شرایط فعلی.
ب.ک.: آیتالله عمید زنجانی، رئیس دانشگاه تهران، اعتقاد دارد که علت بازنشستگی 40 عضو هیات علمی دانشگاه مشکلات جسمی وفکری و مشکل زندگی آنان بوده است. ولی به گفته دکتر ملکی، این اساتید این مشکلات را ندارند و مشکل آنها این است که این شغل را انتخاب کردند و در عین حال در دانشگاههای ایران ماندند و به خارج نرفتند تا بتوانند به راحتی تدریس کنند واز مزایای آن نیز برخوردار شوند. در این میان، برخی از سازمانها و گروهها، مانند دفتر تحکیم وحدت، از رویدادهای اخیر به عنوان انقلاب دوم فرهنگی از سوی دولت کنونی جمهوری اسلامی نام میبرند. دکتر محمد ملکی میگوید:
دکتر محمد ملکی: انقلاب فرهنگی اول آنها را دیدیم که چه نتیجهای داد و وضع دانشگاهها را به چه روزی انداخت و وضع فلاکتباری که امروز دانشگاهها دارند، نتیجه آن به اصطلاح انقلاب فرهنگیشان است. چیزی در دانشگاه نمانده که بخواهند عوض کنند. اینها اصولا دانشگاه به سبک جدید، یعنی دانشگاه مدرن را نمیتوانند بپذیرند و تمام تلاششان این است که مانند گذشته، مانند قبل از تاسیس دانشگاه تهران، ما را به آن همان روزها برگردانند.
ب.ک.: در این میان، روزنامه اصلاح طلب اعتماد ملی، از موج بازنشستگی اساتید ابراز نگرانی کرده است.